Advokaten var på hytta da han fikk e-post om at mulla Krekar var sendt ut

Advokat Brynjar Meling fikk ikke vite om utsendelsen før mulla Krekar satt bak lås og slå utenfor Roma. Meling mener den norske stat har opptrådt uanstendig.

Publisert: Publisert:

Advokat Brynjar Meling mener utsendelsen av mulla Krekar var uanstendig. Foto: Jone Østebø

  • Jone Østebø
    Journalist

– Jeg var på hytta på Hommersåk med datteren min for å fikse en knust rute da jeg fikk en e-post fra den italienske advokaten. Der sto det at han hadde fått beskjed fra italiensk politi om at mulla Krekar nå satt i et fengsel i nærheten av Roma, sier advokat Brynjar Meling under en pressekonferanse utenfor kontoret i St. Olavskvartalet i Stavanger.

Heller ikke Krekars familie ble informert om utsendelsen på forhånd. Meling måtte derfor informere dem om hva som hadde skjedd før saken ble kjent i offentligheten.

Ikke hatt besøk

Senest onsdag traff Meling klienten sin i et rettsmøte, via videolink på grunn av korona-pandemien. Heller ikke da kom det noen signaler om hva som skulle skje dagen etter.

Mulla Krekar har voldt norske myndigheter hodebry i mange år. Nå er han i Italia. Foto: Terje Pedersen

– Han har ikke hatt besøk de siste ukene fordi Oslo fengsel har vært nedstengt på grunn av koronaviruset. Det er lite anstendig at han ikke engang får ta farvel med familien, mener Meling.

Advokaten hadde begjært utsettelse av den forestående utsendelsen på grunn av viruset. Italia har den siste tiden vært det landet i verden som har vært hardest rammet av pandemien.

– Vi har lagt fram legeerklæring på at han har diabetes og høyt blodtrykk, noe som gjør at han er i risikogruppen. Alderen hans kommer i tillegg. Det er alvorlig. Jeg kjenner ikke til korona-situasjonen i italienske fengsler, men det er noe vi undersøker.

Les også

Råsterkt fjorår for Brynjar Meling

– Sirkelargumentasjon

– Krekar er dømt til 12 års fengsel i Italia for terrorplanlegging, og norske myndigheter har besluttet at han kan utvises. Er ikke reglene da fulgt?

– Hele poenget er at fire personer i 2018 ble dømt i Italia for å ha hatt et samarbeid med mulla Krekar. Og så året etter ble han dømt for å ha hatt noe med de fire å gjøre. Det er en sirkelargumentasjon. Nå har Norge sendt ham ut for forhold han har begått på norsk jord, men pådømt i Italia. Vi ba om at saken ble ført for norske domstoler, men det ønsket de ikke. Da ville det ikke vært noen sak, mener Meling.

Meling har jobbet med Krekar-saken i over 17,5 år og er godt vant med at mange nordmenn har sterke meninger om den.

– Hva vil du si til dem som feirer utsendelsen i dag?

– Jeg vil si at det ikke er grunnlag for å feire at vi har en stat som ikke respekterer grunnleggende menneskerettigheter, og som sender ham ut etter en dom basert på samtaler i Kongsvinger fengsel som beviselig er feil oversatt. Vi har opptakene, men de har vi ikke fått legge fram.

– Italia har arvet et problem

Meling skal nå være en del av forsvarerteamet i Italia. Rettssystemet er ikke likt som i Norge, og det kan, ifølge Meling, ta flere år før det foreligger en rettskraftig dom. Saken kan bli stykket opp i flere deler og bli ankebehandlet hver for seg.

– Hva skjer med Krekar hvis han til slutt blir frifunnet?

– Da vil Italia ønske å sende ham ut. Men de kan ikke sende ham til Irak. Dette er en statsløs person. Vi ønsket at han skulle sendes ut med en klausul om å få komme tilbake til Norge hvis han ble frifunnet, men det fikk vi ikke gjennomslag for. Nå har Italia arvet et problem, mener advokat Meling.

Justisminister Monica Mæland (H) informerte om utleveringen på en pressekonferanse torsdag.

– Ikke gitt forsikringer

63-årige Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble 12. februar vedtatt utlevert til Italia, der han i fjor ble dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror. Dommen er anket.

Hva som skjer etter rettssaken i Italia vil ikke justisministeren spekulere på.

– Krekar har vært utvist fra Norge i mange år, det er ikke gitt noen forsikringer til Krekar, så hva som skjer da, kan jeg ikke spekulere på, sier Monica Mæland.

– Får hjelpen han har krav på

Monica Mæland opplyser at Justis- og beredskapsdepartementet har fått forsikringer fra italienske myndigheter om at Krekar vil bli godt og forsvarlig ivaretatt i forbindelse med koronasituasjonen.

– Han skal få den hjelpen han skal ha og som han har krav på, sa Mæland på pressekonferansen på spørsmål om å sende Krekar til Italia, som er hardt rammet av koronaviruset.

Publisert:

Les også

  1. Endelig vedtatt at mulla Krekar utleveres til Italia

  2. Krekars advokat vil begjære midlertidig forføyning

  3. Justisdepartementet: Krekar kan utleveres til Italia

  4. Mulla Krekars anke forkastet av Høyesterett

  1. Mulla Krekar
  2. Brynjar Meling