Stålverket smelter igjen

Det renner flytende stål ut av smelteovnen. For tredje gang reiser stålverket på Jørpeland seg igjen etter en konkurs.

Første "charge" med 10-12 tonn flytende stål, kommer ut av smelteovn 4.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
Gryta er varmet opp og klart til å ta mot første chargen.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det koker i grytene og røyken stiger under taket på smelteverket. En over 100-årig tradisjon opprettholdes på Jørpeland.

– Dette føles helt formidabelt, sier Nils Terje Watland, produksjonssjef ved Stavanger Steel, som er det nye navnet.

Sammen med eierne Rasmus Nordbø og Bjørn Rygg har Watland tatt turen fra det store administrasjonsbygget for å se den første «chargen» bli tappet av smelteovn 4.

Til nå er det ansatt ni medarbeidere, som skal drive med salg og administrasjon. I produksjonen er det cirka 30 arbeidere. Noen få av dem er fast ansatte, de fleste er foreløpig innleide fra personalbyrået Asap, fordi de nye eierne ønsker fleksibilitet.

– Folk er veldig positive, uansett hvilken ordning de er kommet tilbake på. Nå skal vi smelte mandag, tirsdag og deler av onsdagen. Etterpå flytter vi noen av folkene til andre avdelinger for å bearbeide stålet videre til det er ferdig, forklarer Nils Terje Watland.

105 år

Stavanger Electro Staalverk A.s. ble stiftet i 1910 og har produsert stål siden 1912. Norges første elektrostålverk ble etablert på Jørpeland på grunn av en isfri havn og elektrisk kraft fra Jørpelandselva. Under oppstarten strømmet det både utenlandske laboranter, formere, smeder og andre fagfolk til den lille jordbruksbygda med bare 30 gårdsbruk.

Eierne Rasmus Nordbø, til venstre, og Bjørn Rygg passerer Smiverket sammen med produksjonssjef Nils Terje Watland.

Dagens produksjonen er lik den opprinnelige. Smelteverket, smiverket (tidligere kalt hammerverket) og støperiet er ryggraden. Her blir fortsatt jernskrap bearbeidet til skipspropeller og andre produkter i spesialstål.

I en årrekke var stålverket en hjørnesteinsbedrift i Strand. Generasjon etter generasjon hadde trygge og gode jobber. På det meste gav det levebrød til over 1150 ansatte. I 1966 var stålverket nummer 74 av 500 norske bedrifter etter omsetning. Og bare 35 bedrifter hadde flere på lønningslisten enn stålverket.

Fram til stålmarkedet kollapset i 1975, gikk bedriften med overskudd og hadde bare kortvarige tilbakeslag. Så kom tyngre tider, og etter hvert tre konkurser.

Tre konkurser

29. desember 1977 måtte stålverket kaste kortene for første gang, og 942 ansatte mistet jobben. Det var den gang Norges største industrikonkurs. Etter konkursen fikk 325 ansatte fortsette.

I 1991 kom Scana Industrier inn som eier og drev stålverket til det gikk konkurs for andre gang, 3. mars 2015. Bedriften, som på det tidspunktet het Scana Steel Stavanger, hadde 115 ansatte.

Hogne Fjellanger Tau kjøpte konkursboet for 6,8 millioner kroner og etablerte Norwegian Material Center of Expertise AS (Nomac). Stålverket begynte å smelte stål igjen i april 2015. Før det var gått to år, kastet Fjellanger kortene. Nomac ble slått konkurs 11. januar 2017. Det var om lag 65 ansatte som mistet jobben.

Opp av asken

25. januar ble det klart at lokale krefter overtar stålverket, og at den tradisjonsrike bedriften stiger opp av asken, som en Fugl Føniks, nok en gang. Industriselskapene Brødrene Nordbø og BR Industrier eier halvparten hver. De har signalisert at de vil satse offensivt.

– Tredje gangen gjelder det?

– Jeg har god tro på dette. Det har bare vært positive opplevelser hittil og jeg trives godt, sier daglig leder Rasmus Nordbø.

De nye eierne hadde som mål å selge 200 tonn før produksjonsstart.

– Nå har vi hatt tre-fire uker med salg og har 400 tonn i ordreboka når vi nå starter opp. Så langt har vi har oppfylt målsetningene, men må selge 90 tonn i uka for å holde budsjett, sier Nordbø.

Kompanjongen Bjørn Rygg lot seg imponere i smelteverket.

– Tøft, konstaterte han etter å ha sett første chargen bli tappet.

Økt håp på stålverket
Publisert:
 1. Jørpeland
 2. Konkurs
 3. Ryfylke
 4. Strand

Mest lest akkurat nå

 1. Person døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 2. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

 3. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 4. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag

 5. Mesterkokk med solid resultatbedring

 6. Boris Johnson bekrefter at han går av som statsminister og partileder