Vardafjell: Demonstranter politianmelder utbygger og forbereder seg på ny natt i lavvo

Vindkraft-demonstrantene som i over ett døgn har sperret av anleggsområdet på Vardafjell utenfor Sandnes. Tirsdag ettermiddag vil de anmelde utbygger og NVE for brudd på blant annet forvaltningsloven, og har allerede engasjert advokat John Christian Elden.

Flere anleggsbiler står nå klar til å kjøre inn på Vardafjell-anlegget, men får ikke komme inn uten at politiet kommer og klipper av kjettingen som sperrer porten til området.
Publisert: Publisert:
Les også

Vardafjell: Arbeidere må inn på anleggsområdet - demonstrantene nekter å åpne

Her klippes demonstrantenes kjetting tirsdag morgen.
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Siste 14.15:

– Det ble observert en borerigg på vei inn til området da vi var på vei ned til politistasjonen i Sandnes for å levere inn anmeldelsen. Våre demonstranter på området fikk da stoppet denne med en gå sakte-aksjon. Trolig må denne nå vente til politiet kommer for å åpne, sier aksjonsleder Jan Helge Vassbø.

Bare en time før snudde anleggsmaskinene som prøvde å komme seg inn på området. Da var det ifølge Vassbø usikkert om og når politiet ville komme.

Noen av demonstrantene vil rigge opp lavvoen og fortsette å være på området, mens andre vil dra inn til politiet i Sandnes for å levere en anmeldelse.

Oppdatert 12.30:

Flere anleggsbiler står nå klar til å kjøre inn på anleggsområdet, men slipper ikke gjennom porten. Etter det Aftenbladet kjenner til vil politiet snart komme for å kutte av kjettingen som sperrer av området.

Utbygger må ha inn en borerigg på anleggsområdet. Det betyr at politiet må komme og klippe opp kjettingen som stenger porten innen da. Demonstrantene nekter at noen andre klipper kjettingen.

Grunnen til det er at da anleggsarbeiderne klippet kjettingen ved 08-tiden tirsdag morgen, var det antydning til håndgemeng mellom demonstranter og anleggsarbeidere.

En av anleggsbilene på vei inn på området etter at sperringen var fjernet.
Styreleder i Motvind Sørvest Rune Haaland og aksjonsleder Jan Helge Vassbø ved godt mot i 12-tiden tirsdag. De ventet da på at politiet skulle komme og klippe av kjettingen som sperrer porten til anleggsområdet på Vardafjell.

De gjenværende demonstrantene har nå flyttet seg ned fra porten de selv har stengt av, og sitter nå i møte inne hos prosjektledelsen. Demonstrantene varsler anmeldelse i løpet av dagen.

– Vi har nå vært i kontakt med politiet, som åpner for at vi kan møte Nordsjø- og miljøseksjonen i politiet i Sør-Vest i ettermiddag for å levere en anmeldelse av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og utbygger Nordisk Vindkraft for brudd på forvaltningsloven og biomangfoldsloven, sier aksjonsleder Jan Helge Vassbø.

Anmeldelsen vil komme på bakgrunn av Sandnes kommune sin klage til NVE på det de mener er brudd på blant annet forvaltningsloven i forbindelse med tildelingen av konsesjonen til Vardafjell vindkraftverk.

Sandnes kommune vil imidlertid ikke gå så langt som en politianmeldelse.

– Vi ønsker å gå i dialog m ed NVE angående denne saken, og sendte senest i forrige uke en henvendelse til NVE-sjef Kjetil Lund, hvor vi inviterte han til et møte med meg, ordfører og kommunaldirektør, sier rådmann Bodil Sivertsen.

Tidligere:

Utbygger av det omstridte vindkraftanlegget på Vardafjell, kom klokken 06.30 til aksjonsleder Jan Helge Vassbø med dette budskapet: Nå ringer vi politiet og ber dem om å komme for å klippe kjettingen.

Demonstranter fra Motvind Sørvest har siden i går blokkert anleggsveien i Sandnes og har i natt overnattet i heia for å holde vakt ved sperringen.

– Hvis politiet kommer og klipper og ber oss fjerne oss, kommer vi til å rette oss denne anmodningen, sier Vassbø til Aftenbladet tirsdag morgen. Dermed får aksjonsgruppen foreløpig ikke til ytterliggående skritt i sine protester.

Anslagsvis seks-sju anleggsbiler står nå og venter på at blokkaden skal oppheve. Bak disse står det en lastebil som også vil inn på området. En lokal bonde har ifølge Vassbø tatt på seg rollen om å holde ute flere demonstranter: Han slipper bare inn anleggsbiler.

Demonstrasjon mot vindkraftutbygging på Vardafjell på Sandnes. Carl Omlie låser porten og sperrer veien inn til området.

Antydninger til håndgemeng

Politiet bekrefter klokken 07.30 at en patrulje er på vei og at deres oppdrag er å hjelpe arbeiderne inn.

Like rundt 08.00 kom politiet til stedet. Da ønsket demonstrantene at politiet skulle klippe av kjettingen. Politiet ville imidlertid at noen anleggsarbeidere skulle klippe. Det førte til at det ble antydninger til håndgemeng mellom noen av demonstrantene og de som skulle klippe.

– Det gikk greit, altså. Nå har vi stengt av porten med kjetting på nytt. Neste gang tror jeg det er lurt at politiet klipper kjettingen, sier aksjonsleder Jan Helge Vassbø i Motvind Sørvest.

– Vil dere nå ta dette til neste nivå, altså i retning sivil ulydighet i form av fastlenking eller der dere ikke overkommer politiets anmodning?

Tonen var god mellom aksjonsleder Jan Helge Vassbø og politiet tirdag, men Motvind vurderer nå neste skritt i sine protester.

– Det er folk som er villig til det og dette må vi nå vurdere. Vi må også vurdere å holde det gående en stund med låsing, tilkalling av politi og oppklipping, sier aksjonslederen.

Etter at de nå har låst av porten på nytt, er det ifølge aksjonslederen tre muligheter videre.

– Nå vurderer vi om vi skal anmelde utbygger og NVE for blant annet brudd på forurensningsloven og forvaltningsloven. Den andre biten er å få en avklaring om advokat John Christian Elden skal ta saken videre, sier Vassbø.

Den tredje muligheten er en opptrapping hos demonstrantene.

DETTE HAR SKJEDD TIDLIGERE: – Vi kommer til å fortsette blokaden av anlegget til Vardafjell vindkraft, helt til NVE gir oppsettende virkning av anleggsarbeidet i påvente av behandlingen av Sandnes kommune sine klage, opplyser Jan Helge Vassbø i organisasjonen Motvind, mandag ettermiddag.

Truet med blokade

Motvind Sør-Vest demonstrerte mandag mot planene om vindkraftanlegget på Vardafjell. Om ikke Nordisk Vindkraft, som står bak prosjektet, stanser arbeidet i påvente av at NVE skal behandle Sandnes kommune sin klage på prosjektet, vil de fysisk blokkere anleggsveien til Vardafjell.

– Vi stenger nå av anleggsveien opp til Vardafjell. Vi venter på svar fra prosjektleder om de vil stanse arbeidet. Om de ikke gjør det, vil vi fortsette å blokkere, sier Rune Haaland i Motvind Sørvest til Aftenbladet.

Demonstrantene har stengt porten opp til anlegget på Vardafjell med kjetting. Denne må klippes opp for at noen skal kunne komme inn og ut.

Under demonstrasjonen var Haaland først på telefon med prosjektleder for Vardafjell vindkraft, Kalle Hesstvedt, i Nordisk Vindkraft. Han gjorde det klart at de ikke kom til å stoppe arbeidet, uten at Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) ga godkjenning til det.

