Solvik-Olsen åpnet flaskehals i Sandnes

SANDNES: En kraftig forsinket Sandnes-ordfører og mange kvikke replikker skapte mye smil og latter da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) åpnet den nye veianlegget mellom Sandved og Hove.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sto for den offisielle åpningen av det nye veianlegget mellom Sandved og Hove og fikk god hjelp av fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, til venstre, regionvegsjef Helge Eidsnes i Statens vegvesen og Sandnes-ordfører Stanley Wirak.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Midt under talene var det også en bil som krasjet i et skilt på E39 under Hove bru, men det ble bare materielle skader på bilen, og sjåføren virket uskadet.

For bilistene ble flaskehalsen på E39 over Kvelluren åpnet med fire kjørefelt allerede i sommer. Men det er først nå at hele veianlegget til 730 millioner kroner er ferdig. Da er ekstra stas at samferdselsministeren sier ja til komme, spesielt når han er fra Rogaland.

– Det er godt å være hjemme, og nærmere hjemme har jeg knapt nok vært på en veiåpning. Jeg ble faktisk født og oppvokst rett opp i bakken her i Ametystveien, bak Gand kirke herifra, og det er godt å få en lokal vei å åpne. Dette er jo en stor uke for oss som bor på Jæren. I dag åpner vi denne flotte veistrekningen. For to dager siden kunne vi markere at det var 30-årsjubileum for at Bryne vant cupfinalen i Oslo, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til latter og smil fra de frammøtte.

Barn fra Brueland barnehage sang «Hjulene på bussen» og et par andre sanger.

Løser opp trafikkork

Mer latter ble det da han snakket om fortiden som korpsmusikant. For offisiell åpning av nye veier betyr også korpsmusikk og sang fra barnehagebarn. Siden de fleste gjestene ankom i buss og prosjektet også omfatter fem bruer, passet det ekstra bra at ungene kom fra Brueland barnehage og sang «Hjulene på bussen». Mens de andre ventet på Sandnes-ordfører Stanley Wirak ble det også tid til litt ekstra korpsmusikk fra Gjallarhorn, Steinerskolens skolekorps.

– Tusen takk til korpset som stiller opp. Jeg er glad for at det ble såpass bra vær som det er. Jeg har selv spilt messinginstrument og opplevd ventiler som fryser. Jeg vet at jeg skulle ha oljet instrumentet bedre, men vi skal jo gå over til et oljefritt samfunn, og det vil være en utfordring for messingblåsere, sa samferdselsministeren.

Han takket også politikere fra ulike nivåer og partier for at reguleringsplaner har gått i orden og at finansieringen er kommet på plass.

– Vi kan diskutere i mange år ennå hvor mye bompenger vi bør ha og vil ha. Men uansett gleder vi oss over at resultatet her har løst opp i en aldri så liten trafikkork som har vært et problem i dette området her. Vi ønsker at denne regionen skal vokse videre. Det skal være attraktivt å bo på Jæren, og da må vi ha infrastruktur som duger, sa Solvik-Olsen.

Forsinket Sandnes-ordfører

Når en ny veg skal åpnes, er det mange personer som vil ha et ord med i laget. Problemet oppstår når alle som skal si noe, ikke er til stede.

Da Astrid Eide i Statens vegvesen skulle gi ordet videre til Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) som første taler, sto ordføreren fortsatt i Sandnes sentrum etter at han kom for seint til bussen som skulle fraktet folk til åpningen.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak hilste på fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen da han ankom kraftig forsinket.

Ordføreren ble hentet med bil og ankom rundt 20 minutter forsinket. Men alle tok det med godt humør.

– Gratulerer med et flott anlegg. Det har kostet 730 millioner, men det er verdt hver krone. Det har vært litt forsinkelser, og i dag ble det litt forsinkelse på meg også, så forsinkelser må vi regne med, sa ordføreren til humring og smil fra de frammøtte.

Samtidig var han svært glad for å ha den nye veien på plass.

– Det er en flaskehals som vi nå har løst opp i, ikke bare på E39. Her møtes riksvei 13 og E39. det har vært mye trafikk her, og mange har stått i kø både fra Ålgård, Bogafjell og fra andre steder innover riksvei 13. Det er kjempebra at vi nå har fått gjort denne jobben her, sa Wirak.

Han var også innom finansieringen.

– Det er finansiert 10 prosent med bompenger hvis jeg har lest meg opp riktig, og 90 prosent har staten betalt. Det synes jeg er en god, grei modell som vi kan føre videre, sa ordfører til smil og latter fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og andre frammøtte.

– Men det er vel ikke slik det fungerer, la han til.

Astrid Eide fra Statens vegvesen måtte etterpå rette på ordføreren og sa at det var betydelig mer bompenger enn 10 prosent.

Ordføreren var også inne på sin fortid som jernbinder.

– Jeg leste at det har gått med 1000 tonn armeringsjern, og i min ungdom var jeg jernbinder, så jeg vet at dette er tungt arbeid, selv om det kanskje er litt enklere i dag, sa Wirak.

Den offisielle åpningen av veianlegget foregikk på Hove bru, som er en del av det nye veianlegget. Men for mange er det viktigste at det er blitt fire felt på E39 over Kvelluren.

Veien videre til Ålgård

Likevel var han mest opptatt av å få fire felt videre til Ålgård.

– Dette anlegget her løser infarktet i noen år, så vokser denne regionen videre. Bare i Sandnes vokser vi med 1000 innbyggere i året, og de vokser også i Gjesdal og andre steder. Så det går en stund, så er det nye infarkt. Da sier jeg bare at vi er klar til å bygge veien videre. Vegvesenet er klar til bygge veien videre, og jeg forstår at samferdselsministeren også synes det er en god idé å bygge veien videre. Siden Vegvesenet sier de er klar i 2020, er min oppfordring at vi begynner å grave i 2020. Er det noen som er uenige i det? Da kan vi vel nesten si at det ble vedtatt på et hastemøte, sa Wirak til mer humring og latter fra ministeren og de andre frammøtte.

Han fikk også svar fra samferdselsministeren.

– Vi skal videre til Ålgård, vi skal faktisk helt videre til Kristiansand. Med de planene som Nye Veier har skal vi passere Eigersund kommune med firefelts motorveg tidlig i 2025. Vi kan godt være utålmodige og håpe at det skal skje enda fortere, men hvis vi setter de i et perspektiv er det ikke veldig lang tid før vi har passert Eigersund, og det er en del mil. Så mye skal skje, sa Solvik-Olsen uten å love nøyaktig når fire felt til Ålgård er på plass.

Publisert:
 1. E39
 2. Statens vegvesen
 3. Kvelluren
 4. Ketil Solvik-Olsen
 5. Sandved

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Disse korona­reglene gjelder nå

 4. SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

 5. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 6. Marianne Helgesen (45) lot bilen stå i 17 år. Sånn blir du kvitt kjøreangsten.