Ekspertene delte om Wiraks Facebook-stopp

Når Sandnes-ordføreren dropper sosiale medier på grunn av dårlig debattklima, kan det være en viktig markering, tror Westerdals-professor.

– Det nytter ikke å legge ut meninger selv, det er det ikke klima for, sa Sandnes-ordfører Stanley Wirak til Aftenbladet onsdag. Nå holder ordføreren seg vekke fra sosiale medier. Bildet er tatt i anledning folkeavstemningen om kommunesammenslåing i 2016, der Wirak satt sammen med Pål Morten Borgli (Frp) og Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag fortalte Stanley Wirak (Ap) til Aftenbladet at han vil kutte ut sosiale medier, blant annet på grunn av et dårlig debattklima. Reaksjonen kom etter en turbulent Facebook-debatt der Wirak kritiserte idrettsledere for å si nei til ishall i Sandnes. Om det er lurt for en ordfører å holde seg unna sosiale medier, er ekspertene delte om.

– Hvis han velger å droppe sosiale medier på grunn av et dårlig debattklima, så kan det være en viktig markering fra en sentral politiker. Han kan absolutt lykkes med å profilere seg på å ønske en bedre debatt, og det kan oppfattes som et tydelig standpunkt, sier Anders Olof Larsson, professor ved Westerdals institutt for kommunikasjon og design på Høyskolen Kristiania.

Sammen med UiO-professor Eli Skogerbø publiserte Larsson tidligere i år en studie der forskerne blant annet konkluderte at sosiale medier er mindre viktige for region- og kommunepolitikere enn for riks- og stortingspolitikere. Wiraks utspill resonnerer med det forskerne allerede vet om hvordan lokalpolitikere tenker, ifølge Westerdals-professoren.

Les også

Wirak vil kutte ut sosiale medier

– Debatten havner ofte på et villspor

– Har politikernes bruk av sosiale medier en positiv virkning på demokratiet?

– Det er tosidig. Det er positivt at flere får muligheten til å ha kontakt med sentrale politikere og engasjere seg i politikk. Samtidig så er det problematisk at kommunikasjonen ofte blir usaklig, og debatten havner ofte på et villspor der ganske ekstreme ytringer florerer, sier Larsson.

– Sosiale medier handler om å ha kontakt med og mobilisere supportere. Denne kontakten kan være positiv for politikerne. Baksiden er at det også finnes politiske motstandere på sosiale medier, som kan kritisere og bidra til et hardt debattklima, sier Westerdals-professor Anders Olof Larsson.

Sosiale medier-spesialist Janet Usken følger selv Stanley Wirak i sosiale medier, og har et positivt inntrykk av måten Sandnes-ordføreren kommuniserer på. Usken, som jobber i sandnesbaserte Trollweb Solutions, mener Wirak gjør en tabbe om han dropper sosiale medier.

– Jeg ville absolutt ikke droppet sosiale medier. Man må være der velgerne er, og det er blant annet på Facebook. Å logge ut vil skape avstand, og det vil bli vanskeligere å ta kontakt. Mange bruker mye tid på sosiale medier, men ikke på mange andre arenaer. Derfor kan man nå en unik gruppe mennesker som man ellers ikke ville truffet, sier Usken.

Sosiale medier-spesialist Janet Usken mener politikere gjør lurt i å være aktive på sosiale medier, men at det er viktig å puste og svare på en konstruktiv måte.

BI-lektor Cecilie Staude mener, i motsetning til Westerdals-professor Larsson, at sosiale medier er svært viktig for lokalpolitikere.

– Mange lokalpolitikere får mye igjen for aktivitet i sosiale medier i valg og gjennomslag i politiske saker, men det krever en del av politikeren som person. Man må tåle motstand og håndtere henvendelser profesjonelt. Å slette kommentarer og tråder er ikke forenlig med god debattkultur, sier Staude.

– Wirak mener debattklimaet er for dårlig, og ser ikke lenger nytten med sosiale medier. Har han et poeng?

– Man er selv en viktig bidragsyter til hvordan debatten utvikler seg. Hvis man ikke behersker måten man kommuniserer på i sosiale medier, kan det være mer skadelig enn å ikke delta. Et positivt initiativ kan fort bli negativt i kommentarfeltet, og hvis man ikke svarer på en ydmyk og lydhør måte, kan det fort bli ytterligere negativt, sier BI-lektor.

Høyskolelektor Cecilie Staude ved BI mener politikere bør legge en plan for hvordan aktiviteten på sosiale medier kan bidra til noe positivt og reflektere over hvordan sosiale medier kan brukes som et politisk verktøy.
Les også

Demokratiet tåkelegges og utvannes – nå er det grunn til å være redd

Mer profesjonalisert

BI-lektor Staude er spesialist på markedsføring, og sier politikernes Facebook-bruk har endret seg mye de siste årene.

– Sosiale medier er mer profesjonalisert. Det er oppsiktsvekkende at en politiker sletter innlegg, og det er sjeldent man ser nå til dags. Det virker som at de fleste politikere skjønner spillereglene, sier Staude.

Da sosiale medier-spesialist Janet Usken leste Aftenbladets sak om at Wirak ville kutte ut sosiale medier, tenkte hun umiddelbart at det var en dårlig idé.

– Sosiale medier er et sted Wirak kan mobilisere. Dersom ordføreren vil engasjere eller spørre befolkningen om råd, er Facebook riktig sted. Han må bare stå i det når det stormer, sier Usken.

Aftenbladet forsøkte gjennom ettermiddagen torsdag å nå ordfører Stanley Wirak for en kommentar - uten hell.

Publisert: