Ap-Hansen stopper ikke Sandnes og Forsand

Selv om han er skeptisk, er Øystein Langholm Hansen (Ap) helt tydelig på at Arbeiderpartiet ikke vil stikke kjepper i hjulene for en sammenslåing mellom Sandnes og Forsand. Han vikarierer for tiden som stortingrepresentant for Eirin Sund.

Øystein Langholm Hansen (Ap) er for tiden vara for Eirin Sund på Stortinget og sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen. Foto: Fredrik Refvem

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Ap er mot sammenslåing med tvang og for frivillighet. Det er regjeringen som har utspillet i denne saken, men vi må stå på programmet vårt som sier at vi er for frivillig kommunesammenslåing, sier Øystein Langholm Hansen (Ap).

Han er til daglig distriktsekretær for LO i Rogaland, men er også vararepresentant til Stortinget for Ap fra Rogaland. Akkurat nå er han inne på Stortinget som vikar for Eirin Sund, som har permisjon fram til 1. april. Det betyr at han sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen som skal behandle kommunereformen før den kommer opp i plenum i Stortinget.

Les også

Wirak vil ha ferjekaiene

For frivillige løsninger

– I Rogaland er det mest debatt om hva som skal skje i Ryfylke. Hva mener du om det?

– Der er det samtaler mellom Strand og Hjelmeland, og Sandnes og Forsand har undertegnet en frivillig avtale om at de ønsker å slå seg sammen. Personlig er jeg noe skeptisk til det som er avtalt, og jeg hadde et håp om at Ryfylke ville stå samlet. Men jeg er for frivillige løsninger, og da vil jeg ikke gå imot de lokale vedtakene som er gjort i Sandnes og Forsand, sier Hansen.

– Gjelder det også for Randaberg som har valgt å stå utenfor en kommune med Stavanger, Rennesøy og Finnøy?

– Ja, jeg står på vårt program, og det går på frivillighet, sier Hansen.

Skeptisk til ferja

– Hvorfor er du skeptisk til det som er avtalt mellom Sandnes og Forsand?

– Jeg tenker på tilhørigheten mellom Sandnes og Forsand. De vil være avhengig av en privat ferjeforbindelse, og hvis det ikke er grunnlag for å drive ferja, vil det tungvint å komme fra Forsand til rådhuset i Sandnes. Det blir langt å kjøre via Strand og Stavanger til Sandnes, sier Hansen.

Les også

- Nye Sandnes blir en robåt-kommune

– Hva mener dine partikolleger i Ap?

– Alle er tydelige på frivillighet. Det kan jeg si ubetinget, sier Hansen.

Aftenbladet har prøvd å få tak i nestleder Helga Pedersen og Jan Bøhler, som også sitter i kommunalkomiteen for Ap, uten å lykkes. Lederen av kommunalkomiteen Helge André Njåstad (Frp) har også vært tydelig på at han ønsker frivillighet.

– Frp vil jobbe for de løsningene som er besluttet lokalt. Vi har invitert til en kommunereform som skal baseres på lokale prosesser og frivillighet, da kan vi ikke bryte opp en konstellasjon der to kommuner har funnet hverandre, sa Njåstad til Aftenbladet etter at fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa trosset flertallet i Forsand og anbefalte en sammenslåing med Strand.

Dermed et det mye som tyder på at Stortinget legger mer vekt på de lokale vedtakene som er gjort enn hva fylkemannen anbefaler. Dersom Frp og Ap står samlet på prinsippet om frivillighet, må i så fall alle de andre partiene på Stortinget gå sammen for å få én stemmes overvekt. Det er helt urealistisk i en så stor og viktig sak.

Hansen mener at regjeringen har begynt i feil ende med kommunereformen.

– De har tegnet kartet først uten å fortelle hva kommunene skal gjøre. De burde vært mye tydeligere på hva man ønsket å oppnå. De har signalisert at man skal ha færre kommuner, men ikke hvorfor. De har bare sagt at kommunene skal være mer robuste, hva nå det måtte bety, sier Hansen.

– Når forventer du at regjeringen kommer med sin anbefaling?

– Noen har sagt at vi får den snart, andre har sagt februar, og noen har sagt før sommeren. Som så mye annet drøyer det også i denne saken, så jeg vet ikke om jeg blir med på å behandle den eller ikke, sier Hansen.

Les også

 1. Forsand: - Uryddig av Hjelmeland

 2. Flagget på halv stang i Forsand

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Forsand
 3. Regjeringen
 4. Kommunereform
 5. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Riksvei 44 fortsatt stengt etter alvorlig ulykke

 2. I Ryfyl­ketun­nelen får somme bilfø­rarar plutseleg ein time ekstra i nokre minutt, før klokka hoppar fram att

 3. Elev testet positivt: 125 elever på Sandnes-skole må koronatestes 17. mai

 4. Simen (26) var ute på en stille kveldstur, da 25 seler kom og omringet båten

 5. Her finner du 17. mai-programmene fra kommunene på Nord-Jæren og Jæren

 6. Vikings trener etter ny fiasko: - Vi står ved formasjonen og planen vår