- Jeg er så redd for å falle!

Inger Undem (85) er den første i Stavanger som får hjelp fra det nye hjemmetreningsteamet. Dette er starten på den varslede snuoperasjonen i eldreomsorgen.

Publisert: Publisert:

Å sitte mens hun sender vaffeljernet fra den ene til den andre er en av øvelsene for bedre balanse som Inger Undem trener på daglig. Til høyre hjemmetrener Annette Saltvoll, til venstre ergoterapeut Karoline Mikkelsen. De er to av fem i pilotprosjektet Hverdagsrehabilitering som flere eldre i Madla bydel vil stifte bekjentskap med i tiden framover. Foto: Fredrik Refvem

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Sønnen min har nettopp vasket hellene utfor trappen her med salmiakk for å få vekk grønsken. Jeg er så redd for å ramle og brekke noe! Da jeg brakk høyrefoten, ble jeg sittende i sju måneder. Jeg har brukket to armer også. En på ski og en rett utenfor her. Og jeg har benskjørhet. Derfor har jeg liksom fått litt panikk i meg, forteller Inger Undem da Aftenbladet kommer på besøk for å skrive om pilotprosjektet "Hverdagsrehabilitering" i Madla bydel.

Et team på fem personer, 1 sykepleier, 1 fysioterapeut, en ergoterapeut og to "hjemmetrenere" er opprettet.

— De vi prøver å få tak i, er de som søker om hjelp for første gang. Inger Undem for eksempel søkte om rullator. Det viste seg at hun ikke hadde så lyst til å gå med rullator, og at hun gjerne ville komme seg mer ut. Sprek for alderen var hun også, forteller ergoterapeut Karoline Mikkelsen.

Ergometersykkelen står parkert i stua. - I fem år har jeg holdt på med den, ti minutter hver dag. Og gymnastikk på badet, forteller hun stolt.

Problemet

Problemet er at hun er redd for at hun er redd for å ramle og brekke noe, også når det ikke er snø og glatt ute:

— Men jeg går rundt spisebordet og tar en spasertur på terrassen hvis været er fint. Og jeg går bort til Prix-butikken rett borti bakken her. Går jeg sammen med noen, kan jeg gå turer på 45 minutter; jeg kan gå til Madla Amfi og ta bussen hjem igjen. Å ta bussen til byen og traske litt rundt der synes jeg også er koselig. Det er ikke beina det står på, det sitter i hodet. Men de mener de skal få meg mer modig, sier Undem og nikker til ergoterapeut Karoline Mikkelsen og hjemmetrener/omsorgsarbeid Anette Saltvoll.

Hver dag i fire uker

Se der! Øving gjør mester! Balansetrening er viktig for eldre. Foto: Fredrik Refvem

De to har kommet hjem til henne hver dag de siste to ukene, og skal fortsette i to uker til.

De har fulgt henne ut på tur, og de har oppdatert det gamle treningsprogrammet hennes med gode styrke— og balanseøvelser.

— Ja, du skal nok klare å komme over den barrieren. Den beste medisinen mot redsel er å øve på det du er redd for. Og du har jo vært kjempeflink! sier Saltvoll.

— Blir du bare sittende inne, blir du bare mer redd, og både balansen og formen din blir dårligere. De funksjonene du ikke bruker, mister du. Jo mer aktiv du er, jo lengre holder du deg sprek, følger Mikkelsen opp.

Målet

— Jeg har jo lyst til å gå til bydelshuset, der skjer mye kjekt: Trim, spille kort, jeg steller beina mine der hver torsdag. Frisør er der også. Og det er ikke så langt. Cirka 15 minutter å gå. Der kan du ta deg et smørbrød og en vaffelkake og kose deg også, forteller Undem.

— Så det er ett av målene dere har blitt enige om at du skal klare?

— Ja. Mandag sa jeg at jeg kanskje hadde kommet litt over panikken. Men nå melder de kulde og snø. Snør det, da stenger jeg meg inne, selv om jeg har alle slags brodder! Jeg vet at det er tåpelig at jeg ikke kommer over den redselen. Men 7 måneder med krykker slik jeg hadde etter det kompliserte beinbruddet var ikke kjekt!

Godt for kropp og sinn

Herlig med frisk luft, sier Inger Undem (snart 85) som har gått mange lange fjellturer i sitt liv. Sammen med henne går Karoline Mikkelsen fra hjemmetreningsteamet, eller prosjekt "Hverdagsrehabilitering" som kommunen kaller det. Foto: Fredrik Refvem

— Det er jo ikke det samme å gå rundt spisebordet som å komme seg ut, påpeker Aftenbladet.

— Nei, jeg savner det. Jeg har mange venninner som har forlatt denne verden. Da blir du mer ensom. Det er jo herlig å komme seg ut. Det gjør godt for både kropp og sinn. Er du litt i form, klarer jeg så mye bedre vanlige huslige sysler. Og de har vært kjempekjekke! De har skapt en ny glød hos meg. Jeg har fått et spark bak. Jeg skal streve med det, jeg skal tørre å gå ut. Men ikke når der er glatt og snø!

Innen februar skal rehabiliteringsteamet ha hjulpet rundt 25 eldre. Så skal evalueringsrapport skrives. Blir prosjektet vellykket, skal metoden tas i bruk i alle bydeler.

Publisert:

Les også

 1. En snuoperasjon som innfrir de eldres drømmer

 2. Ja, Stavanger lærer av Fredericia

 3. Reiten vil reformere omsorgen

 4. Flere eldre skal trenes opp

 5. Eldreomsorgen er ikke god nok, innrømmet Høyre

 6. Sola først ut med heimerehabilitering

Mest lest akkurat nå

 1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 2. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 3. – De kaller det tidenes funn i Norge

 4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Pizzabakerens hemmelighet

 1. Stavanger