Gro: - Jeg har blitt kraftig kritisert for å skremme folk

— Jeg har blitt kraftig kritisert for å skremme folk fra å bruke mobiltelefoner, fordi jeg fortalte sannheten om min sykdom, sier Gro Harlem Brundtland.

I ti år har Gro Harlem Brundtland vært taus om sin el-overfølsomhet. Etter en tale i Canada for to uker siden, tok hun bladet fra munnen.
 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Det var under åpningen av en ny skole på Universitetet i Waterloo i Canada 19. april i år, at den tidligere lederen av Verdens helseorganisasjon tok bladet fra munnen. Dette etter ti års offentlig taushet om sin el-overfølsomhet.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

Gro Harlem Brundtland snakket ut om at hun blir kritisert for å skape strålefrykt, overfor professor Magda Havas (t.h.). (Foto: Privat)

— Jeg ble el-overfølsom og har blitt kritisert for å skremme befolkningen. Vi vet at det er potensielle konsekvenser. Folk som er el-overfølsomme viser at vi tar en viss risiko. Inntil vi vet mer, kan vi ikke si at dette ikke er et problem, er Brundtland sitert på å ha sagt til forsamlingen.

Svar på frontalangrep?

Uttalelsene ble gitt etter spørsmål fra professor Magda Havas ved Trent University i Canada, som forsker på biologiske effekter av miljømessig forurensing. Aftenbladet har den siste måneden spurt Norges tidligere statsminister om et intervju om temaet. Foranledningen er at den tidligere lederen av Verdens helseorganisasjons forskningsprogram innen mobiltelefon og helse, Michael Repacholi, gikk til frontalangrep på Gro i et intervju med Magasinet Plot . Der hevdet han at Gro, da hun i 2002 fortalte Dagladet at hun konsekvent fikk hodepine av mobilstråling, har skapt strålefrykt i befolkningen. Også norske forskere mener Brundtland har medvirket til at mange på feilaktig grunnlag tror de er el-overfølsomme.

Men siden de oppsiktsvekkende uttalelsene for ti år siden, har Brundtland vært taus om sin lidelse. Inntil nå.

— La meg fortelle dere hvordan jeg ble el-overfølsom, sa Brundtland, ifølge professor Havas gjengivelse.

- Slik ble jeg el-overfølsom

— I mitt tilfelle, begynte det med en ulykke med en mikrobølgeovn. Da jeg lagde lunsj til min mann og meg selv, la jeg litt mat i mikrobølgeovnen, på en tallerken med blå blomster. Tallerkenen begynte å gnistre, og dum som jeg var gikk jeg nærmere for å ta en kikk. Øynene mine ble ødelagt og jeg var blendet i ett år. Jeg har fremdeles dårlig syn. Det viste seg at blomstene var malt med kobolt-blå maling. Og nå vet vi at vi ikke skal legge metall i en mikrobølgeovn. Dette skjedde bare to måneder etter at jeg ble generaldirektør i Verdens helseorganisasjon. Jeg hadde gjort undersøkelser før jeg anskaffet meg en mikrobølgeovn, og overbevist meg selv om at det ikke ville være farlig - noe som ikke var korrekt.

— Etter denne hendelsen ble jeg el-overfølsom. Jeg har blitt kraftig kritisert for å skremme folk fra å bruke mobiltelefoner, fordi jeg fortalte folk sannheten om min sykdom, er Brundtland sitert på i enartikkel på professor Havas hjemmeside.

Aftenbladet har forelagt Brundtland gjengivelsen av hennes uttalelser, via hennes presserrådgiver Jon Mørland. Etter én uke svarer Mørland følgende i en tekstmelding:

"Uten å gå inn i materien kan du notere deg at Gro aldri har brukt uttrykket electrical sensitivity. "

Det henspeiler trolig på at det vanligste engelske utrykket er electrohypersensitivity (EHS). Mørland har i dag, onsdag, ikke svart på Aftenbladets spørsmål om det er dette begrepet Brundtland har brukt.

Ellers kommer han ikke med noen rettelser.

- Tas ikke på alvor

— Dette er viktig, sa Brundtland, ifølge referatet fra Canada:

— Vi er eksponert for ulike teknologier av ny natur. Jeg er frustrert over at jeg ikke var i stand til å ta faresignalene på alvor. En setning i en instruksjonsbok - hvor farene ved radiofrekvent stråling ikke er forklart - er ikke god offentlig helse- og forbrukerpolitikk, sa Brundtland.

"Til slutt sa Dr. Brundtland at folk som sier at de er el-overfølsomme ikke blir tatt på alvor," skriver professor Havas, og legger til at Gros siste ord til forsamlingen var:

- Bør dere la barna deres bruke mobiltelefonen dagen lang? Nei!

Brundtland skal ha gjentatt det hun sa i 2002, at hun ganske umiddelbart får hodepine hvis hun legger en mobiltelefon mot øret. Den gang sa hun at hun fikk hodepine av påslåtte mobiltelefoner nærmere enn fire meter. I Canada skal hun ha sagt at hun nå bruker mobiltelefon, men alltid har den på en viss avstand og i høytaler-modus under samtaler.

- Hvis Gro ikke tør, hvem tør?

— Jeg var imponert over hvor åpent Dr. Brundtland snakket om sin situasjon, skriver professor Havas i en e-post til Aftenbladet.

Hun er likevel betenkt over at Brundtland ikke ser ut til å ville la seg intervjue av pressen om sin lidelse.

- Jeg tror ikke nødvendigvis dette, men: Dersom ikke hun har mot til å snakke ut, hvordan skal vi kunne forvente at andre i samme situasjon, med mye mindre makt og innflytelse, skal våge det?

— Folk som er el-overfølsomme blir ikke godt behandlet av sine familier og av samfunnet. Mange tror deres "problem" er psykisk heller enn biologisk. Vi har leger som behandler disse pasientene, men som skyr det offentlige rampelyset. Når du har et samfunnm et land dominert av frykt, og folk ikke er villig til å snakke ut om frykten, på grunn av fare for represalier, da har du et sykt samfunn, mener professor Magda Havas.

- Gro bruker mobiltelefon

På sin hjemmeside skriver hun at Gros mobiltelefon ringte under hennes foredrag. Denne observasjonen er interessant, siden Gro i 2002 fortalte Dagbladet at hun ble plaget av påslåtte mobiltelefoner innen fire meters radius.

Ifølge Havas stanset Gro presentasjonen og tok mobilen ut av sin veske for å se hvem som ringte. Etter å ha sjekket dette, skal hun ha holdt mobilen opp og sagt at det var en Blackberry - liksom for å anerkjenne merkevaren, som er utviklet nettopp i Waterloo, hvor foredraget fant sted.

"Deretter plasserte hun Blackberry´en på podiet og fortsatte sin presentasjon," skriver professor Havas.

"Dr. Brundtlands response på oppringningen var høyst spesiell, spesielt etter gjentattet oppfordringer før hennes foredrag om at alle måtte slå sine mobiltelefoner av," legger Havas til.

Statens strålevern viser generelt til WHO og etablert internasjonal forskning, som sier at det ikke finner dokumentasjon for at elektromagnetisk stråling er årsaken til el-overfølsomhet. Ifølge internasjonal forskning oppgir 1,5 til 10 prosent av befolkningen i ulike land å være el-overfølsomme.

Her kan du se eks WHO-leder av forskningen på mobiltelefoni og helse, Michael Repacholi, kritisere Gros åpenhet om sin el-overfølsomhet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi kan ikke kjøpe oss mening med livet

 2. 20-åring fra Stord omkom i trafikkulykke i Spania

 3. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 4. – Skal ikke barnet mitt få være med på juleshow?

 5. Bråstoppet å pakke hockeybagen da han ble millionær

 6. Deilig varme og dyre syklister