Utlendinger får fiske både mer og mindre. Nordmenn må ikke ta fisk under minstemålet

Visste du at torsken du haler på stanga i sommer må være over 40 centimeter og at småkrabbene ungene fanger i fjæra bør slippes ut igjen? Appen «Fritidsfisket» på App Store er din hjelper i sommer.

Gunnar Holmen fra Ålgård er en ivrige fritidsfisker. Foto: Arnt Olav Klippenberg

 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er nye tider for fritidsfiskerne enten de er norske eller utenlandske. Det finnes for eksempel minstemål som alle må følge. Her er noen eksempler.

 • Kveite 80 cm.
 • Torsk 40 cm.
 • Hyse 31 cm.
 • Rødspette 27 cm.
 • Krabbe 11 cm.

Nytt i sommer er en fritidsfiske-app som kan lastes ned på App Store. Den er gratis og inneholder alt en fritidsfisker behøver for et lovlig og lykkelig fiske.

Fritidsfisket

Svein Hadland jobber som førsteinspektør i Fiskeridirektoratet region Sør. Han har arbeidsplass ved kontoret i Egersund. Han forteller at reglene for minstemål i fritidsfisket kom for noen år siden. Kontrollørene har så langt hatt en forsiktig tilnærming med hensyn til kontroller.

- Men det er klart at hvis vi ser folk som bevisst fisker på småfisk, så kan det komme reaksjoner.

Han råder fritidsfiskerne til å ha et bevisst forhold til redskap og fangstplass. Hvis det hales mye småfisk, kan det være lurt å skifte til en sluk som appellerer mer til større fisk. Et annet alternativ er å skifte fiskeplass.

- Hvis man får fisk som er under minstemålet på kroken, så skal den tas skånsomt av og slippes ut igjen. Hvis fisken er død eller i dårlig forfatning, kan den tas med hjem.

Det nye regelverket vil at folk skal ta hensyn til fisken og havressursene.
- Skal unger slippe ut igjen småkrabbene de fanger i fjæra?
- Minstemålet for krabbe gjelder taskekrabbe, ikke sandkrabbe. Det er likevel lurt å lære ungene opp til å sette småkrabbene ut igjen og tar vare på havressursene. De må også lære at vi setter ikke bøtter med levde krabbe og fisk i solsteika, sier Svein Hadland.

Tyske fritidsfiskere er viktige for turistnæringen i distriktene. Foto: Arnt Olav Klippenberg

Turistfisket

Regjeringen vedtok i sommer nye regler for turistfisket. Nå kan utlendinger ta med seg mer fisk hjem. Før var kvoten 15 kilo pluss en troféfisk. Nå er den økt til 20 kilo, men da er troféfisken inkludert. Det stilles imidlertid en klar og ny betingelse; turistene må være gjester hos en registrert turistvirksomhet.

Alle andre turister får redusert kvoten til 10 kilo. Før holdt det at turister var i Norge i 24 timer. Nå må de være her i sju dager for å kunne ta med seg fisk hjem.

Regjeringen innfører altså en skjerpelse og en liberalisering samtidig. Årsaken til at gjester i registrerte anlegg får fiske mer, handler om at det innføres en rapporteringsordning. Anleggene må rapportere til Fiskerdirektoratet hvor mye fisk gjestene lander.

- Departementet vil sammen med Fiskeridirektoratet utarbeide rapporterings- og registreringsordningene. Løsningene skal gjøres mest mulig praktikable for næringen, sier statssekretær Ronny Berg, som legger til at de vil være klare i god tid før neste års sesong.
- Vi vil ta hensyn til at dette er et første generasjons regelverk og legge til rette for at næringen skal kunne få tilpasse seg den nye hverdagen, sier statssekretæren.

Hummerfisket

Trolig kommer det også nye regler før hummerfisket slippes løs til høsten. Fiskere er stort sett flinke til å følge reglene mens fisket pågår, men det er avdekket en god del tjuvfiske utenom sesongen. Et problem er at nye teiner leveres med innstilling for krabbefiske. Dermed fisker folk ulovlig uten å vite det. Hvis regjeringen sier ja, må fiskere til høsten registrere seg før de kaster teinene i sjøen.

Les også

 1. Utrolige Rogaland: Han jakter hundre fiskeslag på stang

 2. Her tas laks nummer 16 på samme dag

 3. Rekordbeslag av ulovlig fisk i Nord-Norge

Publisert:
 1. Sokndal
 2. Fritidsfiske
 3. Hummerfiske
 4. Turisme
 5. Miljø

Mest lest akkurat nå

 1. Bygger du på huset, får du nå en telefon fra skatteetaten

 2. Veton har sikret Viking ledelsen

 3. Ett barn i Stavanger­barnehage smittet

 4. Hvor mange kan vi være i jule­selskapet? Regnes hjem­vendte studenter som del av hus­standen?

 5. Farevarsel i Sirdal – kan komme en halv meter snø på ett døgn

 6. Dømt til 20 og 15 års forvaring for drapet på Sigbjørn Sveli - anker dommen