Millionene ruller i Lysefjorden

De neste 10 årene planlegges det investeringer for langt over 100 millioner kroner for å kunne takle turiststrømmen til Lysefjordens attraksjoner.

Lysefjordens attraksjoner venter sterk økning i turisttrafikken kommende 10-årsperiode. Foto: Pal Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Bare i år investeres det over 10 millioner kroner fordelt på Kjerag, Flørli og Preikestolen, sier Audun Rake, daglig leder i Lysefjorden Utvikling og Stiftelsen Preikestolen.

De to selskapene legger til rette for næringsutvikling langs fjorden. En annen viktig aktør er Stavanger turistforening.

30 millioner i Flørli

For 100 år siden ble det første kraftverket bygd i Flørli og et lite industrisamfunn klorte seg fast i de bratte fjellsidene. Planen var å fjerne alt det gamle, inkludert tretrappene med 4444 trinn, da Lyse åpnet nytt, fjernstyrt kraftverk langt inne i fjellet i 1999. Men rivningen ble stoppet takket være ildsjeler og tilskudd fra offentlige og private aktører. I dag er Flørli en turistattraksjon, med overnattingstilbud og servering.

Flørlitrappene trenger opprustning. Foto: Pal Christensen

De berømte tretrappene må nå rustes opp. Det skal lages nye trinn og en ny rundløype. For øvrig trengs det investeringer i alt fra drikkevannet, innredning av den gamle kraftstasjonen, oppussing av historiske bygninger. Total prislapp er anslått til 30 millioner kroner i løpet av en 10-årsperiode. I år skal det brukes 1–2 millioner.

«Foreningen for levende historie» har planer om å bruke Flørli til et fullskala rollespill i november. Spillet har handling fra krigens dager og vil være uten publikum. Det er bare for deltakerne, som melder seg på og betaler for det. Dette vil legge beslag på hele bygda.

Her kan du se Flørli i Google Earth, hvis du har nettleseren Chrome

72 millioner ved Kjerag

Kjerag har hatt stor vekst i antall besøkende. Det er ventet 100.000 turister i år. Parkeringsanlegget er sprengt og det mangler toaletter.

I sommer skal det lages en ekstra parkeringsplass med plass til 250 biler på Øygardstøl, hvor stien til Kjerag starter. Prislappen er 3,8 millioner kroner.

Stavanger turistforening planlegger ny turisthytte ved Kjerag.

For øvrig kommer nepalske sherpaer for å utbedre stien i regi av Stavanger turistforening. Det skal også settes opp en sikringshytte av stein, slik at turister kan søke nødly i det værharde høyfjellet. Totalt vil dette arbeidet koste cirka 2,5 millioner.

Og dette er bare starten på Kjerag-satsingen.

Om kort tid kommer det nye store økonomiske utfordringer på Øygardstøl, fordi det må bygges nytt servicebygg til cirka 6 millioner. Dessuten har Stavanger turistforening planer om en ny, stor turisthytte ved Kjerag-platået til 60 millioner.

Her kan du se Kjerag i Google Earth

41 millioner på Preikestolen

Ved Preikestolen planlegges det nytt villmarksenter ved Tjødnane og en rekke andre tiltak, som total er anslått til 41 millioner kroner.

300.000 ventes til Preikestolen i år, og det dobbelte om 10 år. Foto: Stiftelsen Preikestolen

Det ventes 300.000 besøkende i år. Allerede er det bygd nye trebruer. Snart kommer nepalske sherpaer for å utbedre stien for 2 millioner kroner. Ved Refså skal det bygges ny kai til 1 million kroner, slik at båtturister kan gå derfra til Preikestolen. Det er ikke sikkert at kaien blir ferdig i år.

Styrker ikonene

Totalt er det altså snakk om investeringer for cirka 140 millioner kroner de neste 10 årene.

Styret i Lysefjorden Utvikling har ansvaret for Kjerag og Flørli. I neste møte skal slagplanen legges for tiden framover.

– Sammen med de andre sentrale aktørene jobber vi for å styrke Lysefjordens ikoner. Det vesentligste nå er å få doblet parkeringskapasitet på Øygardstøl. Vi ser også stort behov for å fornye sanitæranlegget. Attraksjonene rundt Lysefjorden kom veldig godt ut av det i statsbudsjettet, sier styreleder Magne Audun Kloster.

Til slutt kan det nevnes at Rogaland fylkeskommune nettopp har brukt 15 millioner kroner på å utvide veien fra riksvei 13 til Preikestolen parkering, mens Lyse har bygd ny småbåthavn i Lysebotn i forbindelse med utbyggingen av nytt kraftverk.

Publisert:
 1. Flørli
 2. Preikestolen
 3. Lysefjorden Utvikling
 4. Kjerag
 5. Kraftverk

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag åpnes Vågen for trafikk igjen: – Det er en katastrofe for bransjen og sentrum

 2. Rekordmange sendes ut av landet: – Trodde jeg kom inn uten problemer

 3. Dette skjer i OL mandag 2. august

 4. Mange tenkte at dette var en gal fars verk. De misforsto en viktig detalj.

 5. Derfor bør du tenke deg om to ganger før du hopper i sjøen like etter at det har regnet

 6. – Det er uverdig for norsk politisk debatt at Frp skal måtte ta avstand frå nazistar