Elden skal ta saken

Haaland ringte da rett til NVE-sjef Kjetil Lund og ba om oppsettende virkning på prosjektet, slik som også Sandnes kommune har bedt om i sin klagesak til NVE.

Ifølge Haaland ville ikke Lund ta saksbehandlingen via telefon.

Dermed fortsatte de blokaden av innkjørselen til anleggsområdet. Neste skritt for demonstrantene var da å kontakte advokat, og da hadde hadde de ingen ringere enn John Christian Elden i ermet.

– Vi har engasjert advokat John Christian Elden, og vi vurderer rettslige skritt mot NVE, sier Haaland.

Politiet avventer

Om utbygger eller entreprenør kontakter politiet på grunn av at de har blokkert veien, er det tre personer som har meldt seg frivillige til å ta en eventuell bot.

Mandag ettermiddag meldte politiet at de vil komme for å klippe opp kjettingen og gi demonstrantene pålegg om å fjerne seg fra området. Senere på ettermiddagen sa politiet at de ikke ville stoppe demonstrasjonen.

Demonstrantene fortsetter derfor blokaden utover kvelden og natten, så lenge NVE ikke gir oppsettende virkning.

– Vi har tenkt å prøve å vinne dette, sier Haaland.

Klokka 18.30 mandag kveld ble arbeidslaget i Vardafjell-anlegget sluppet gjennom demonstrantenes sperring.

Slapp ut arbeidsstaben

Klokka 18.30 mandag kveld ble kjettingen åpnet for å slippe ut arbeidsfolkene som hadde jobbet inne på Vardafjell-anlegget. Det skjedde helt uten konfrontasjoner, staben ble ifølge Vassbø sluppet ut da de selv kom til porten og ba om det.

– De fikk beskjed om at de ikke kommer inn igjen, sier Jan Helge Vassbø i Motvind Sørvest. Han forteller mandag kveld om god stemning og stort pågangsmot blant demonstrantene.

– Snart har vi vaktskifte. Selv planlegger jeg å være her til tirsdag ettermiddag. Jeg har med sovepose, sier Vassbø.

Demonstrantene satte mandag kveld opp en lavvo og et strømaggregat ved porten til Vardafjell-anlegget.

– Så nå kan vi være her i lang tid, sier Vassbø.

Demonstrasjon mot vindkraftutbygging på Vardafjell på Sandnes. Demonstrantene varmer seg med bål, pølser og kaffe.
Demonstrasjon mot vindkraftutbygging på Vardafjell på Sandnes. Rune Haaland til venstre får en kopp kaffe en Unni Berg Johnsen. Jan Helge Vassbø til høyre.

Tre vil ta bot

En av dem som er villig til å ta en eventuell bot for blokkeringen, er Carl Omlie fra Tonstad.

– Jeg er ikke millionær, men det er verdt det for å stoppe galskapen, sier Omlie.

Det samme er ekteparet Njå bosatt i Stavanger. Irene Njå-Gjellestad sier hun er villig til å gå ganske langt for å stanse dette prosjektet.

– Det er prinsipielt utrolig viktig, og det må stoppes nå. Derfor må vi stå her og ta disse kampene, sier hun.

– Hvorfor er kampen mot vindkraft så viktig for deg?

– Jeg er glad i naturen. Naturen klarer seg fint uten oss, men vi klarer oss ikke uten naturen, sier hun.

Demonstrasjon mot vindkraftutbygging på Vardafjell på Sandnes. Rune Haaland prøver å komme i kontakt med NVE og advokat John Christian Elden. Jan Helge Vassbø til venstre.
Unni Berg Johnsen og hunden Mico mener nok er nok.
Irene Njå-Gjellestad og Ådne Njå sa seg villig til å ta en eventuell bot fra politiet for å demonstrere ulovlig.
Demonstrantene sperrer veien inn til området.
Les også

Vardafjell-avgjørelse lar vente på seg

Les også

Folkemøte om vindkraftutbygging i Sandnes: - Provoserende av NVE

Les også

Slåss mot vindmøller på Vardafjell

Publisert: