MS «Sandnes» og MS «Rogaland» samler båtfolket til historisk 17. mai-konvoi på fjorden

Det ventes å bli et majestetisk skue når MS «Rogaland» og MS «Sandnes» dette året går sammen for å markere 17. mai på fjorden.

Publisert: Publisert:

Flere båter deltok da Dronning Sonja feiret sin 70 års dag i Stavanger i 2007. Nå samles båtfolket igjen på fjorden. Denne gangen for å markere nasjonaldagen i en historisk 17. mai konvoi 2020. Foto: Anders Minge

 • Elisabeth Risa
  Journalist

– Det kan bli Norges største konvoi noensinne, mener Per Øhman fra MS «Rogaland» og Alf Kåre Olavesen på MS «Sandnes».

Lørdag denne helgen var det samling om bord på Stavanger sitt offisielle byskip, «Rogaland».

Stemningen var helt i taket. Ivrige sjeler fra båtmiljøene i de to byene har i det siste jobbet tett sammen for å få til en alternativ 17. mai-feiring, og de har alt varslet småbåthavner og veteranbåtforeningen over hele Rogaland om planene.

Planene er at MS «Sandnes» skal lede den lange konvoien av båter ut Gandsfjorden som blir en erstatning for de tradisjonelle 17. mai-togene. Foto: Privat

Kommer fra hele fylket

Olavesen sier båtfolk fra hele Rogaland har meldt interesse.

– De kommer fra Rennesøy, Sandnes, Tau, Hommersåk og Finnøy, ja fra hele Ryfylke. Det kommer båter helt fra Haugesund. Og det som er så fint, er at sjøen er for alle. Her er god plass. Det er bare å møte opp, sier Olavesen som legger til at han håper de historiske bildene om hvordan rogalendingene løser koronaproblemene i Norge, vil gå sin seiersgang verden rundt.

Per Øhman, styrelder og skipper på «Rogaland» og Olavesen på «Sandnes» har sammen med sine dugnadsgjenger også mobilisert båtfolk fra de store motorbåtforeningene både i Stavanger, Jåttå og på Lura.

Les også

Nå kan hun bli byskip

Konvoiene møtes på fjorden

– Vi møter kjemperespons. Veteranbåter fra regionens veteranbåtforeninger har også meldt sin ankomst. Det blir mye flott å se. Brannbåten «Nøkk» vil sørge for paradegang med sine karakteristiske vannkanoner, bekrefter de to.

Hovedrisset av seilingsrutene er at Stavanger sitt byskip, MS «Rogaland» seiler fra Vågen i Stavanger klokken 1200. De seiler ut mot Tungenes, forbi Tastalandet og inn Byfjorden og er ventet ved konserthuset 1300.

MS «Sandnes» seiler fra Sandnes havn klokken 13.30. De seiler utover Gandsfjorden. Derfra forenes de to konvoiene i fjorden i området Siriskjær klokken 14.30.

– Her er god anledning for dem som bor langs sjøen å få med seg det historiske øyeblikket. Samtidig håper vi selvsagt at dem som ønsker å hilse oss fra land stiller opp langs seilingsrutene, sier Olavesen.

På med bunad, pynt båten

– Vi oppfordrer folk til å stille i bunad. Vi tror det er viktigere nå enn noen gang at vi markerer samhold, styrke og tilhørighet, sier Torild Lura som er leder i Nattrutens venner og Jane Berg, initiativtaker for 17. mai-konvoien 2020.

De to oppfordrer båtfolket til å pynte båtene sine med bjørkeris og norske flagg.

– Det kan bli et majestetisk skue. Jeg får frysninger på ryggen bare av tanken. Det er bare å ta med lommetørklene, sier Torild Lura.

Konvoien har også fått sin egenkomponerte festdrakt. Det er en lokal bunadsforhandler som har designet drakten.

– Vi gleder oss til å avdekke drakten i forbindelse med 17. mai-konvoien 2020, sier Jane Berg.

Også arrangement i Tananger

Også i Tananger blir det arrangement på sjøen 17. mai. Der kalles det «Båt for tog», og alle med båt oppfordres til å stille opp.

Folk bes om å møte opp med båten rett vest for Fjørnesholmane klokken 11.30 på 17. mai. Så skal det seiles i rundt 5 knop mot Tananger havn. Målet er å være på plass i havnen til avsynging av nasjonalsangen klokken 13.00. Konvoien skal ledes av LS «Tananger» og SS «Makrellen».

Publisert:

17. mai 2020

 1. VIDEO: Se lesernes egne 17. mai-øyeblikk

 2. Mektig da småbåtene samlet seg om annerledes feiring: - Jeg hadde tårer i øynene

 3. I «verdens beste gate» var det full feiring

 4. Her ruller Norges kanskje lengste 17. mai-tog over Jæren

 5. Nasjonalromantikk på Ragnhildnuten

 6. Ungene i gata klarte å skape stor stemning på Sola

 1. 17. mai 2020
 2. Båt
 3. 17. mai
 4. Rogaland
 5. Gandsfjorden