Universitetet vil ha inn UiS-professor på teppet

«Din jævla pakistaner», skriver UiS-professor Nils Rune Langeland på Facebook. Nå kaller Universitetet ham inn på teppet.

«Ok eg sa noe dumt om pakistanarar i går. Alle som kjenner meg veit eg ikkje er noen politisk ekstremist», skriver UiS-professor Nils Rune Langeland på Facebook.
  • Rune Nedrebø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Historie-professorens flåsete ytringer har vakt stor mediaoppsikt, og er slått stort opp i flere nettaviser.

De har heller ikke gått hans arbeidsgiver, Universitetet i Stavanger hus forbi.

Tar klar avstand

– Vi tar klar avstand fra det som er skrevet. Det er uttalelser som kan virke krenkende og som ikke representerer de verdier som universitetet står for, sier professor og dekan på det humanistiske fakultetet, Elaine Munthe til Aftenbladet.

Hun opplyser at ledelsen ved universitetet vil be om et møte med Langeland så snart som mulig.

– Hvilke følger kan dette få for ham?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Skader han universitetet på noen måte?

– Det er det som er problemet, det han skriver står for helt andre verdier enn de positive vi forsøker å formidle til våre studenter, svarer Munthe.

I innlegget sitt på Facebook skriver Langeland:

«Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn.»

Langeland svarte ikke på telefon da Aftenbladet forsøkte å få fatt i ham. Men på Facebook-profilen forklarer og forsvarer han seg:

– Ingenting mot pakistanarar

«Og eg har ingenting mot pakistanarar. Var ingen konkret pakistanar der eg var. Eg kunne sagt eg hata skottar. For dei er det mange av her. Men det er kanskje ikkje like interessant?», skriver Langeland blant annet og føyer til: «Tåpeleg provokasjon frå mi side.»

Han hevder også at det ikke var noen pakistanere på den restauranten han spiste, men bare «trauste kvinnfolk frå Rogaland».

«Ok eg sa noe dumt om pakistanarar i går. Alle som kjenner meg veit eg ikkje er noen politisk ekstremist. Sultan bør finne seg ein reell fiende. Og enkel test. Du vil ikkje finne meg i noen debattrådar på fb som er oppteken av tema som dette», skriver han, og opplyser at han er blitt oppringt av en «haug med medier».

«Folk er hysteriske og ganske aggressive. For dei som er interessert så er eg altså ingen aktivist. Sorry», skriver Langeland.

– Klart rasistiske uttalelser

Shoaib Sultan, som Langeland referer til, er rådgiver ved Antirasistisk Senter. Han skriver i en uttalelse at UiS-professoren har «tråkket til igjen», og presenterer Langeland som mannen som i 2012 ble kjent for uttalelser om «innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab».

Sultan mener at Langelands ytringer er klart rasistiske, og oppfordrer universitetet i Stavanger til å «ta en liten prat med ham om akademiske standarder».

Publisert:
  1. Nils Rune Langeland
  2. Universitetet i Stavanger (UiS)

Mest lest akkurat nå

  1. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

  2. 11 menn vil bli brann- og rednings­sjef

  3. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

  4. Hytte brant ned i Sand­nes: – Kun mater­ielle skader

  5. Foreløpig uberørt av lærer­streiken – mandag reiser elevene på leir­skole

  6. Derfor spiller han med Nike-sko i en kamp og Adidas-sko en annen