Eigersund i krevende budsjettspagat

Det er mye vakkert å si om mål, muligheter og midler i Eigersundbudsjettet, men samtidig forteller rådmannen om færre ansatte, økt eiendomsskatt og «et budsjett som vil være vanskelig å gjennomføre i praksis».

Bildet fra Skarvøyne illustrerer utmerket rådmannens budsjett. Eigersund er på vei opp, og akkurat som Ketil Bentsen i stigen klarte å få Trollpikken opp og stå, skal kommunen, gjennom økonomistryring, få Eigersund opp og stå.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Alle ledere som har vært gjennom en omstilling vet hvor vanskelig det er å formidle både kriseforståelse og optimisme samtidig. Det forsøker rådmann i Eigersund, Gro Anita Trøan å få til i årets budsjett.

«Sammen skaper vi en trygg og smartere framtid for alle», skriver hun. For å få det til må hun øke inntekter og få mer effekt ut av omstilling. Konkret må det skje ved å knipe igjen fra 3,7 prosent, som var det tidligere tallet, til 5 prosent i den nye budsjettet. Bak prosentene skjuler det seg penger. Hun mener at kommunen må spare nesten 50 millioner kroner. Det er mye penger i en kommune som er svært langt unnå å flotte seg på noen som helst måte ut over lunken kaffe i resepsjonen.

– Kostnadsnivået må ned med 5 prosent. Det er ekstremt mye, sier hun.

Eiendomsskatt

Hun vil ha økt eiendomsskatt i årene som kommer. Det vet hun er upopulært. Høyre ønsker ikke eiendomsskatt, men har slukt kamelen i noen år i mangel på alternativ. Spørsmålet er om smertegrensa er nådd for det ene av de to styrende partiene, eller om Høyre nok en gang er villige til å strekke prinsippene sine for å holde på makta videre sammen med Ap. Eiendomsskatten er den eneste av kommunens inntekter som kan økes uten å begrunne det i økte utgifter.

«Det er mennesker som er selve nøkkelen til å lykkes med omstilling», skriver rådmann Trøan, og vet samtidig at her må hun få ansatte med på noe som kan oppleves smertefullt.

– Vi må igangsette tiltak og utrede nye. Vi skal få med oss 1400 ansatte som skal jobbe bedre og billigere, sier hun og lover de kommunalt ansatte epost.

– Alle skal nå få egen epostadresse.

To ord

Det er to ord som for tiden går igjen i kommune-Norge. De er «velferdsteknologi» og «digitalisering». Også Eigersund kommune tror at mye av løsningen ligger i teknologien.

– Første vei inn er at vi skal bli supergode på digitale skjema. Tida da en saksbehandler fylte ut et skjema for folk, er over. Vi kommer til å utvikle et digitalt tjenestetorg. I tillegg kommer det et veiledningstorg i 2. etasje i Lerviksgården. Forbildet vårt er SR Bank.

Rådmannen vil finne svaret mens hun går, forklarer hun.

Eigersund har et budsjett på nesten 1,3 milliard kroner. Kommunen planlegger å investere for rundt 660 millioner kroner fram til 2021.

– Investeringsbehovet har aldri vært større. God økonomistyring gir økt politisk handlingsrom, sier Gro Anita Trøan i et åpent frieri til politikerne.

Vertskommunetilskuddet

Eigersund kommune mottar 53 millioner kroner i vertskommunetilskudd. Det er penger kommunen får for at den tok i mot tidligere boboere på Bakkebø som ikke ønsket å reise hjem da institusjonen ble nedlagt. Dette er penger som skal gå kun til denne gruppen, men de settes ikke av på fond, i følge budsjettet.

Les også

Rådmannen vil bygge sambrukshus på Nærbø

Publisert: