Se forskjellen på Jærens kjente landemerke

Borte er de grå steinflatene. Fram stiger Jærkystens kanskje mest kjente landemerke, hvitere for hver dag som går, i en prosess som kan bli mal for Domkirken i Stavanger.

Obrestad fyr blir denne uken dekket med hvit kalk i tre lag.
Publisert: Publisert:
Slik var det før. Bare tårnet var hvitt.
Rebecca Reid er kommet med et team på fire fra England for å gjøre jobben på Jæren.
Før. Veggen mot Hå gamle prestegard
Men fyret var hvitt fra starten. Dette bildet er fra 1903.
Rebecca Reid er kommet med et team på fire fra England for å gjøre jobben på Jæren.
Før. Fasaden mot havet.
Nå.
Der bak ligger Hå gamle prestegard.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er rart, men rett, hilser kulturvernrådgiveren i Hå, Martin Worts utenfor myldrendre Obrestad fyr.

Han leder et prosjekt som skal sørge for at fyret som er prylt av vær og vind siden 1873, skal stå i nye 150 år.

Les også

Siste akt for «pinup-pikene»

Den omfattende restaureringen er denne uken kommet til den delen som viser: Utsiden.

Arbeidet startet forrige mandag etter en lengre undersøkelse - med testflater. Nå er alle overbevist om at man har funnet rett medisin for en aldrende pasient med store pusteproblemer.

Diagnosen

Med kalk som i gamle dager skal fukt slippe ut samtidig som den hindrer at vann trenger inn. Men ingen ferdig blanding kan kjøpes på et supermarked.

– Hvert bygg er forskjellig. Det gjelder å finne ut hvordan kalken tar steinen og hvordan steinen tar kalken, og hvor mange lag som må til, forklarer Rebecca Reid i «Sustainable Heritage».

Hun er kommet fra England med et team på fire for å utføre jobben på Jæren. Fra før har hun lang erfaring med lignende bygg hjemme og andre steder i verden.

Nå viser hun stolt fram testfeltene og løsningen for et, nytt langt liv for Obrestad fyr. Det blir tre lag med full styrke av varmkalk på 60 grader og tre lag med kalkvann som fungerer som lim.

Nå. Fasaden mot havet

Forandringen

Da Aftenbladet er der, gjenstår bare det siste strøket. Men fra alle retninger er det nytt fyr som nå viser seg fram helt på kanten av Jærhavet, mellom Obrestad havn og Hå gamle prestegard.

– Klart det er en forandring med et hvitkalket fyr. Men vi ble ikke møtt med skepsis. Obrestad fyr var hvitt fra starten. Vi har til og med bilder av det hvite fyret. Det var heller ikke estetikken men redningsarbeidet som var det viktigste, sier kulturvern rådgiver Martin Worts.

Noen ganger glemmer vi også hvordan ting var. Nåtiden blir mal. Men Wort minner om at fyret på Obrestad trolig var hvitt helt fram til krigen, da det ble duset ned og et nytt tårn ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten.

Domkirken

I Hå vil man imidlertid ikke mene noe om hva Stavanger skal gjøre med Domkirken, landets viktigste og best bevarte middelalderbygg. Den har 900 års jubileum i 2025. Også der kan redningen bli en hvitkalket kirke. Dekorasjonene i kleberstein smuldrer opp og faller av, det trenger vann inn i fugene og det har vært problemer med fuktskader som mugg- og hussopp - som på Obrestad.

Men kalkspesialisten fra England har sett og tenkt mye også på Domkirken.

– Jeg synes den er naken slik den nå står med grå steinflater. Joda, jeg skulle gjerne gitt nye beskyttende lag med hvit kalk også der, smiler Rebecca Reid.

Les også

Hvitkalkede vegger også inne i domkirken?

Publisert: