Nå skytes det igjen i Gloppedalsura

Det skytes igjen i Gloppedalsura, men med kamera. Ingen blir drept. Det ble mange for 71 år siden.

Publisert: Publisert:
  • Odd Kristian Stokka
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Det er spesielt å tenke på at det i mitt eget nabolag har foregått blodige kamper og krig. At folk ble skutt og drept på de veiene jeg kjører på til daglig. Dette er en del av historien jeg ikke kjente til før jeg begynte å lage denne filmen, men noe også yngre mennesker burde få vite mer om, sier filmregissør Helge Hundeide.

I dokumentarfilmen «13 dager i april» forteller ti krigsveteraner om sine opplevelser da Norge og Sør-Rogaland ble angrepet av tyskerne i 1940, fra den tyske fallskjermangrepet på Sola til kampene opphørte natt til 23. april i Dirdal.

— Flere av krigsveterane opplyste før opptakene at dette var første gang de fortalte om det som skjedde i kamphandlingene. Ingen av soldatene ville si at de drepte noen.

Dette er opplevelser som har brent seg fast, forteller regissøren som i tillegg til førstehåndskildringene fra veteranene også bruker tysk arkivfilmmateriale i den 80 minutter lange dokumentarfilmen om kampdagene fram til den norske kapitulasjonen.

Motstand

Slaget i Gloppedalsura står som et av symbolene på den norske motstandskampen under krigen. Etter det tyske angrepet på Norge mobiliserte de norske styrkene ved Svanedal Ullvarefabrikk i Oltedal. Utstyr ble fraktet inn til Oltedal hvor soldater fra Nord-Jæren og sørover ble utstyrt med våpen, uniform og utstyr før de rykket ut og prøvde å møte tyskerne ved Bråstein. Nordmennene ble raskt presset tilbake til nye stillinger i Dirdal og i Gloppedalsura.

Ropte på mor

94-åringen Alf Berheim fra Sandnes var sjåfør under kamphandlingene våren 1940, og én av de ti krigsveterane som i filmen forteller om det som skjedde.

— En kamerat hadde to lastebiler og lurte på om jeg ville kjøre den andre. Etter å ha kjørt en bombeving med norske soldater fra Stavanger til Figgjo, ble vi liggende i Oltedal/Giljaområdet. Om kvelden 22. april kom det beskjed om at jeg skulle være sjåfør på en sykebil og skulle kjøre til Gloppedalsura. Det hadde vært harde kamper, men rolig akkurat da, forteller Berheim.

En norsk soldat var skutt i magen og var svært hardt skadet.

— Vi tok ham med ned til Gilja. Han ble lagt i et hønsehus mens to andre passet på ham. Han grein og ropte på mor, minnes 94-åringen.

Den unge soldaten døde etter kort tid.

Holdt ut

22. april angrep tyske styrker Gloppedalsura fra Veen. De enorme steinblokkene i ura fungerte som en festning for de norske soldatene. Skuddvekslingene startet klokken ni om morgenen. Klokken 15 var fienden bare 600-800 meter fra de norske stillingene.

Tyske fly kom regelmessig over den enorme steinura. Klokken 19 kom det plutselig et kraftig tysk angrep og tyskerne sto etter hvert bare 25 meter fra de norske stillingene. Tyske soldater sneik seg ned fjellsiden i Dirdal og de norske styrkene i Gloppedalsura nordmennene trakk seg tilbake til Byrkjedal, men tyskerne var påført store tap i de harde kampene.

Kino

I boken «Kampene i Rogaland og Indre Hardangeravsnitt», som Den krigshistoriske avdeling i Det norske forsvarsdepartementet ga ut i 1952, står det at 32 tyskere mistet livet under kampene i Gloppedalsura.

På norsk side har det også blitt hevdet at tyskerne sendte to bataljoner med i alt fem kompani og 800 mann, mot de norske stillingene.

— Det er dokumentert at tyskerne hadde 89 falne, altså både sårede og drepte. Trolig var det 250 mann på den tyske siden, mener filmregissør Helge Hundeide.

Seks norske soldater falt i kampene i området i aprildagene 1940. De ti krigsveteranene i filmen er intervjuet over en periode på to år. «13 dager i april» blir nå tilbudt kinoer i Rogaland og regissør Helge Hundeide håper dokumentarfilmen kan være en del av et krigshistorisk opplegg ved kinoene.

Publisert:

Les også

  1. - Overdrevne tall om tyske tap

  2. Mest ikkevoldelig motstand

Mest lest akkurat nå

  1. Korona-virus knakk eventbyrået hennes

  2. Et nytt smittetilfelle i Sola, tre i Stavanger

  3. Se video: Derfor er Sola og Stavanger konserthus farget i rødt i kveld

  4. Hver 10. bil er borte: Koronapandemien har påvirket trafikken.

  5. Eigersund: Omstridt rådmann går av

  6. Haaland byttet ut etter mål og assist. Så vant Bayern supercupen: – Kjenner meg paff

  1. Gjesdal