Kolonnekjøring over Haukeli ut året

Haukelitunnelen er stengt til nyttår, og Røldalstunnelen er bare åpen til visse tider fram til desember. Dermed blir det omkjøring.

Publisert: Publisert:
  • Gamleveien over Dyrskar oppjustert
  • Kan likevel risikere 1 times kø
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Mye snø på Haukelifjell gjør turen over fjellet til en naturopplevelse bak rattet. Men det tar lengre tid enn normalt. Den 6 km lange Haukelitunnelen er nemlig stengt ut året.

Omkjøringen skjer på gamleveien over Dyrskar, som er oppjustert med asfalt og veibane på rundt 5 meter. Flere steder ligger det meterhøye brøytekanter.

Veien er ikke bredere enn av bilene må slippes puljevis over fjellet i kolonne. Den som er uheldig med tidspunktet, kan risikere å måtte stå i kø bak bommene i opp mot 1 time.

Bomvakt

Det står bom i hver ende av Haukelitunnelen. På østsiden (mot Haukeliseter) åpnes den hver heltime i 10 minutter. Deretter stenges den, mens bomvakten kjører etter den siste bilen som er i følget.

Over på andre siden (mot Røldal) åpnes bommen hver halvtime. Deretter er det samme prosedyre med bomvakt bakerst.

— Veien er for smal til at vi kan ha trafikk i begge retninger. Trailerne vil ikke kunne passere privatbiler, sier bomvakt Geir Wik til Aftenbladet.

Han jobber på skift for at trafikken skal gå greit. Det er døgnvakt på denne ordningen.

Mye arbeid

Prosjektleder Odd Severaas i Statens vegvesen sier til Aftenbladet at det er et omfattende arbeid som skal utføres i tunnelen.

— Det blir både sprengning, sikring og bolting. Tunnelen må blant annet lages høyere. Det er et arbeid som er helt nødvendig på grunn av den økende trailertrafikken, sier han.

Periodevis har det vært store problemer med vogntog som midtkjørte i tunnelen på grunn av høyden. Det var derfor bare et tidsspørsmål før noe måtte gjøres.

Røldal

Røldalstunnelen er også periodevis stengt på grunn av utvidelse. Tunnelen er åpen hver dag fra kl. 12.00-20.00. Mens den i helgene er åpen fra lørdag kl. 12.00 til søndag kl. 20.00. Gamleveien over fjellet kan brukes som omkjøringsvei for kjøretøy under 3,5 tonn og maksimalt 2 meter brede. Men den er stengt for all tungtrafikk. De må benytte Rv. 13 gjennom Brattlandsdalen mot Nesflaten og videre mot Sand når tunnelen er stengt. - Vi henstiller alle som ikke må kjøre etter faste ruter til å bruke Røldalstunnelen i åpningstiden. Brattlandsdalen er stedvis både smal og svingete, og ikke egnet for store trafikkmengder, sier Severaas.

Utvidet tilbud

I forbindelse med omkjøringen er ferjetilbudet mellom Ropeid-Sand utvidet for å kunne ta unna trafikken.

Arbeidet i de andre tunnelene på strekningen - i hovedsak Svandalsflonatunnelen - krever bare kortere stengning.

helge.johanson@ aftenbladet.no

Publisert: