Propellfly fløy lavt over store deler av Stavanger-området natt til søndag
I natt har et propellfly flydd lavt over regionen. Det er Lyse som kontrollerer for vannlekkasjer i fjernvarmenettet.
- Christine Andersen JohnsenJournalist
- Andreas AskildsenJournalist
– Vi skal kontrollere for vannlekkasjer i fjernvarmenettet, og dette kan være vanskelig å oppdage uten å grave opp gater. Ved å bruke varmesøkende kamera og fly, når vi hele området på kort tid uten inngrep, sa kommunikasjonssjef Atle Simonsen til Aftenbladet lørdag, og presiserte at dette ikke var en aprilspøk.
Lyse har derfor flydd med et tomotors propellfly i tidsrommet mellom 23.00 og 05.00 natt til søndag.
Lyse har fjernvarmeanlegg i Stavanger og Østre bydel, Sandnes, Sola, Forus-området, Søra Brådet og Eivindsholen - et rørnett på 140 kilometer. Flyet har flydd over disse områdene.
Fjernvarme er klimanøytral energi som produseres fra overskuddet av avfallsforbrenning og biogass. Fjernvarmen blir distribuert gjennom et rørnett i bakken og forsyner hus og bygninger i området med vannbåren varme.
– Hvor mye bråker flyet?
– Det er vanskelig å si noe om, men det er jo et propellfly som skal fly lavt over byen, så folk vil nok høre det. Det er derfor vi går ut med informasjon i forkant, og vi håper at folk ikke blir for plaget, sa Simonsen lørdag.
Han sier at årsaken til at de gjennomfører dette på natta, er at det må være mørkt og klarvær for å kunne se eventuelle lekkasjer.
– Vi håper at det ikke har lekket noe sted, men må gjøre dette for å forsikre oss om at vann ikke lekker ut.
Ved 00.30-tiden ankom flyet fra Jönköping i Sverige og gikk straks i gang med oppdraget, på 2600 fots høyde - altså cirka 800 meters høyde. Flyet fløy da i hovedsak i Stavanger- og Sandnes-området, samt noen runder over Sola og Madla/Sunde.
Ved 03-tiden landet flyet på Stavanger lufthavn, Sola.
Klokken 03.50 tok det av igjen og fløy da i hovedsak over Sandnes, Forus og de omkringliggende områdene, før det ved 05.20-tiden satte kursen tilbake mot Jönköping.