Melkebønder fra Jæren er mest optimistiske

Store melkebønder fra Jæren har mer tro på framtiden enn andre bønder. Samtidig er 3 av 4 bønder bekymret for rekrutteringen på grunn av landbrukspolitikken som føres.

May Britt Lode (39) var finalist i "Superbonden" på NRK og driver med slaktegris og melkeproduksjon på Nærbø.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

May Britt Lode (39 år) fra Nærbø er blant de mest optimistiske bøndene i landet. Hun driver stort og har kommet godt ut av jordbruksoppgjørene de siste årene. Hun oppfyller de fleste kriteriene som gjør at hun ser lysere på framtiden enn andre.

– Hun er fra Rogaland.

– Hun har gård på Jæren.

– Hun er blant de store.

– Hun driver med melkeproduksjon.

– Hun er ung.

Det siste kan riktignok diskuteres. Finalisten i «Superbonden» på NRK fyller 40 år til sommeren. Men i en næring der snittalderen er over 50 år, er hun fortsatt med på å dra ned snittet.

– Det at bønder på Jæren er optimistiske merker du i hverdagen. Hvis de ikke at vært optimistiske hadde de ikke vært villige til å betale mye for leie av melkekvoter og investere i nye maskiner og driftsbygninger, sier Lode. Meierisamvirket Tine har levert rekordresultater de siste årene, og det har ført til bonusrekord for melkebøndene.

Lode har selv en gård med 830 mål dyrka mark og 130 mål beite. Hun leverer 930 slaktegris i året (76 tonn), har en melkekvote på 592.000 liter i melk og produserer 27 tonn med storfekjøtt.

Les også

Uten Tønnes gror Norge igjen

Bedre økonomi

På landsbasis har 1 av 4 bønder tro på at økonomien går i positiv retning de neste fem årene. I Rogaland har 1 av 3 tro på det samme. Det viser en ny undersøkelse om trender i landbruket fra Bygdeforskning. I 2002 var det bare 1 av 10 norske bønder som mente at den økonomiske utviklingen har bedret seg de siste årene. I 2016 var tallet 4 av 10, og nærmere 5 av 10 i Rogaland.

Samtidig har nesten halvparten av norske bønder ofte eller veldig ofte vært bekymret for norsk landbruks framtid i løpet av de siste seks månedene, og nærmere 1 av 4 er helt eller delvis enige i at de ofte føler seg ensomme som gårdbrukere.

– Det er veldig kjekt å være bonde, men det er veldig ensomt yrke. Jeg kjenner selv at jeg er avhengig av å ha et sosialt liv utenom. Jeg er glad jeg har en familie, for det er ikke så mye selskap i kyrne og grisene. Det nytter lite å ha et stort fagmiljø rundt hvis du har det så travelt på gården at du ikke har tid til å gå på møter eller snakke med naboen, sier Lode.

Les også

Ingve Berntsen fra Hå ble Årets unge bonde

Investerer i fritid

Selv investerer hun penger i egen fritid.

– Du må vise at du kan leve et liv som andre har lyst til å leve. Det er ingen bønder som sier at «Nå har jeg vært to uker i Syden». Det er ikke lov til å si hvis du er bonde Jeg har mange venner som reiser på ferie og er med ungene på fotballkamper. Det vil jeg også gjøre, og det gjør jeg. Det koster litt, men hvis jeg ikke investerer i det å ha et sosialt liv utenom det å drive gård, er det ikke lenge jeg orker å holde ut, sier Lode

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) mener at det er flere positive trekk som gir grunn til optimisme i norsk landbruk. Han peker på at inntektsutviklingen i jordbruket er bedre enn på lenge, nedgangen i antall gårdsbruk er mindre enn på lenge og produksjonen er høyere enn noen gang.

– Store melkebønder på Jæren har mer tro på framtiden og økte inntekter enn andre bønder. Er det slik regjeringen vil ha det?

– Jeg vil ha velbegrunnet og størst mulig optimisme blant bønder i hele landet. Det er ikke unaturlig at melkeprodusentene er blant de mest optimistiske. Det henger sammen med markedet. Da vi kom i regjering var det 10 prosent importbehov på lammekjøtt. Nå har vi dekket det gapet, og vekstmulighetene her er mindre, sier Jon Georg Dale.

– 3 av 4 bønder er helt eller delvis enige i at mange vil kvie seg for å overta gårdsbruk framover på grunn av den landbrukspolitikken som føres. Hvordan ser du på det?

– Det er ikke veldig gode tall. Det er ingen tvil om at en av de viktigste oppgaven vi har felles er å snakke opp verdien av jordbruket, sier Dale.

Landbruket i Rogaland

10 prosent av landets jordbruksareal.

20 prosent av landets melk, storfe- og lammekjøtt.

30 prosent av landets svinekjøtt, egg og fjørfekjøtt.

88 prosent av landets tomater.

32 prosent av landets agurker.

13 prosent av landets frilansgrønnsaker.

3,5 prosent av landet fruktproduksjon.

Les også

 1. Bønder frykter nytt forslag: - Melken vil renne til sentrale strøk

 2. Bonde skjøt tre hunder – slipper straff

 3. Bonde skjøt tre hunder som tok seg inn til sauene hans på Ganddal

 4. Bondelaget frykter Rema-bønder

 5. Bondeopprør mot Dales landbruksmelding

Publisert:
 1. Landbrukspolitikk
 2. Tine
 3. Jon Georg Dale
 4. Regjeringen
 5. Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren

 2. Kjerkol varsler nye nasjonale tiltak tirsdag

 3. Motstandere og partifeller hyller Kåre Willoch: Hele Norges kloke bestefar

 4. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben

 5. – Veldig lite igjen til Lyse og eierne etter at staten har tatt meste­parten av inn­tektene

 6. Uenighet om ny idrettshall i Sandnes: – Vi bør lytte til idrettsrådet