Kitty Janzon og de eldre krever nylaget sykehjemsmat

– Klart de gamle må få skikkelig mat! 90 år gamle Kitty Janzon er på barrikadene. Første mål er å få Arbeiderpartiet til å snu.

Det store samtaletemaet for tiden på cafeen på Tante Emmas Hus er sykehjemsmaten. Her er alle enige med Kitty Janzon (til venstre bak disken) om at de gamle fortjener god, fersk mat. Til venstre Olaug Ramsfjell som jobber som frivillige. Kunden er Ingrid Schjelderup.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kitty Janzon har alltid stått på for de eldre: I 32 år drev hun eldresenter i Gamle Stavanger, så fikk hun startet «Eldres Hus», nå kalt tante Emmas Hus ved Breiavatnet. Hun er en av 13 frivillige som driver cafeen her.

Janzon ringer Aftenbladet:

– Jeg leser alt dere skriver om sykehjemsmaten. Dette ligger meg sånn på hjertet. Det bør jo være opplagt at de eldre skal få god og nylaget mat. Alle jeg snakker med, er helt enige i det. Kom hør, så skal du høre!

– Jeg er helt mot oppvarmet mat til de eldre. Helt i mot, sier Janzon bestemt mens hun tar mot bestillinger på kaffe og nysteikte vafler.

Kitty Janzon sørger for nok kaffe, Olaug Ramsfjell betjener Ingrid Schjelderup.

Nylaget er best

– Men kjøkkensjefen på storkjøkkenet på Stokka og flere politikere, blant annet Leif Arne Moi Nilsen (Frp) sier jo at maten de lager her er kjempegod!

– De får si hva de vil. Jeg kjenner kjøkkensjefen der, Karl Svela. Veldig flink og kjekk kar. Det går ikke på det. Men vi vet jo alle at det er stor forskjell på nylaget mat av ferske råvarer og oppvarmet mat som har blitt laget på storkjøkken for flere uker siden. Var det en ting vi var opptatt av på Alders Hvile (Janzon var styrer på sykehjemmet i åtte år), var det maten. Dårlig appetitt har de fleste eldre. Å da komme med noe trist mat, går ikke.

Persille redder ikke potetene

– Det hjelper med noen fargeklatter, skyter Olaug Ramsfjell inn, som jobber sammen med Janzon denne dagen.

– Om de drysser aldri så mye persille på, - de får aldri steama poteter til å smake som kokte, mjølne poteter! Janzon lar seg ikke rokke.

Les også

Charles Tjessem tester sykehjemsmat

– Det er økonomien som styrer, ingen tvil om det. Klart maten blir best om den er nylaget, sier Odd Kvelland (74 år).

– Skal jeg ha middag, vil jeg ha gode mjølne poteter, ikke «halvblaude kleiser», samtykker Leif Gundersen (72).

– Når de først har investert i et nytt kjøkken på Lervig, bør de jo bruke det for fullt også, sier Wilhelm Åkre (74).

– Nei, det gjelder å få i oss god mat nå, så lenge vi kan, så lenge vi selv bestemmer hva vi skal spise, kommer det fra Gundersen.

Kitty Janzon har godt humør, men nå er hun på krigsstien.

Skuffet over Ap

Janzon har vært medlem av Arbeiderpartiet i 70 år, og har mange år bak seg i bystyre og Eldreråd. Hun har også vært leder av Stavanger kvinnelige arbeiderforening i flere tiår.

Har ikke de en mor eller far på sykehjem? Har de tenkt på at de kan komme der selv? Hva slags mat vil de ha?

– Jeg er så skuffet over partifellene mine. At Ap ikke går inn for at maten skal både lages og styres fra Lervig, begriper jeg ikke. Har ikke de en mor eller far på sykehjem? Har de tenkt på at de kan komme der selv? Hva slags mat vil de ha? Forrige torsdag var jeg på veterantreff i partiet. Der sa jeg fra høyt og tydelig. Hilmar Egeli og de andre gamle i partiet mener det samme som jeg. Nå må vi få overtalt de unge som bestemmer nå. Jeg skal ringe partileder Jone Laursen.

– Hvordan vil du overbevise de som nå styrer?

– Ikke skyld på økonomien. Kommunen har råd til det de synes er viktig. Har de ikke råd, får de heller gå ned i lønninger og honorarer. Og de gamle på sykehjem betaler jo for seg! Det er ikke mye de har igjen av pensjonen etter at egenandelen er betalt. Nei, nå må de bruke vett! Husk på, det er valg til høsten!

– Du har vel ikke tenkt å svikte Ap ved høstens stortingsvalg på grunn av denne saken?

– Dette er en veldig viktig sak. Jeg håper de hører på oss. Ellers kommer de til å få mye folk mot seg. Det må de være klar over. Dette burde alle partiene gått enstemmig inn for, sier Janzon.

– Tror dere det vil skje?

– Hun Kitty gir seg ikke så lett, smiler Olaug Ramsfjell.

Saken er ikke avgjort. Levekårstyret har bedt rådmannen utrede de økonomiske konsekvensene av de to alternativene. I mars skal saken opp i kommunalstyret for miljø og utbygging, så skal den avgjøres i formannskapet.

Publisert: