Følg markeringene i regjeringskvartalet og på Utøya ti år etter terroren

Aftenbladet viser minnemarkeringene ti år etter 22. juli.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Klokken ni torsdag startet markeringen i regjeringskvartalet. Der var blant annet medlemmer fra kongehuset, Stortinget og Regjeringen.

Mange samlet seg ved 22. juli-minnesmerket utenfor Oslo domkirke torsdag.

– Må ikke la hatet stå uimotsagt

– Etter ti år er det lov å kjenne på fortvilelsen. Etter ti år er det lov å kjenne på savnet. Og det er lov å kjenne på raseriet, sa statsminister Erna Solberg.

Statsministeren sa det er uakseptabelt av overlevende fra Utøya utsettes for hets og trusler. Videre er hun bekymret for at mange av de overlevende fortsatt strever i hverdagen.

– Det viser hvor viktig det er at vi tar kampen mot hatytringer, rasisme og ekstremisme på alvor. Vi må ikke la hatet stå uimotsagt.

Solberg uttalte at en aldri skal akseptere at noen tyr til vold for å stoppe de som mener noe annet.

– Terroren 22.juli var et angrep på demokratiet vårt. Det var en politisk motivert terrorhandling rettet mot Arbeiderpartiet, AUF og deres ideer.

– Hatet er der fortsatt

– For ti år siden møtte vi hat med kjærlighet. Men hatet er der fortsatt. Det så vi da minnesmerket etter Benjamin Hermansen ble skjendet på det groveste, sa den tidligere statsministeren og Ap-lederen Jens Stoltenberg i sin tale i Oslo domkirke.

Han nevnte også angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum, at folk er redde for å ytre seg og at overlevende etter 22. juli fortsatt blir truet på livet.

Kong Harald ankom Oslo domkirke på krykker.
Jens Stoltenberg talte under gudstjenesten i Oslo Domkirke.

– Ingen skal føle seg alene i kampen

Klokken 15 startet markeringen på Utøya. Der skal det først legges ned blomster ved minnestedet, før det blir program flere steder på øyen.

Kronprins Haakon sa i sin tale at ingen skal føle seg alene og motløse i kampen mot de høyreekstreme kreftene.

Kronprins Håkon og prinsesse Ingrid Alexandra legger ned blomster ved 22. juli-minnesmerket under minnemarkeringen på Utøya. Til høyre kronpronsesse Mette-Marit.

– Det er vårt personlige og kollektive ansvar å arbeide mot disse kreftene, hver dag. Landet vårt har smertelig erfart at det er nødvendig, sa kronprinsen han.

Kongeparet og kronprinsparet har i løpet av året møtt pårørende, overlevende, nødetatene og de som hjalp til under angrepet for ti år siden.

– Det har vært fint og lærerikt. Vi må tørre å snakke om det som skjedde, selv om det er ubehagelig, sa kronprinsen.

Konsert i kveld


På kvelden, fra klokken 19.15, avholdes det et nasjonalt minnearrangement i Oslo Spektrum, der blant annet Kong Harald, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre skal tale, og artistene Highasakite, Odd Nordstoga og Åge Aleksandersen er blant dem som skal opptre.

Se fullt program for dagen her.

Publisert: