Setter opp fem Tom Cruise-hus på Preikestolen

Fem hus, to toaletter og 50 helikopterlandinger om dagen. Hollywood kommer til Lysefjorden på torsdag.

Tom Cruise kommer til Preikestolen neste uke, han skal stifte nærmere bekjentskap med kanten av platået enn mannen på bildet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Preikstolen skal være vert for en fullskala Hollywood-produksjon i dagene fremover. Tom Cruise skal spille inn scener til «Mission Impossible 6» neste uke. Allerede førstkommende torsdag vil riggingen starte i Lysefjorden.

I dagene det rigges opp og ned, vil selve platået på Preikestolen være stengt for turister, men det vil være mulighet til å komme opp på hylla bak selve platået.

Dagene det er innspilling, vil hylla også være stengt for allmennheten. Planen er at innspillingen skal foregå 7. til 9. november. Opprinnelig skulle scenene spilles inn i september.

Les også

Tom Cruise på Preikestolen: Ny dato for filminnspillingen

Får gjøre inngrep i fjellet

Det er kjent at Forsand kommune har gitt produsentene av filmen lov til å sette opp 12 klatrehåndtak i brattveggen på sørsiden av Preikestolen. I tillegg kan de bore hull til seks festebolter, nede i en naturlig fjellsprekk oppe på platået.

Les også

Tom Cruise skal klatre opp Preikestolen

Tom Cruise er ikke fremmed for å spille inn klatrescener.

Betingelsen er at det skal ryddes godt opp og skjules spor i etterkant. Planen er godkjent av Stiftelsen Preikestolen på vegne av grunneier og av Rogaland fylkeskommune.

Argumentene som brukes for å tillate bruken, er at inngrepene er små, og at eksponering i filmen kan ha svært positiv eksponeringseffekt for Preikestolen.

Fem hus og to toalett

Det kommer til å bli tett mellom husene i dagene produksjonsselskapene tar over Preikestolen. Kommunen har sagt ja til at de får sette opp syv brakker i dagene platået er stengt.

«Det vil være nødvendig å fly inn fem letthus for å kunne huse skuespillere, gjøre kostymeskift osv. Det er også behov for to toalett. Alle disse syv brakkene er i følge søknadsdokumentasjonen ferdige brakkmoduler som kan settes ned uten grunnarbeid.», skriver Forsand kommune i vedtaket.

50 landinger om dagen

Forsand kommune sier ja til at helikopter for lande 30 ganger om dagen i dagene det er opp- og nedrigg på Preikestolen. De tre dagene innspillingen foregår får helikopter lande 50 ganger.

Helikopteret får ikke lande på selve platået, landinger må gjøres direkte på fast fjell.

«Dette for å unngå slitasje på vegetasjon på grunn av de mange landingene.», skriver Forsand kommune i sitt vedtak.

Selv om helikopteret ikke får lande på Preikestol-platået, så får det sette ned ting med stropp, så lenge selve helikopteret svever under lossingen.

Dispensasjonen gjelder bare så lenge grunneierne gir sitt samtykke.

Les også

Piloter er redde for å kollidere med droner ved Preikestolen

Ønsket 60 landinger om dagen

I den originale søknaden som ble sendt til Forsand kommune, ble det søkt om 60 helikopterlandinger per dag.

I den originale søknaden var det også et ønske om å ha to modeller som rekvisitter på Preikestolen, at produksjonen har gått bort fra dette har bidratt til å senke antallet landinger.

Det er True North Norway som har søkt om dispensasjon på vegne av Jupiter Springs Productions Limited.

True North Norway er den norske avdelingen til det islandske filmselskapet True North.

Selskapet ble grunnlagt i 2003 og har blant annet jobbet med: «Star Wars: The Last Jedi», «Blade Runner 2049», «Transformers: The Last Knight» og «Justice League».

Den største fordelen

I vedtaket legger Forsand kommune stor vekt på reklameeffekten de tror filmen vil få, ikke bare for Preikestolen, men for hele Norge.

«Den største fordelen er knyttet til markedsføringseffekt Scener fra Preikestolen i en internasjonal storfilm vil være positiv norgesreklame, og noe som vil gange hele landet som turist- og reisemål, ikke bare Preikestolen og Forsand. Dette vil også kunne være med som en døråpner for Norge og norsk natur som lokasjon for internasjonal film også i fremtiden. Detter ikke avgrenset til Preikestolen alene», skriver kommunen i vedtaket.

Les også

Fem filmer Tom Cruise er kjent for

Kommunen mener også at reiselivet kanskje vil tape penger dagene prosjektet pågår, men at det totalt vil være positivt for den lokale økonomien.

«Lokale og regionale reiselivsaktører vil kunne tape noe økonomisk på dette. På en annen side vil filmprosjektet også ha positive økonomiske ringvirkninger», skriver kommunen i vedtaket.

I søknaden har Forsand kommune fått opplyst at det er aktuelt med opp til 100 lokalt ansatte i forbindelse med prosjektet. I tillegg har de blitt forespeilet at det er behov for 200 hotellrom lokalt og regionalt.

Publisert: