Nytt rådhus halverer strømregningen

Sandnes-ordfører Stanley Wirak markerte unnfangelsen for nytt rådhus med gravemaskin. Spørsmålet er om han får mer enn et svangerskap som ordfører i det nye rådhuset.

Ordfører Stanley Wirak markerte starten på byggingen av nytt rådhus.
 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg har bare to krav til det nye rådhuset. Budsjettet og tidsfristen må overholdes, sier Wirak, før han setter seg bak spakene i gravemaskinen og startet jobben med å bygge nytt rådhus.

– Jeg har lovet at han skal få holde nyttårstalen i nytt rådhus. Vi har ingen tid å miste, garanterer Torbjørn Sterri, daglig leder i Sandnes eiendomselskap.

Det nye rådhuset i Havneparken skal etter planen stå klar i desember neste år. Det betyr at Stanley Wirak (Ap) får ni måneder som ordfører i det nye bygget før kommunevalget høsten 2019. Spørsmålet er om han stiller til gjenvalg og dermed kan få sin tredje periode som ordfører.

Politikere, ansatte og entreprenører var til stede da ordfører Stanley Wirak stod for den offisielle markeringen av byggestart for nytt rådhus. Rådhuset ligger på nabotomta til Sandnes Sparebank.

Han gliser bredt når Aftenbladet spør om han satser på mer enn ni måneder i nytt rådhus.

– Jeg sier som jeg har sagt før. Vi kan ikke ha en ordfører på oppsigelse. Vent og se, er beskjeden fra ordføreren.

Tenker miljø

30 centimeter tjukk isolasjon i vegger, 35 centimeter i tak og tre-lags vinduer med god varmeisolering (u-verdi 0,5) gjør at kommune vil få en langt lavere strømregning enn før. I dagens rådhus fra 1961, med påbygg fra 1983, er energiforbruket ca. 187 kilowattimer per kvadratmeter i året.

Strømforbruket i kontordelen på det nye rådhuset er beregnet til under halvparten med 92 kilowattimer per kvadratmeter, mens publikumsdelen vil få et forbruk på 84 kilowattimer per kvadratmeter, ifølge prosjektleder Jarle Angelsen i Sandnes eiendomsselskap.

Det gir et snittforbruk for hele bygget som er under halvparten av strømforbruket i dagens rådhus.

Det nye rådhuset i Sandnes blir nærmeste nabo til bygget der Sandnes sparebank og restauranten Mondo holde hus.
Les også

Døra på gløtt for fortsatt parkering på Ruten

Les også

Krisepenger skal rydde opp i parkeringskaos

Milepæl

Når bruksarealet er på hele 11.757 kvadratmeter, vil det si at strømforbruket vil bli kraftig redusert. Det nye rådhuset er rundt 3600 kvadratmeter større enn dagens rådhus og har 374 kontorplasser mot dagens 257. Det gjør det mulig å samle flere av de ansatte på ett sted selv om kommunen må fortsette å bruke andre lokaler.

En fornøyd ordføreren understreket at rådhuset er en milepæl for Sandnes.

– Nå begynner vi på en ny æra for byen. Vi er allerede i gang i Havneparken, men nå blir det virkelig fart her. Bystyret tok et helt riktig valg da det bestemte seg for å åpne byen opp mot sjøen, sier Wirak, og peker bort på nabotomten der Base Property akkurat er igang med å bygge leiligheter og kontorplasser. Snart går også Kruse Smith igang med sine prosjekter.

I tillegg til kontorplasser kommer bystyresal med balkong for publikum, formannskapssal, kantine, servicetorg, kompetansesenter, sykkelparkering, garderobefasiliteter, atrium, kontorer for politiske partier og teknisk rom.

Slik blir det nye rådhuset innvendig.

Høyden på bygget blir 16,5 meter, omtrent samme høyde som nabobygget der Sandnes sparebank og restauranten Mondo holder hus. På taket av rådhuset skal det vokse rundt 3000 kvadratmeter med bergknapp, også kalt sedum. Planten har lav og utbredt vekst, og blad og stilker kan ta opp mye vann. Det reduserer avrenningen fra taket og sparer det kommunale avløpssystemet. Sedumtaket isolerer også mot varmetap og overoppheting og gir en lyddempende effekt.

Usikker grunn

Utenpå vil bygget få 2500 kvadratmeter med vindu og 2800 kvadratmeter med keramiske fliser som drar byens teglverkhistorie inn i fasaden.

400 friksjonspeler av betong skal sørge for at det nye rådhuset i Havneparken i Sandnes står på trygg grunn selv om det ikke finnes fast fjell under bakken. Friksjonspelene går 30–35 meter ned i bakken. Det betyr at det blir 12 kilometer med betongpeler til sammen.

Det nye rådhuset i Sandnes vil ligge helt i sjøkanten mot båthavna innerst i Gandsfjorden som en del av Havneparken.

– Vi bygger rådhus på gammel sjøbunn. Noe som gir oss ekstra utfordringer. Det blir en del peling og spunting for å gjøre grunnen sikker. Vi kunne ikke ta sjansen på å bygge parkeringshus under bakken, sier Torbjørn Sterri, daglig leder i Sandnes eiendomselskap.

Rådhuset er planlagt uten p-plasser for ansatte.

Den nye prislappen for nybygget er på 406,5 millioner etter anbudsrunden. Det er 16,5 millioner mer enn det politikerne hadde satt av til prosjektet. Men bystyret har godkjent den nye rammen.

Kruse Smith vant anbudskonkurransen og får jobben med å bygge det nye rådhuset.

– For oss er det kjekt å få lov til å bygge et nytt rådhus som betyr mye for Sandnes kommune, og det ligger litt prestisje i å vinne et slikt anbud. Det betyr også mye for egen sysselsetting i en tid der det har vært litt langt mellom de store jobbene, sier regionleder Rune Hognestad i Kruse Smith til Aftenbladet.

Les også

 1. Ber om 10 millioner ekstra til nytt Sandnes-rådhus

 2. Flisene kan ryke i nytt rådhus

 3. Sier nei til mer penger til nytt rådhus nå

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Havneparken
 3. Kruse Smith
 4. Stanley Wirak

Mest lest akkurat nå

 1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 5. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært

 6. Norge er åpnet. Men fortsatt kan 1,5 millioner nord­menn drive smitten videre. Hva skal til for at til­tak blir gjen­inn­ført?