81-åring dømt for å ha rygget på kona

Mannen som tirsdag 23. august i fjor rygget på sin egen kone ved Skipper Worse i Stavanger, er i tingretten dømt til 30 dagers betinget fengsel.

81-åringens kone døde av skadene.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

- Den betingede dommen er ingen overraskelse og den vil neppe bli anket, sier mannens forsvarer, advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfirmaet Torstrup til Aftenbladet.

Les også

Nekter straffskyld etter å ha rygget på kona

Etter en trim-time på Skipper Worse ved Ledaal i Stavanger skulle 81-åringen rygge bilen ut fra en parkeringsplass. Kona sto utenfor bilen for å dirigere. I retten forklarte tiltalte at han fikk panikk da bilen rygget raskere enn han hadde tenkt, og at han da tråkket på gassen i stedet for bremsen.

Tiltaltes kone ble truffet av bilen. Hun døde av skadene hun ble påført.

Så ikke kona

Fra vitneboksen forklarte 81-åringen at han og kona hadde en ordning hvor kona gjerne sto utenfor bilen i forbindelse med at han skulle rygge ut fra parkeringsplasser. Denne dagen så han kona gå langs bilen helt til hun forsvant fra synsfeltet hans.

Les også

Voldtektstiltalt ba om unnskyldning i retten

Ryggingen startet han selv om han ikke kunne se kona i noen av speilene. Retten legger til grunn at 81-åringen rygget i 12-14 meter før påkjørselen. Deretter kjørte han noen meter fremover før han stoppet.

LES OGSÅ: 17-åring dømt etter dødsulykke i Hå

Det var ingen øyenvitner til den tragiske hendelsen, men personer som var i nærheten da ulykken skjedde, hørte unormalt høye motorlyder og også et sammenstøt.

I retten forklarte tiltalte at bilen akselererte voldsomt.

Brøt vegtrafikkloven

81-åringen dømmes for brudd på vegtrafikkloven paragraf 3 (se faktaboks).

I den ferske dommen fra Stavanger tingrett pekes det blant annet på at den som rygger, har en ubetinget vikeplikt for andre. Retten viser til vegtrafikkloven paragraf 4 og trafikkreglene paragraf 11 (se faktaboks).

Da tiltalte rygget, hadde han biler på begge sider av sin bil. Retten legger til grunn at det var betydelige blindsoner for det som måtte være av andre kjøretøy og myke trafikanter som kunne komme.

81-åringens forsvarer, Odd Rune Torstrup, ba i sin sluttprosedyre retten om å vurdere straffutmålingsfrafall.

For å overholde aktsomhetskravet mener retten at ryggingen måtte skjedd ytterst sakte og med løpende overvåkning av trafikkbildet bak bilen og på sidene av bilen etter hvert som den beveget seg bakover.

Vurderte straffutmålingsfrafall

I sin sluttprosedyre ba advokat Torstrup retten vurdere straffutmålingsfrafall. Retten ser imidlertid ikke at det i denne saken foreligger «helt særlige grunner» som bestemmelsen krever før den kan anvendes.

Les også

Ny dom mot amfetamin-liga i Rogaland

Les også

Prosjektleder tappet byggefirma for flere millioner kroner

«Retten er ikke i tvil om at tiltaltes erkjennelse av at han ved uaktsom kjøring har forvoldt ektefellens død, og den etterfølgende straffesaken og medieoppmerksomheten rundt denne, innebærer en betydelig belastning for ham», skriver tingrettsdommer Richard Saue i dommen.

Videre skriver dommeren at tiltalte på den annen side, ved uaktsomhet, har tilsidesatt helt grunnleggende trafikale adferdsnormer, som det av allmennpreventive hensyn er viktig å ivareta håndhevelsen av.

– Riktig med reaksjon

I tillegg til den betingede fengselsstraffen dømmes 81-åringen til å tåle tap av førerretten for en periode på 3 år. Videre dømmes han til å betale 4000 kroner i saksomkostninger.

Dette er i tråd med aktor, politiadvokat Dagny Reilstad, sin påstand i saken.

- Påtalemyndigheten valgte å ta ut tiltale etter en grundig vurdering. Dommen viser at tingretten er enig i at det i så alvorlige forhold er riktig å gi en reaksjon, sier Reilstad til Aftenbladet.

Publisert:
 1. Stavanger tingrett

Mest lest akkurat nå

 1. Gutt sto bak brann i barnehage

 2. Høie ber kommunene bli ferdig med koronavaksinering før influensaen kommer

 3. Vil ikke gå av

 4. KrF-lederen sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men Ropstad betalte ikke en krone

 5. MDG kan skyte ei kvit pil etter både sluttdato og leitestans

 6. Vin fra dette lille landet er plutselig på alles lepper