Arbeidstilsynet avdekket flere lovbrudd hos Michael Kors

Ved et uanmeldt tilsyn i luksusveskebutikken Michael Kors i Stavanger, varsler Arbeidstilsynet om flere brudd på arbeidsmiljøloven i butikken.

Michael Kors-butikken på Arneageren i Stavanger.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Økonomijournalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Det er alvorlige brudd, og spesielt ett av påleggene er det sjeldent vi gir, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Guro Fykse til NRK .

Overvåket på jobb

Aftenbladet skrev 14. april at flere nåværende og tidligere ansatte i butikken Michael Kors på Arneageren i Stavanger hevder de blir overvåket på jobb, og at sjefen styrer dem fra bakrommet via video-overvåking og radiobeskjeder via ørepropper. Aftenbladet skrev også at Arbeidstilsynet vil vurdere tilsyn i butikken.

Les også

Arbeidstilsynet vurderer tilsyn hos Michael Kors

På bakgrunn av saken om at de ansatte i Michael Kors-butikken i Stavanger overvåkes til enhver tid, dro Datatilsynet og Arbeidstilsynet på uanmeldt tilsyn den 21. april, skriver NRK.

Fem pålegg fra Arbeidstilsynet

Som følge av tilsynet, har Arbeidstilsynet varslet butikken om fem ulike pålegg. Varsles det om pålegg, betyr det at bedriften må endre rutiner. Butikksjefen var ikke til stede da det uanmeldte tilsynet ble gjennomført.

— Arbeidstilsynet snakket med to av de ansatte som var på jobb den dagen. Samtalene ligger også til grunn for varselet om de fem påleggene, sier Fykse.

NRK har vært i kontakt med en av de anonyme kildene i den opprinnelige saken. Vedkommende opplyser om at skjermen på bakrommet er skrudd av, slik at butikksjefen nå må logge seg på for å kunne se på overvåkningsbildene.

- Utrivelig i butikken

— Det er fortsatt utrivelig i Michael Kors-butikken i Stavanger. Noen av kameraene skal snus og endres, men det skal fremdeles overvåkes. Walkiene benyttes enda, sier vedkommende.

Les også

Michael Kors-ansatte krever opprydding

Arbeidstilsynet mener derimot at butikken ikke har gjort nok.

De fem varslede påleggene gjelder:

 • Kontrolltiltak med mangel på informasjon
 • Opplæring av arbeidstaker som er satt til å lede andre
 • Mangel på valg av verneombud
 • Opplæring av verneombud
 • Mangel på godtgjørelse for overtidsarbeid
  — Vi har gitt flere av disse påleggene til internasjonale bedrifter før, men vi har også gitt de til norske bedrifter. Pålegget om kontrolltiltak er sjeldnere enn de andre, sier Fykse.

Fordi butikksjefen ikke var på jobb den dagen tilsynet fant sted, ble hun over telefon innkalt til et nytt møte i Arbeidstilsynet sine lokaler. Deretter ble det avholdt et møte med en representant fra Michael Kors i London den 3. mai, med advokat til stede.

Frist 8. juni

Etter tilsynet og møtene med både butikkledelsen og representanten fra London, varslet Arbeidstilsynet om fem ulike pålegg. Fristen for å kommentere disse påleggene løper ut 8. juni. Hvis ikke Arbeidstilsynet har hørt noe fra Michael Kors innen gitt dato, blir det sendt ut vedtak om pålegg.

– Etter at vi har sendt ut vedtak om pålegg, må butikken oppfylle de gitte kravene innen 1. august. Dersom dette ikke blir gjort, får butikken varsel om bøter per pålegg per dag frem til de tilfredsstiller kravene, sier Fykse til NRK.

Det har ikke lykkes i å få en uttalelse fra Michael Kors.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Neste uke vil det være synlig mili­tære i store deler av Roga­land

 2. Det må være mulig å finne en løsning der det ikke er strøm­kundene som må ta også denne regningen

 3. Edwin Andres Nilsson (29) jobber i et av landets mest etterspurte yrker. Nå tar arbeidsgivere nye grep for å få tak i folk

 4. Disse veiene stenges under Tour of Norway til helgen

 5. Flere forfulgte forfattere får opphold i Stavanger: – Aldri vært viktigere enn det er nå

 6. Slo alarm om politiets nasjonale varslingsordning: – Folk blir syke