De skal dra til Sotsji-OL

Bent Høie og Dag Terje Solvang er et av landets mest kjente homofile ektepar. Nå reiser de til Paralympics i Sotsji.

Publisert: Publisert:

Dag Terje Solvang og Bent Høie. Foto: Kristian Jacobsen

  • Kristin Skodje
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Helseminister Bent Høie og ektemannen Dag Terje Solvang reiser til Paralympics. De vil være til stede på arrangementet fra 14. til 16. mars

Det har lenge vært heftige diskusjoner om Russland homolovgivningen. Landet innførte i sommer en svært omdiskutert anti-homolov som kriminaliserer all positiv omtale av homoseksualitet overfor mindreårige.

— Vi gleder oss til å reise og heie på alle de norske utøverne som skal delta, sier Høie til Aftenbladet.

Han vil være regjeringens representant under arrangementet.

På spørsmål om han tar med seg ektemannen for å markere sin avstand til OL-vertenes homolovgivning, svarer Høie følgende til Aftenbladet: - Det er naturlig å ta med Dag Terje når jeg deltar på arrangementer av denne typen. Når det er sagt, alle forstår hva to menn som er gift mener om homofiles rettigheter.

Boikott

Det er kjent at flere internasjonale topp-politikere blir hjemme fra arrangemenetet av ulike årsaker. Tysklands president Joachim Gauck har sagt at homosaken er den direkte årsaken til at han ikke drar til Russland. Den franske presidenten Francois Hollande blir også hjemme, i likhet med USAs president Barack Obama og visepresident Joe Biden. Amerikanerne sender i stedet tennislegenden Billie Jean King og ishockeyspillere Caitlin Cahow - som begge er åpent homofile – i den offisielle OL-delegasjonen.

Fra før er det kjent at Høyre-kollega, kulturminister Thorhild Widvey, uansett skal til OL i Russland. I motsetning til flere internasjonale topp-politikere akter hun ikke å boikotte åpningsseremonien.

— Vi tar opp menneskerettigheter og homofiles rettigheter direkte med Russland og mener at det er den beste måten å jobbe for bedre forhold på - heller enn en symbolsk boikott, sa Widvey til Aftenbladet nylig.

Forventer klar tale

LLH - Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner - arbeider for likestilling, og mot alle former for diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Norge og i resten av verden. Lederen av foreningen, Bård Nylund, sier at han forventer at norske politikere bruker sin tilstedeværelse i Sotsji til å kommunisere tydelig til sine russiske kolleger hvilke linje Norge ligger på når det gjelder menneskerettigheter.

-De menneskerettighetsbruddene som skjer i Russland og disse homolovene som de innfører, er noe som mange i Norge reagerer sterkt på. Det mener jeg politikere som deltar under OL har ansvar for å kommunisere, sier Nylund til Aftenbladet og legger til:-Alle skjønner at Bent Høie er for homorettigheter. Det er fint at han tar med Dag Terje, men han bør si noe eksplisitt til sine russiske kolleger dersom han får anledning til det under besøket i Sotsji. Såpass må man kunne forvente. Det vil ta seg dårlig ut at politikere fra Norge, et av de landene som har kommet desidert lengst når det gjelder rettigheter for homofile, drar til et av de landene som har kommet kortest, uten eksplisitt å ta dette opp dersom anledningen byr seg.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

  3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

  4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

  5. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

  6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

  1. Politikk