Mild og tørr september

Selv om månedsskiftet september/oktober var preget av et skikkelig grisevær, må vi ikke glemme at september også hadde sine lyse sider.

September 2017 ga flere godværstunder, her fra Godalen 18. september.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Værstatistikken fra StormGeo viser at årets september var 1,2 grader varmere enn normalt i Rogaland. Måneden var også nokså tørr med kun 16 nedbørdøgn og 152 millimeter nedbør i Stavanger. Dette er om lag 95 prosent av nedbøren i en «normal» september.

Høytrykk

Måneden startet med høytrykk som bygde seg opp over Nord-Skandinavia med etterhvert mye pent vær. Fra den 5. september kom lavtrykk fra vest inn over Sør-Norge med en god del regn til Vestlandet. De våteste døgnet i september ble målt i nedbørdøgnet 5-6. september med 28,5 millimeter nedbør i Stavanger. Fra den 10. september og frem til den 22. september var det også lavtrykksaktivitet over Sør-Norge, men lavtrykkene var nokså svake. Dermed var det lite nedbør i denne perioden og nokså mildt.

Et blokkerende høytrykk etablerte seg over Finland i perioden 22-29. september, mens lavtrykkene stort sett ble liggende over Mellom-Europa og vest av De britiske øyer. Dermed fikk Rogaland tilførsel av relativt varme sørøstlige vinder med mye pent vær - særlig nord i Rogaland. På Sola ble det ikke målt en eneste dag med «sommertemperaturer». Høyeste temperatur endte på 19,7 grader den 25. september.

Over 20

Derimot hadde Stavanger-Våland to dager med over 20 grader, med høyeste temperatur på 21,2 grader den 4. september.

Middeltemperaturen for måneden endte på 12,9 grader. Ikke rare greiene hvis man sammenlikner med september 2016, da middeltemperaturen var 16,1 grader. Rekorden fikk Rogaland i 2006, da middeltemperaturen lå på 16,3. Normalen for Rogaland ligger på skarve 11,7. Laveste middeltemp for Rogaland fikk vi i 1986, med kun 9, 2 grader.

Vått på slutten

På månedens siste dag ble det slutt på «sommerværet» på Vestlandet. Lavtrykk fra vest nærmet seg Sør-Norge, og et frontsystem med sørøstlig vind og kraftig nedbør kom inn over Vestlandet og Sørlandet. Dette nedbørområdet gav rekordstore nedbørmengder lengst sør i Rogaland. Jøssingfjord i Sokndal fikk hele 116 millimeter nedbør på 24 timer frem til kl. 08 den 30. september. Over 100 millimeter falt på kun 12 timer i løpet av kvelden og natta.

Totalt ble det registrert tre penværsdager på Sola; den 2., 15. og 25. september. Det midlere skydekket var på 67 prosent.

Publisert: