Resignasjon og skandale er stikkord for stemningen i Sokndal

Ordførerne i Sokndal og Eigersund heier begge på den nye kommunen, men de håper samtidig å få med seg de to andre Dalanekommunene etter hvert.

Publisert: Publisert:

Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen, til venstre, sammen med Eigersund-ordfører Odd Stangeland. Foto: Pål Christensen

 • Arnt Olav Klippenberg
  Journalist, Egersundkontoret
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det kom som en stor overraskelse i Dalane at fylkesmann Kleppa kun foreslo at to av kommunene i regionen skulle slå seg sammen. I det politiske miljøet var det forventet alle eller ingen. Kleppa sier det slik.

– Sokndal har sine utfordringer. Det har og de andre dalanekommunene, men Sokndal og Eigersund har hatt en god dialog. Kanskje kan dette være første steg mot en større endring i Dalane. Sokndal hadde ikke det samme solide flertallet mot endring som Lund og Sokndal.

Les også

Her er Fylkesmannen i Rogaland si tilråding om ny kommunestruktur

Magnhild Meltveit Kleppa forslår med andre ord at det skal brukes tvang for å slå sammen Eigersund og Sokndal. Eigersund vil, men kommunestyret i Sokndal har sagt nei. Noen politikere signaliserte at de egentlig var for, men av respekt for meningsmålingen som hadde neiflertall, stemte de likevel nei.

Sokndalordfører Trond Arne Pedersen har vært ja-mann hele tiden. Nå sier han.

– Jeg tror dette er fornuftig.

Ordfører Odd Stangeland i Eigersund sier at han er overrasket over at forslaget kun omfattet Sokndal og Eigersund. Han tror at Lund og Bjerkreim vil komme med på sikt.

– Med dette har fylkesmannen dytta i gang snøballen med en storkommune der alle dei fire kommunene i Dalane er med, sier Stangeland.

Skuffende at vi ikke har mer demokrati, sier Olav Egeli. Foto: Arnt Olav Klippenberg

Han mener Sokndal og Eigersund vil bli et tydeleg tyngdepunkt i sør og bli gode både på tjenester og næringsutvikling.

På kiwien i Sokndal er stemningen temmelig entydlig og kan kokes ned til dette: Vi liker det ikke, men det var forventet.

– Skandale, sier mangeårig kommunestyremedlem Olav Egeli (Frp). Han fulgte sendingen på nettet. - Men det var forventet. Nå er løpet kjørt. Det eneste som forundret meg var at det kun handlet om Sokndal og Eigersund. Vi har det godt som vi har det, sier han.

Den nye Sokndal/Eigersund-kommunen har ikke vært samtaleemne på kiwien ennå, men Anne Berit Mydland er sikkert på at det kommer. Foto: Arnt Olav Klippenberg

I kassen på Kiwi sitter Anne Berit Mydland. Hun er i ferd med å ta betalt av Signe Tønnesen da Aftenbladet dukker opp.

– Jeg har nok følt at dette ville tvinge seg fram, dessverre, sier hun og får følge av Tønnesen.

– Ja, det er ingen overraskelse. Alt mulig legges jo ned her i distriktet. Nå forsvinner for eksempel banken, sier Tønnesen. Hun er innflytter og har fått med seg at Egersund og Sokndal av og til har vært litt hund og katt.

Tidligere ordfører og nåværende varaordfører i Eigersund, Leif Erik Egaas, har vært med lenge i prosessen for å finne sammen i Dalane. Han la ut følgende på Facebook etter kunngjøringen fra Fylkesmannen.

«I dag er fylkesmann Magnhild i det tøffe hjørnet. Eigersund og Sokndal sammen som ny kommune, helt naturlig at hun anbefaler at Bjekreim og Lund følger med. Sammen kan vi bli en slagkraftig god Dalanekommune som sørger for gode tjenester til alle innbyggerne.»

Signe Tønnesen er mest bekymret for at eigersunderne og sokndølene historisk har vært litt i tottene på hverandre. Foto: Arnt Olav KlippenbergFylkesmannen ønsker altså å slå sammen de to største kommunene i Dalane. I tillegg er hun åpen for å få i gang en prosess om grensa mot Flekkefjord i Åna Sira.

Publisert:

Les også

 1. Fylkesmannen: - Vi mener at Sandnes og Forsand ikke er en hensiktsmessig struktur

 2. Foreslår tvangssammenslåing av Forsand og Strand

Mest lest akkurat nå

 1. Haaland hyller sitt store idol: – Det er vilt. Den mannen er ikke normal

 2. Rolf Kristian Larsen med hovedrolle i filmen om alle norske katastrofers mor: «Nordsjøen»

 3. Thorbjørn Lea ble korona­smittet i mars. Slik preges han av sykdommen åtte måneder senere

 4. 65 færre ansatte i skolen: – Vi er alvorlig bekymret

 5. Tre nye smittetilfeller i Stavanger - ett med ukjent smittekilde

 6. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 1. Magnhild Meltveit Kleppa
 2. Eigersund
 3. Odd Stangeland
 4. Sokndal
 5. Dalane