Nord-Korea truer USA med raketter

USA slapp øvelsesbomber over den koreanske halvøy for første gang siden Korea-krigen. Nord-Korea kraftig provosert over amerikansk tilstedeværelse.

Publisert: Publisert:

B-2. Foto: Foto: Charlie Riedel, AP

  • Tommas Torgersen Skretting
    journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Seint skjærtorsdag kveld norsk tid, tidlig langfredag lokal tid, svarte Nord-Koreas leder Kim Jong-Un på USAs treningstokt over Sør-Korea. Ifølge den statlige tv-kanalen KCNA har han godkjent en plan som går ut på å klargjøre raketter som skal stå i "standby" for bruk mot amerikanske mål, både i USA og baser i Stillehavs-regionen. Dette melder CNN.

— Tiden er inne for å gjøre opp regnskap med USA og deres imperialistiske syn på de rådende forhold, skal Kim Jong-Un ha sagt.

Det amerikanske forsvaret bekreftet skjærtorsdag at det har sendt to B-2-bombefly med atomvåpen-kapasitet på patrulje over Sør-Korea: for å vise Nord-Korea at USA er rede til å forsvare sine allierte. Spenningen mellom de to Nord- og Sør-Korea har den siste tiden økt kraftig. Bombeflyene tok en rundreise uten stans ut av sin base i Missouri i USA og slapp øvingsbomber over et bestemt mål i Sør-Korea. I en offisiell uttalelse heter det at et av formålene var å demonstrere at USA på kort varsel og over lang distansen er i stand til å angripe både raskt og presist. USA gjennomfører årlig militærøvelser sammen med Sør-Korea.

Det er første gang det amerikanske forsvaret offisielt bekrefter B-2-oppdrag rettet mot den koreanske halvøya. Hendelsen er ladet i regionen, ettersom USA teppebombet områdene under Koreakrigen (1950-53). Nord-Korea har av samme grunn mange av sine viktigste militæranlegg under bakken, ifølge New York Times.

Nord-Koreas politiske ledelse har i senere tid brukt saftig krigsretorikk og bruker bevisst anti-amerikansk propaganda for å vinne støtte for sin militante linje. At bombeflyene som ble sendt på tokt over Sør-Korea kan utrustes med atomraketter, tolkes også som et betydningsfullt signal. Nord-Korea skøyt i desember opp en tre-trinns langdistanserakett og gjennomførte en underjordisk, kjernefysisk prøvesprengning.

Dette fikk FN til å vedta nye sanksjoner mot regimet, etter forslag fra USA, og fikk høyreorienterte politikere i Sør-Korea til å kreve at også de må bygge kjernevåpen.

Ifølge CNN mener de fleste observatører at Nord-Korea likevel er noen år unna å kunne produsere raketter utstyrt med atomstridshoder, men staten har tung, konvensjonell slagkraft, som blant annet inkluderer kraftige mellomdistanse-raketter.

Korea ligger i hjertet av nordøst-Asia, som er verdens tredje største økonomiske sone, etter Vest-Europa og Nord-Amerika. En krig mellom de to nabolandene er også forventet å ha svært skadelig effekt på verdensøkonomien.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug etter at han hadde råkjørt i 168 km/t: – Har gjort en stor feil

  2. Jakob Ingebrigtsen etter fantomløpet på 1500 meter: – Helt sykt og ekstremt deilig

  3. Aldri har hasj vært sterkere. Den erstattet sex, mat og venner for Anne (20). Til slutt turte hun ikke gå ut

  4. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

  5. Arbeidsgiver TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  6. Høiland fikk tøff beskjed av Berntsen