Geir Pollestad: - Vi gjør et brakvalg

SENTERPARTIET: Senterpartiet ser ut til å doble oppslutningen fra forrige stortingsvalg.

Prognosene mandag kveld gjør Geir Pollestad glad og optimistisk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

- Jeg vil ikke forskuttere hvem som skal sitte i regjering til høsten, men én ting er sikkert: Senterpartiet er valgets vinner, sier Geir Pollestad, og høster trampeklapp i Victoria-salen i Victoria hotell.

For en snau time siden kom de første prognosene. Prognoser som viser at de borgerlige partiene fremdeles har flertallet på Stortinget, men som også viser at Senterpartiet ligger an til å bli nesten dobbelt så stort som ved forrige stortingsvalg.

Les også

Senterpartiet ønsker en ny kurs for landet

- Det er enda flere stemmer som skal telles opp. Dette er ikke kvelden å gå tidlig hjem. Dette blir jevnt, sier Pollestad.

Glad og optimistisk

På en storskjerm vises valgsendingen til Aftenbladet og NRK. Jubelen står i taket etter hvert som foreløpige tall fra Vindafjord, Sauda og Utsira vises på skjermen. I disse kommunene ser det ut til at Senterpartiet tar stemmer fra de aller fleste partiene.

Senterpartiets to topper i Rogaland: Geir Pollestad og Hanne Marte Vatnaland.

- Jeg er glad og optimistisk. Et nesten dobbelt så stort Senterparti på Stortinget er naturligvis viktig for at vi skal få gjennomslag for sakene våre. Om jeg for ett år siden hadde sagt at vi i dag skulle sitte her og være spent på om vi havnet over eller under 10 prosent, ville nok flere av dere ringt 113.

Likevel var stemningen noe ambivalent tidligere på kvelden.

Kalddusj

«Oi!»

Klokken 21.00 gikk det et sukk gjennom forsamlingen i Victoria-salen. Den feststemte gjengen fikk seg et lite sjokk da de første prognosene tikket inn mandag kveld.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om Geir Pollestad

Et klart borgerlig flertall var ikke det Senterpartiet håpet på. Samtidig lover prognosene godt for partiet som mandag ser ut til å få en oppslutning på rundt 10 prosent.

- Gledelig med stor fremgang for Sp. Nå blir det spennende å følge opptellingen. Ingenting er avgjort, sa Geir Pollestad.

SJEKK RESULTATENE: Stortingsvalget 2017

Ikke et regjeringsvalg

I Victoria-salen er åtte bord pyntet med hvite duker, blomster og det som er igjen av Senterparti-drops etter årets valgkamp. En valgkamp som Pollestad mener at i for stor grad har vært et spill.

- De sakene som faktisk har blitt diskutert er til gjengjeld saker som er viktige for oss. Saker vi har troverdighet i, sier Rogaland Senterparti sin førstekandidat, og trekker frem alle saker som går under overskriften «sentralisering».

– Neimen har du kommet deg ned fra hornet, spør Geir Pollestad når tidligere fylkesordfører Odd Arild Kvaløy dukker opp på Rogaland Sp sin valgvake.

Flere ganger er han blitt spurt om hvilken ministerpost som frister mest. Like mange ganger har han unnlatt å svare. Heller ikke under Senterpartiets valgvake ønsker han å svare på spørsmålet.

- Dette er ikke et regjeringsvalg, men et Stortingsvalg. Det å bli valgt inn på Stortinget er stort i seg selv, sier Pollestad.

En potet

Det er Hanne Marte Vatnaland helt enig i. De første prognosene mandag kveld lovet godt for alle de i Victoria-salen som håper at Vatnaland blir den andre representanten fra Rogaland Senterparti på Stortinget til høsten.

Kommer Vatnaland inn, er det utdanningspolitikk hun vil jobbe med.

- Det er utdanningspolitikken jeg brenner for. Vi må gi lærerne mer tillitt og vi trenger en mer praktisk skolehverdag, sier andrekandidaten, som selv er lærer.

Les også

Rekordmåling for Senterpartiet: - Norsk nasjonalisme er en positiv kraft

At Pollestad ikke ønsker å svare på ministerspørsmålet forstår hun godt. Hun svarer for ham.

- Geir er en potet. Han kan bli næringsminister, landbruksminister eller samferdselsminister, sier Vatnaland.

- Om jeg blir samferdselsminister blir det i alle fall en «skøyen» nøkkeloverlevering, sier Pollestad.

Kjempemåling

I februar gjorde Senterpartiet sin beste valgmåling på landsbasis på 20 år. Et resultat på 9,1 prosent løftet stemningen på årsmøtet til Rogaland Senterparti, som allerede da røpet drømmen om to lokale representanter på Stortinget.

«Målinger er målinger», sa Pollestad den gangen. Samtidig innrømmet han at det bobler godt inni ham når målinger slår så godt ut. Enda mer boblet det nok i juni, da Sp fikk en oppslutning på 11,6 prosent på NRKs partibarometer.

Geir Pollestad og Hanne Marte Vatnaland håper i det lengste at Rogaland Sp får to representanter på Stortinget til høsten.

I sommermånedene var Sp så store at folk snakket om at de sammen med Arbeiderpartiet alene kunne danne regjering.

Pollestad trakk frem to grunner til partiets fremgang. 1. Ro og harmoni i partiet. 2. Folk har fått øynene opp for politikk for dem som bor utenfor ring 3 i Oslo.

Vinden løyet

Dette er valgforsker Bernt Aardal enig i.

- Ved flere valg har hver tredje velger gitt uttrykk for at Senterpartiet har den beste distriktspolitikken. Senterpartiets problem har vært at distriktspolitikken ikke har vært høyt oppe på dagsordenen, sa valgforskeren, som ikke så bort fra ytterligere fremgang for Sp om diskusjonen rundt kommunesammenslåing, og bruk av tvang, tilspisset seg.

Det gjorde den imidlertid ikke og det er nok noe av grunnen til at vinden i Senterpartiets seil ser ut til å ha løyet noe.

Om partiet ender opp med 10,3 prosent av stemmene, som de første prognosene mandag kveld tyder på, er dette like fullt et resultat som er 4,8 prosentpoeng over resultatet fra forrige valg.

En enorm laginnsats

Pollestad forklarer det gode valgresultatet med innsatsen til lokallagene som ifølge førstekandidaten virkelig har stått på.

Han mener også at Sp har vunnet på å føre en gerilja-valgkamp.

- Hva ligger i det?

- Med geriljavalgkamp mener jeg at vi har hatt en romslig timeplan. Vi har hatt anledning til å planlegge etter hvert som valgkampen har utviklet seg. Det har vært behagelig og samtidig effektivt, sier Pollestad, som klokken 23.00 på ny tok ordet i Rogaland Senterparti sin valgvake.

- Det er 28 gledelige ting her, sier han og høster jubel.

- Nå trenger dere ikke å juble etter hvert punkt, men vi går kraftig frem i Norge. Vi går kraftig frem i Rogaland. Vi går kraftig frem i Lund, Sokndal, Egersund, Bjerkreim, Hå, Time, Klepp, Sola, Randabarg, Sandnes, Stavanger, Forsand, Strand, Finnøy, Rennesøy, Suldal, Sand, Bokn, Haugesund, Utsira, Kvitsøy, Karmøy, Vindafjord, Hjelmeland og Tysvær, sier han og fortsetter:

- Og så er det gledelig at Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre går tilbake. Dessverre ser det ikke ut til å gå nok tilbake, men fremdeles er det håp, sier han.

Publisert: