Vil du ha skrevet din livshistorie?
Oddrun Dehli jakter på livshistorier. Hun sa opp lederjobben sin for å skrive andre menneskers livshistorier.
- Signe Hansen

En annonse i Aftenbladet vekket Oddrun Dehlis nysgjerrighet. Hun leste den. La den til side. Tok den så fram igjen og tenkte: — Dette ser spennende ut. Dette må jeg finne ut av.
— Jeg sjekket nettsiden og tok kontakt med Anette Holt Bratsberg i Skien som startet opp med Livshistorie-konseptet, reiste også bort og møtte henne, og fant fort ut at dette var noe for meg. Jeg liker å skrive, er nysgjerrig på mennesker og deres historier, sier hun entusiastisk. Nå er hun blitt franchisetaker for Vita Veritas i Rogaland.
Satser på egen bedrift
— Men du hadde en fast og trygg jobb. Hvorfor gjør du dette?
— Det har vel med det å gjøre at tidspunktet passet. Jeg var akkurat ferdig med en mastergrad på BI, hadde vært sju år i DFØ (Direktoratet for økonomistyring) som seksjonsleder. Hvis jeg skulle gjøre noe nytt, ønsket jeg å bruke noe av den kompetansen jeg allerede hadde. Det var et lykketreff for meg. Jeg setter ellers veldig pris på friheten denne jobben gir meg.
Oddrun er ikke skremt av at inntektene kan variere og har forberedt seg med et mindre forbruk i starten.
— Jeg har bare meg selv å ta hensyn til. Jeg kunne ikke gjort dette hvis jeg hadde hjemmeboende barn å forsørge, sier Oddrun. Hun har en 27 år gamle datter som har flyttet ut og har egen familie.
Oddrun har en omfattende cv å vise til og har jobbet hovedsakelig innen personal og ledelse, både i privat og offentlig virksomhet. Kompetanse som hun tror blir fin å ta med inn i sin nye virksomhet.
Alene i Rogaland
Vita Veritas har franchiseforetak i sju fylker. Oddrun er enerådende i Rogaland og har akkurat etablert seg i et kontorfellesskap på Lagårdsveien. To kontrakter er skrevet og hun er allerede i gang med sin første bok. Men inntektene skal ikke bare komme fra skrivingen. Hun skal også arrangere kurs for de som ønsker å skrive selv.
— Hvordan finner du kundene?
— Jeg driver lite annonsering, tidligere erfaringer viser at det ikke har slått så godt an. Men via foredrag i foreninger og lag kommer jeg i kontakt med potensielle interessenter. Også avisomtaler av jubilanter kan være en kilde, i tillegg tar vi i bruk sosiale medier, som Facebook og LinkedIn.
— Hva koster det å få livshistorien sin mellom to permer?
— Jeg går aldri ut med priser. Når du ser på bøkene, er de forskjellige i størrelse, avhengig av hvor mye en har å fortelle, sier hun og viser noen eksemplarer som ligger på pulten.
Det er flest seniorer blant kundene, men også yngre mennesker kan ha en spesiell historie å fortelle.
En levende historie
— Mange er opptatt av sin egen livshistorie og det har blitt en trend å finne tilbake til opphavet. Jeg er opptatt av å lage en levende historie med plass for meninger, følelser og tidsriktige elementer som for eksempel musikk og moter, sier Oddrun entusiastisk. Hvis responsen er bra ser hun ikke bort fra at hun kan knyte til seg mer folk, både til intervjuing og skriving.