Sigbjørg (80) brakk skulderen: Fikk ikke planlagt hasteoperasjon

Stavanger universitetssjukehus (SUS) har redusert kapasiteten ved ortopedisk avdeling betraktelig for å håndtere covid-19-pasienter. Det fikk Sigbjørg Skartveit smertelig erfare. Klinikksjef Geir Lende understreker at alle som har behov for akutthjelp vil få det.

Publisert: Publisert:

– Det er jo dette som er sorteringssamfunnet, sier 80-åringen. Foto: Jon Ingemundsen

 • Stella Marie Brevik
  Journalist
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist
iconDenne artikkelen er 68 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Da Sigbjørg Skartveit var ute på sin daglig gåtur lørdag, falt hun. Skulderen traff asfalten og brakk.

Den spreke 80-åringen ble sendt rett til Stavanger universitetssjukehus (SUS) i ambulanse. Der ble det tatt røntgen og CT.

Legene så at det var nødvendig med operasjon. Skartveit ble innlagt, men på tirsdag, da operasjonen egentlig skulle finne sted, ble hun utskrevet.

Hun fikk beskjed at hun måtte dra hjem – operasjonen ble nedprioritert på grunn av koronapandemien.

– Det er jo dette som er sorteringssamfunnet, sier 80-åringen.

– Jeg har fryktelige smerter, sånn at jeg vil kaste opp. Jeg får jo medisiner, som jeg tar, men jeg liker ikke å ta så mye, sier hun. Foto: Jon Ingemundsen

Sterke smertestillende

– Vi snakkes sikkert i september, sa legen til Skartveit.

Skartveit, som var og fortsatt er i store smerter, ble fortvilet. Mannen hennes er på sykehjem. Hun er den eneste som bor i huset på Tasta, og nå trenger hun hjelp til alt: Å spise, å gå på toalettet, komme seg i seng og fra a til b. Hun kunne ikke dra hjem.

Med hjelp fra sønnen fikk hun «forhandlet» seg til et opphold på Øyane sykehjem på Hundvåg. Her får hun hjelp – i én uke.

Var sykepleier på SUS

80-åringen var før pensjonisttilværelsen sykepleier ved SUS. Derfor har hun forståelse for den vanskelige situasjonen, men hun er likevel fortvilet:

Skal hun virkelig gå på en cocktail av smertestillende frem til september?

– Jeg har fryktelige smerter, sånn at jeg vil kaste opp. Jeg får jo medisiner, som jeg tar, men jeg liker ikke å ta så mye, sier hun.

– Jeg vet at det vil ta tid, men jeg håper jeg får være på sykehjem frem til jeg kan klare meg selv. Nå må jeg holde i én arm for å komme meg på toalettet, legge meg, og så videre.

Skartveit håper at kommunen velger å forlenge oppholdet hennes på Øyane sykehjem. Hvis ikke, vet hun ikke hva som vil skje.

– De snakker om hjemmesykepleie, men de kan jo ikke være hos meg hele tiden, sier hun.

Redusert kapasitet

Sykehuset forbereder seg kontinuerlig på en økning i pasienter som vil trenge sykehusinnleggelse som følge av covid-19. Det innebærer en stor omlegging av den ordinære driften.

Som følge av omleggingen er kapasiteten ved ortopedisk avdeling betraktelig redusert. Tilstander som ivaretas av ortopediske kirurger er blant annet bruddbehandling. Dermed må en rekke operasjoner vente. To av de fem operasjonsstuene er fortsatt åpne, men satt til øyeblikkelig hjelp.

Akutthjelp

Klinikksjef Geir Lende understreker at alle som har behov for akutthjelp ved sykehuset vil få det og at nedtrapping av kirurgisk aktivitet ved avdelingen omhandler planlagte operasjoner som kan flyttes på, og ikke akutte tilfeller.

– Enhver som kommer inn med beinbrudd blir tatt imot, vurdert og gitt den behandling som er forsvarlig. Akkurat nå behandler sykehuset flere beinbrudd konservativt. Det vil si at man benytter andre behandlingsmåter enn operasjon, sier Lende og fortsetter:

Geir Lende er klinikksjef ved ortopedisk avdeling på sykehuset. - Alle som har behov for akutthjelp, som ikke gjelder covid-19, skal fortsatt få det. Nedtrapping av aktivitet ved ortopedisk avdeling gjelder ikke akutte hendelser, men operasjoner som kan flyttes på. Foto: Fredrik Refvem

– Forståelig

– De aller fleste som kommer inn med beinbrudd vil få tilnærmet den samme behandlingen som før omleggingen av driften.

Grunnet taushetsplikt kan ikke Lende kommentere enkelt pasienter, men han har forståelse for at situasjonen oppleves vanskelig for Skartveit.

– Pasienten kom inn til sykehuset midt i omleggingen av driften, og det er klart det er uheldig at hun fikk to ulike beskjeder. Det beklager jeg på det sterkeste. Men her har det sannsynligvis blitt gjort en faglig vurdering om at det er trygt å behandle beinbruddet uten operasjon, sier Lende, som oppfordrer Skartveit til å ta kontakt med sykehuset hvis hun trenger mer informasjon om vurderingen som er gjort.

Publisert:
 1. Tegnell tar selvkritikk

 2. Flertallet av lærerne klarte ikke å følge opp sårbare elever i hjemmeskole

 3. Undersøkelse: Hver tredje nordmann unngår helsetjenester

 4. –Rødt, gult eller grønt lys? Vi skal være klar!

 5. – Stortinget må lytte til aktørene i næringen og det som hele industrien sier må til

 6. FHI: Liten smitte i samfunnet gjør valideringen av Smittestopp-appen utfordrende

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Stavanger Universitetssjukehus (SUS)