Raustein sier partifellene motarbeidet henne

Kari Raustein har i lang tid følt seg motarbeidet, uønsket og ydmyket av sin egen bystyregruppe. At hun heller ikke får støtte fra sine egne i Hestnes-saken, var også en grunn til at hun nå melder seg ut av Frp.

Kari Raustein trøstet seg med hunden «Lucky» hjemme på Bjørnøy dagen etter at hun meldte seg ut av Frp.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Raustein sier også at hun ikke har tillit til de andre medlemmene i Frps gruppe. Fordi:

– Jeg sitter på dokumentasjon om at noen av disse aktivt har gått inn for å skade mitt virke i stavangerpolitikken. Den dokumentasjonen velger jeg å ikke gå ut med. Den finnes, det var den som var dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Kan du si noe om hva det dreier seg om?

– Nei, det vil jeg ikke.

– Har det noe med Hestnes-saken å gjøre?

– Det kan ha noe med den å gjøre, svarer Raustein og gjør klart at hun ikke vil si mer om det.

– Motarbeidet

Grunnen til at begeret var fullt, forteller hun, er at hun opplever at hun har blitt motarbeidet av sin egen bystyregruppe og av lokallaget.

– Hvordan da?

– Helt fra Tore B. Kallevig gikk ut av lista, og jeg ble utnevnt som både ordførerkandidat og 1. kandidat, har jeg opplevd en maktkamp uten sidestykke. Den var ikke over selv etter valget. Den har fortsatt i absolutt alle vervfordelinger både internt og eksternt i alle frikjøpsfordelinger (fordeling av pengene bystyregruppa har til å lønne medlemmene i gruppa) og avgjørelser i politiske saker. Altfor mange ganger har jeg gått i interne møter med vondt i magen. Jeg har opplevd at jeg har vært uønsket, både i bystyregruppa og lokallaget.

–Hva har du gjort for å minske konflikten?

– Jeg har tatt opp min opplevelse av situasjoner både lokalt og sentralt. Jeg har gjort mitt aller beste for å synliggjøre det som skjer, og vært villig til søke løsninger. Men jeg har opplevd et parti som ikke har hatt vilje til å ta tak i situasjonen.

Manglende støtte

– Siden dette har vedvart lenge, hvorfor kommer utmeldelsen akkurat nå som det stilles spørsmål ved din håndtering og habilitet av Hestnes-saken der din venn Geir Lerfall har sterke økonomiske interesser?

– Fordi jeg har mottatt den dokumentasjonen. Jeg har vurdert dette mange ganger i løpet av disse siste to årene. Mange ting samtidig gjør at nå er nok nok.

Raustein fikk støtte fra varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) i Hestnes-saken (Raustein har gjort det hun skulle, sa hun), men ikke av sin egen gruppeleder Christian Wedler.

Jeg har fått hilsener og varme klemmer fra omtrent alle i bystyret, bortsett fra min egen gruppe. Noen har faktisk også valgt å sende blomster. Men jeg har ikke fått en telefon og ikke et vennlig ord fra egen bystyregruppe. Utrolig trist, fordi jeg har stått på for Stavanger Frp i så mange år.

– Jeg har fått hilsener og varme klemmer fra omtrent alle i bystyret, bortsett fra min egen gruppe. Noen har faktisk også valgt å sende blomster. Men jeg har ikke fått en telefon og ikke et vennlig ord fra egen bystyregruppe. Utrolig trist, fordi jeg har stått på for Stavanger Frp i så mange år. Jeg meldte meg inn i et parti og ble aktiv i et parti der vi heiet på hverandre og prøvde å gjøre hverandre gode. Nå er det makteliten som rår, sier Raustein.

Kari Raustein vil fortsette som kommunalstyret for byutvikling, men da som uavhengig representant: - Det har vært mye snakk om hvor engasjert jeg er i det siste. Engasjementet mitt har jeg ikke mistet, forsikrer hun.

Ydmyket

− «Jeg ønsker ikke å fortsette å bli offentlig ydmyket av min egen bystyregruppe», skriver du i pressemeldingen du sendte ut i går kveld. Hva sikter du til?

– For eksempel har Frps bystyregruppe gått mot at jeg skulle få verv, mens andre i bystyret har syntes det har vært forunderlig. Det har også vært medieutspill fra andre i Frps-gruppe hvor situasjonen ikke har vært helt gjenkjennelig og ikke framstilt på riktig måte. Et eksempel på det er mediehåndteringen fra Svg Frp i forbindelse med medlemsmøtet mai 2016. Jeg synes Stavanger Frp sin lederkultur er veldig usunn.

– På det møtet stormet du ut og flere følgte etter. Så vidt jeg husker var Geir Lerfall en av disse. Stemmer det?

– Det var et følelsesladet møte, jeg er ikke sikker på hvem som var der eller ikke, jeg klarer ikke å huske, det var et temmelig kaotisk møte, et fryktelig møte, det verste i min tid i partiet.

I Aftenbladets sak «Tomteslaget ved Hafrsfjord», bekreftet Lerfall at han var tilstede på rabaldermøtet.

Les også

Vondt ble verre i Stavanger Frp

Les også

Tomteslaget ved Hafrsfjord

Nytt perspektiv

– Er det mer du vil si?

– I løpet av mine aktive år i partiet har jeg truffet mange fantastiske mennesker. Noen av dem er venner for livet. Jeg har fått vanvittig mye støtte fra medlemmer i Rogaland Frp fra hele fylket. Jeg synes det er veldig trist at jeg måtte komme til denne beslutningen. Et svært nært familiemedlem er alvorlig syk. Det setter ting i perspektiv: Da gjelder det å prioritere det som er viktigst i livet, nemlig personer som står deg nær og vil deg vel, framfor å bruke tiden på folk som ikke vil deg vel. Det har også vært medvirkende til at jeg velger å melde meg ut.

Raustein har vært aktiv i Frp siden 2007, var fylkesleder fra 2012–2016, er 1. vararepresentant til Stortinget og leder av kommunalstyret for byutvikling i Stavanger.

Hun vil fortsette som KBU-leder, men da som uavhengig representant. Hvorvidt hun kommer til å melde seg inn i et annet parti, synes hun er for tidlig å tenke på nå.

 • Her svarer Frps gruppeleder Christian Wedler på kritikken fra Kari Raustein: Kjenner seg ikke igjen i Rausteins kritikk

Les også

 1. Kari Raustein:- Jeg er ikke noe persilleblad

 2. Ordførerkandidat tapte maktkampen

 3. Maktkamp herjer Frp i Stavanger

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Kari Raustein
 3. Stavanger FrP
 4. Byutvikling

Mest lest akkurat nå

 1. Grep muligheten da Berisha manglet: – Jeg fikk frysninger

 2. Hommersåk samles i sorg – igjen

 3. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt

 4. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

 5. Minst 123 avlyste flygninger mandag

 6. Før visste bare lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser»