Rådmannen vil droppe bro til Vassøy

Både Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune vil bygge bro mellom Vassøy og Bjørnøy. Men uenighet om reguleringsregningen kan stanse prosjektet.

Publisert: Publisert:

Fastlandsforbindelse til Vassøy er en over 40 år gammel kampsak. Her fra da Stavanger bystyre for første gang vedtok å bygge bro, i 2005. Foto: Knut S. Vindfallet

 • Elisabeth Bie
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Rådmann Per Kristian Vareide. Her sammen med Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø. Foto: Jon Ingemundsen

Broforbindelse mellom Bjørnøy og Vassøy har vært en omdiskutert sak i over 40 år. Både Stavanger kommune, der broen skal bygges, og Rogaland Fylkeskommune, som har ansvaret for transporten til og fra Vassøy, er enige om at å bygge en bro mellom Vassøy og Bjørnøy er det beste alternativet, etter at både alternative ferjeløsninger og undersjøisk tunnel også har vært utredet. Begge har vedtatt to ganger at broen skal bygges. Stavanger bystyre vedtok brobyggingen for andre gang i september 2015, mens Fylkestinget fulgte opp med sitt andre vedtak i juni 2016.

Les også

Kjære Ombo, følg med på Vassøy-brua!

Krangler om planleggingen

Men.

Begge parter er enige om at broen skal finansieres med ferjeavløsningsmidler, altså alternativet til kostnadene for ferjedriften, i 30 år, og eventuelt bompenger på toppen. Men hvem skal utarbeide og betale for reguleringsplan og finansieringsplan i forbindelse med utbyggingen? Stavanger bystyre mener Rogaland fylkeskommune. Fylkestinget mente på sin side at det skal Stavanger kommune gjøre.

– Bystyret var i vedtaket i 2015 veldig klare på at det det er fylkeskommunen som skal betale regningen, og at Stavanger kommune ikke skulle bidra med direkte finansiering utover grunneierbidrag på maks 40.000 kroner per tomt. Når Fylkestinget så vedtar at regningen for reguleringsplan og finansieringsplan skal betales av Stavanger kommue, strider det mot det Stavanger bystyret har vedtatt. Sånn står altså saken nå, og vi har ikke annet alternativ enn å legge broprosjektet på is. Før vi eventuelt kan gå videre med brobyggingen, må altså bystyret behandle saken på nytt, og vi må bli enige om hvem som skal ta regningen, sier rådmann Per Kristian Vareide i Stavanger kommune.

Utbyggere betaler ikke

Etter vedtaket i Fylkestinget i fjor, har Stavanger kommune sondert mulighetene for hvorvidt sentrale eiendomsbesittere på Vassøy var interessert i å finansiere reguleringsplanen, slik at fastlandsforbindelsen kunne bli realisert. Men aktører som Østerhus Tomter AS, Veidekke Eiendom, Solana AS, Saga Kapital AS og Stavanger utvikling KF har avvist dette.

I et brev fra Stavanger Utvikling til Stavanger kommune begrunnes dette med risiko og kostnader, samt det partene oppfatter som uklart ansvarsforhold mellom kommune og fylkeskommune knyttet til planlegging, prosjektering, finansiering og bygging den fylkeskommunale broen.

Bedre ferjetilbud

Saken skal opp i kommunalstyret for byutvikling 27. april. Etter behandlinig i formannskapet, er endelig behandling er planlagt i Stavanger bystyre 22. mai.

I saksframlegget som skal behandles, foreslår rådmannen også å se på ferge- og hurtigbåttilbudet til og fra Vassøy på ny, siden det ikke blir noen bro:

«Det framtidige ferge- og hurtigbåttilbudet til Vassøy må bidra til å nå nasjonale og lokale mål om nullutslipp fra kollektivtrafikken. I kommende anbudsrunde må dette legges inn sammen med økt frekvens på det samlede ferge- og hurtigbåttilbudet», står det i forslag til vedtak.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

 2. Høiland fikk tøff beskjed av Berntsen

 3. Dei tek over lokalet til Sjå Inge: – Vil vere ein restaurant/­kafé med trykk på kafé

 4. Storspillet på hjemmebane fortsetter: Sandnes Ulf slo tilbake igjen

 5. Trumps bror på sykehus i New York

 6. Beboere slukket kjøkkenbrann i Sandnes

 1. Vassøy
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Fylkestinget
 4. Stavanger bystyre
 5. Per Kristian Vareide