Rogaland vil ha Landbruksdirektoratet

Fylkesmannen og fylkesordføreren sender nå et felles brev der de argumenterer for hvorfor Landbruksdirektoratet bør legges til Rogaland.

Publisert: Publisert:

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) signerte brevet mandag. Foto: Hilde Moi Østbø

 • Hilde Moi Østbø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Nøyaktig hvor i fylket, vil de ikke være konkrete på nå.

– Nå går vi ikke i detaljer på hvor det skal ligge, vi er veldig fornøyd hvis vi får det til Rogaland, sier fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF).

LES OGSÅ:

Les også

Det hemmelige spillet om fornybarfondet: Kan bli opptil 15 milliarder større etter møtet i Stavanger

Brev

Mandag signerte de to et felles brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. I brevet lister de opp argumenter for hvorfor nettopp Rogaland trenger flere landbruksarbeidsplasser.

– Fylkesordføreren og meg ble enige om at vi ville forfatte et brev med noen gode argumenter for å flytte forvaltningsoppgaver på landbruk fra Oslo og til Rogaland. Det er en grundig og vanntett argumentasjon på hvorfor Rogaland bør være førstevalg, sier Kleppa.

– Nå håper vi de leser hele brevet, for det er mye godt her, sier Ege Tengesdal.

Fylkesmann Kleppa sier det er tre hovedargumenter for å legge Landbruksdirektoratet til Rogaland.

 • Et aktivt landbruk.
 • Viktige kompetansemiljø.
 • En stor, moderne og offensiv landbruksindustri.

Få statlige arbeidsplasser

– Vi har lagt vekt på verdiskapningen i landbruksfylket Rogaland, og på kompetansemiljøet vi har. Det er viktige argument vi mener vi kan dokumentere og beskrive. Vi synes vi bør være førstevalget til å få et landbruksdirektorat, sier Ege Tengesdal.

Hun sier de også har lagt vekt på at Rogaland har få statlige arbeidsplasser sammenlignet med andre storbyer.

– Videre mener vi også at det er et poeng at vi har over fem prosent arbeidsledighet.

Høyre og Venstre har allerede gått langt i å love Trondheim Landbruksdirektoratet, skrev Aftenbladet for en måned siden.

– Vi er klar over at vi er ikke de eneste som leverer inn en søknad på dette, men vi har god tradisjon i Rogaland for å være tett på næringen og jeg tenker at det er mye kompetanse bygget opp her, sier fylkesordføreren.

Også Næringsforeningen i Stavanger er igang med å jobbe for å få Landbruksdirektoratet til Rogaland.

– Det vil være spennende å få statlige arbeidsplasser til vår region, fordi det vil virke dempende på konjunktur og vi vil få andre typer arbeidsplasser. Når mange statlige arbeidsplasser skal flagges ut, er Landbruksdirektoratet naturlig å legge her, sier Anne Woie, næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Stavanger.

Fornybarfondet

Det er allerede bestemt at Fornybar AS skal legges til Stavanger.

– Vi valgte Stavanger ut i fra en totalvurdering av det vi mener er særdeles viktig for denne type investeringsselskap. Denne regionen har vært flink til å drive fram teknologiutvikling i olje- og gassbransjen. Det tror vi er en god egenskap som er nyttig i oppbyggingen av dette selskapet, sa Terje Søviknes, olje- og energiminister, til Aftenbladet da dette ble lagt fram.

Regjeringen har en plan om å flytte rundt 1000 arbeidsplasser fra Oslo. Landbruksdirektoratet er nevnt som aktuelt å flytte ut.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet hadde ikke anledning til å kommentere brevet mandag ettermiddag.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Arbeidsulykke på Jærvegen

 3. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

 4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 5. Oransjeri: Sydenstemning hjemme i hagen

 6. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal