74 uhell med personskade i Ryfast siden 2012

Totalt er det er registrert 74 små og store uhell med personskade siden byggingen av Ryfast startet i 2012. I forbindelse med dødsulykken skal det arrangeres en privat minnestund ved tunnelåpningen på Solbakk i kommende uke.

Tunneldrivingen fra Solbakk er en av seks entrepreiser i det som er Rogalands største veiprosjekt gjennom historien.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I forbindelse med dødsulykken skal det arrangeres en privat minnestund ved tunnelåpningen på Solbakk i kommende uke. Politiet har foreløpig ikke navngitt avdøde eller sagt noe om hendelsesforløpet. Den avdøde svenske arbeideren jobbet for VSM, en underentreprenør for det utenlandske arbeidsfellesskapet Marti Iav Solbakk, som driver tunnel fra Solbakk i retning Strand.

Etter det Aftenbladet forstår, driver VSM med arbeider i den halvmeter dype grøfta som går langs veibanen, hvor det er kabler og drenering.

Utenom dødsulykken, har VSM vært involvert i en annen alvorlig ulykke i Ryfast. I fjor sommer ble en 29-årig svensk statsborger, som jobbet for det samme selskapet, alvorlig skadet da han fikk en 500 kilo tung komprimeringsmaskin (såkalt hoppetusse) over seg. Mannen fikk bruddskader i begge beina. Denne arbeidsulykken skjedde da komprimeringsmaskinen skulle løftes med en gravemaskin.

VSM

Konsernsjef i VSM Entreprenerad, Markus Boström, henviser til virksomhetssjef Magnus Person, fordi det er han som håndterer saken.

– Jeg sitter opptatt og kan ikke snakke, uttaler Magnus Persson.

Aftenbladet har siden ulykken skjedde tirsdag, forsøkt å få Persson i tale. Han har heller ikke besvart e-poster.

Anleggsfirmaet het opprinnelig Värmdö Schaktmaskiner AB. Det ble etablert i 1972 og har hovedkontor i Järfälla ved Stockholm. Navnet ble endret til VSM Entreprenerad i 2011, ifølge Allabolag.se. I 2015 hadde selskapet 119 ansatte, cirka 340 millioner svenske kroner i omsetning og 9,2 millioner kroner i årsresultat.

Et norsk datterselskap, VSM AS, ble registrert i Brønnøysundregisteret i 2012. I 2015 var det 10 ansatte og en omsetning på 40,6 millioner kroner i Norge. Aftenbladet har ikke oppnådd kontakt med Per Magnus Persson, som er oppført som daglig leder.

140 maskiner

Konsernets utvikling har vært ekspansiv, ifølge en nettsak, som har preg av å være en pressemelding, på nettstedet Akeritransport.se i 2014. De ti siste årene hadde foretaket tredoblet sine egne ressurser til 140 anleggsmaskiner i Sverige og like mange medarbeidere.

– Vi sier aldri nei til et oppdrag, men sørger for å finne de ressursene som kreves, uttalte konsernsjef Markus Boström.

VSM jobber alltid som underentreprenør og har store selskaper som kunder, blant andre Skanska, NCC og Veidekke.

– Det er en tøff bransje, med mange aktører, pressede priser og mye bundet kapital, så det gjelder å holde høyt tempo i alle deler. Det er selvfølgelig en stimulerende utfordring, sa konsernsjefen i intervjuet.

I 2014 ble Värmdö Schaktmaskiner frikjent i en rettssak etter en arbeidsulykke som skjedde i Ale kommune, ifølge Arbetarskydd.se. Maskinføreren ble alvorlig skadet da en dumper som tippet sprengstein, veltet i en skråning. Retten mente at arbeidsgiveren ikke kunne lastes.

HMS i Ryfast

Ryfast og Eiganestunnelen er delt opp i seks entrepriser. Arbeidet startet opp i 2012 og hittil er det utført 4 millioner arbeidstimer. Totalt er det er registrert 74 små og store personskader.

Generelt ønsker Statens vegvesen at det skal være maksimalt fem personskadeulykker med fravær per 1 million arbeidstimer, men åtte slike skader karakteriseres som «godt nok». I dette prosjektet er tallet fire.

– På generelt grunnlag har vi før ulykken hatt svært gode HMS-tall med over 4 millioner arbeidstimer totalt på prosjektet. Når det gjelder kontraktene, så er det små forskjeller mellom de ulike store kontraktene i prosjektet, det vil si at Solbakk-kontrakten ikke peker seg ut, kommenterer prosjektleder Gunnar Eiterjord.

Publisert:
 1. Ryfylke
 2. Ryfast
 3. Arbeidsulykker
 4. HMS
 5. Statens vegvesen

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Sør-Roga­land sier «nei takk» til flere ting­retter

 5. Endelig fikk Støre til noe

 6. Klæbo nekter å gå med skiforbundets nye sponsor