Sjekk den gründerrekka

Hun jobber på sykehjem med hund, han har fått General Motors som kunde og tredjemann var leanleder for Wetherford Norge. De er tre av 28 gründere.

Publisert: Publisert:

Helle Barstad har med seg hunden som ga henne en jobb. Bak sitter gründerne Nawras Skhmot og Tom Helgesen. Foto: Geir Sveen

 • Geir Sveen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Nå har de alle fått "direktørkontor" i Høghuset på Bryne. Gratis. Med utsikt og alle fasiliteter, betalt av kommunene Sandnes, Klepp, Gjesdal, Time og Hå.

Da Gründerarena Jæren lanserte tilbudet i september i år, hadde de kontrakt med tre gründere. Nå har de 28.

Alle vil skape sin egen bedrift. Alle har slått til på et tilbud som virket for godt til å være sant, men som inneholdt enda mer enn det lovet:

I en hel etasje har de ikke bare kontor, møterom, stillerom og myldresone under glasskunst av Kjell Nupen, de har også tilgang til et helt kavaleri av fagfolk fra Nav og Innovasjon Norge til en rekke private bedrifter. For eksempel stiller to advokatkontor og to regnskapskontor en fast dag i uken uten å ta betaling.

Leder for satsingen Ingrid Roth (t.v.) slår av en prat med Daniela Lima som vil tilby grafisk design. Foto: Geir Sveen

– De gjør dette for å støtte gründerne - i god, jærsk dugnadsånd, sier lederen for prosjektet Ingrid Roth.

Derfor er taket nesten nådd etter bare to og en halv måned. Planen var å tilby kontor til maks 30 gründere om gangen.

– Men vi har mange nye som vil inn og vi ser at vi kan øke kapasiteten fordi mange ikke sitter her hele kontortiden, forklarer Roth.

Kontorfellesskapet er åpent 24 timer. Deltagerne kan komme og gå som de selv vil. Men de må etterlate seg en ren pult som andre kan bruke etterpå.

Les også

Eiere tar styring i høyden over Bryne

Hund ga jobb

Da Aftenbladet titter inn, er det Helle Barstad fra Bryne som får fokus. Hun har med seg lille Pixel, hunden som allerede har gitt henne jobb.

De besøker sykehjem og andre institusjoner fra Varhaug til Rennesøy for å tilby kos eller terapi for personer som er leie eller urolige. Fordi mange ser at en liten hund noen ganger kan løse mer enn medisiner, blir det stadig mer å gjøre.

Tove Lise Skarestad (t.v.) vil starte et grunderverksted og har en sak rett over bordet, hos Helle Barstad med Finbeint tereapi. Foto: Geir Sveen

– Nå utvider vi med en sykepleier som også har tre hunder. To andre personer vil også bli med, slik at vi snart har en stall med ti hunder. Det er hundene som begrenser aktiviteten, de kan ikke jobbe mer enn to timer om gangen, forklarer pedagogen bak "Firbeint terapi".

Pendler USA-Bryne

På nabopulten sitter Nawras Skhmot fra Lyefjell, nettopp hjemkommet fra Silicon Valley i California, der han skal tilbake om to uker. Sivilingeniøren fra NTNU og Berkeley var så "galen" at han etter to år i Block Berge sa opp fast jobb for å bli grunder.

- Du er mitt store forbilde, Anita!

Nå har 28-åringen i ett år levd på oppsparte midler, mens han og kolleger har startet to firma i USA. Et av dem har utviklet en plattform for å overføre kunnskap internt i bedrifter.

– Ja, det høres enkelt ut, men i praksis er det ofte slik at det den enkelte medarbeider kan, ikke er tilgjengelig for resten av bedriften, forklarer 28-åringen som nå har fått to av de 500 største firmaene i USA som kunder, deriblant en del av General Motors.

Skulle forbedre, ble uten jobb

På samme grunderrekke titter Tom Helgesen opp. Han skulle forbedre driften av et svært internasjonalt konsern her i landet, var leanleder for Weatherford Norge, da han selv ble tatt av utviklingen og ble uten arbeid, bare et år etter at familien hadde flyttet sammen med ham til Klepp.

– Men forbedringsprosessene jeg jobbet med i olje, kan brukes i alle typer bedrifter. Derfor vil jeg nå bygge opp en leanskole, forklarer Helgesen, fornøyd med at han kunne flytte satsingen fra kjøkkenbenken til den mye arenaen.

Hver pult videre har nye historier. Nye bedrifter.

Grunderarena Jæren har bare hittil i år fått inn 280 ideer, dobbelt så mange som i fjor.

Internasjonalt hjørne

Decia Pereira fra Portugal er klar med ny lærebok for barn. Foto: Geir Sveen

Denne dagen har arenaen også en internasjonal avdeling.

Decia Pereira viser fargerike tegninger fra det som kan bli en ny bok på engelsk, portugisisk og norsk for barn mellom tre og seks år. Den tidligere interiørdesigneren fra Portugal trenger bare en forlegger. En annen portugiser ser store muligheter i eksport av fisk til hjemlandet og Daniela Lima fra Tsjekkia er kommet langt med en satsing på grafisk design.

Og midt mellom dem, med en rolig stemme fra havet, tilbyr Ingebjørg Helene Obrestad, fem minutter med mindfulness.

Ingebjørg Helene Obrestad vil gi folk mindre stress og økt kapasitet. Foto: Geir Sveen

Etter 25 år i posten vil hun ta videre treningen hun har drevet i fire år. Nå vil hun redusere folks stress gjennom en ny satsing mot bedrifter.

– Ja, det er en stor kreativitet der ute, men alle som får plass her, må først inngå en kontrakt, der de forplikter seg til å følge et klart konsept over tre måneder, forklarer ildsjelen for satsingen, Ingrid Roth før hun og gründerne kjenner på egen kropp gjennom oppmerksomhetstreningen til den tidligere poststyreren på Kvernaland..

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

 2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

 3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

 4. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

 5. Gutt påkjørt på Bryne

 6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

 1. Innovasjon Norge
 2. Bryne
 3. General Motors
 4. Time