Her sprenges tysk krigsbombe

Den tyske krigsbomben som ble funnet under campingvogn på Jæren i fjor sommer, ble klokken 19.00 onsdag kveld sprengt i Dybingen på Vatne i Sandnes. Etterpå plukket naboer fisk.

Publisert: Publisert:

Her sprenges den tyske krigsbomben i Dybingen. Foto: Tommy Ellingsen

Sprengningen skjedde i vannet Dybingen på Vatne. Foto: Elisabeth Risa

svp://8748

Den tyske krigsbomben som ble funnet under campingvogn på Jæren i fjor sommer, ble mandag kveld sprengt i Dybningen på Vatne i Sandnes. (Illustrasjon: Statens kartverk)

Mange skuelystne møtte for å se sprengningen. Noen hadde samlet seg på stedet allerede ved 17.00-17.30-tiden. Men da var det ennå lenge til det skulle begynne å skje noe. Klokken 18.15 ble bomben senket fra 1 til 4 meters dyp. Klokken 19.00 ble bomben detonert. Se sprengningen i tv-ruten over artikkelen. Aftenbladet.no kommer også tilbake med flere opptak og mer bildemateriell fra sprengningen senere.

— Dette er et ferskvann og selvsagt vil noe fisk ha blitt rammet, men det er avklart med Rogaland fylkeskommune, sier stabsoffiser Wiggo Korsvik ved Forsvarets hovedkvarter i Bodø.

Han opplyser til Aftenbladet onsdag kveld at sprengningen i Dybingen gikk som planlagt.

svp://8747

— Det var tre dykkere fra minedykkerkommadoen (MDK) som utførte oppdraget, sier Korsvik.

Seks meter

Minedykkerkommandoen (MDK ) er en avdeling i det norske Sjøforsvaret med spesialisering innen uskadeliggjøring av eksplosiver. Dykkerne holder til vanlig til ved Håkonsvern i Bergen.

Korsvik sier at bomben ble fraktet fra land og til seks meters dyp, og at dykkere var nede og plasserte påleggsladningen.

— Det vil si at de la på sprengstoff. Deretter så fjernet de seg rundt 300 meter unna og avfyrte med det vi kaller for Norell avfyringssystem. Vannsøylen gikk om lag femti - seksti meter opp i lufta, sier Korsvik.

Ventet på fisk

Mange skuelystne hadde møtt frem for å få med seg sprengningen onsdag kveld. På terrassene, i hagene og langs vannkanten sto mange nysgjerrige, både naboer og tilreisende.

Ole Eriksen var en dem som fulgte nøye med.

— Dette er jo ikke hverdags så man blir jo helt klart nødt til å få dette med seg, sier han.

En annen nabo var nysgjerrig på hvor mye fisk som ville komme opp.

— Vi spøker med at vi bare kan stå på terrassene her og holde frem stekepannene så kommer fisken gjennom lufta.

Les også

- Sprengningen gikk som planlagt

Aftenbladet ringer opp naboe Ole Eriksen som kan fortelle at det var flere ute med båter etter sprengningen i kveld.— Jeg så de lå over ripa, og de plukket fisk. Men det ble veldig fort mørkt og jeg vet ikke hvor mye de fikk med seg, sier Eriksen.

Forsvaret senker bomben fra en meter til fire meters dyp i Dybingen. Så skal dykker feste sprenglunta som er 300 meter lang. Når båten da trekker seg tilbake - med lunta i den andre enden, smeller det. Dette opplyser Wiggo Korsvik i Forsvaret.

Bomben er den samme som ble funnet ved en campingvogn på Bore strandcamping 2. juni i fjor. Forsvarets eksperter mente den gang at gjenstanden var en øvingsflybombe, og bomben ble fraktet til Vatneleiren til opplæringsbruk. – Ingen fare, sa Forsvaret den gang.

— Etter funnet i fjor sommer ble den antatt ufarlige gjenstanden kjørt fra Klepp til Vatneleiren i Sandnes. Nå viser det seg at flybomben fra annen verdenskrig på nesten 500 kilo inneholder nesten flere hundre kilo sprengstoff. Fadesen ble oppdaget da mann sparket borti gjenstanden i Vatneleiren og det løsnet rust som avdekket sprengstoffet, sier politistasjonssjef Steinar Langholm til Aftenbladet.

Les også

Forsvaret beklager bombe-glipp

Han tør ikke å tenke på konsekvensene dersom bomben hadde gått av.— Det dukker med ujevne mellomrom opp bomber og granater fra krigens dager på jærstrendene. Jeg håper Forsvaret neste gang håndterer slik gjenstander der ute og ikke frakter disse tingene til Vatneleiren. Hadde Forsvaret allerede i fjor funnet ut av bomben inneholdt eksplosiver, ville den aldri ha blitt fraktet til Sandnes, sier politistasjonssjefen.

svp://8748
Publisert: