Merkelig kadaver viste seg å være død sel

Sist torsdag gjorde Idar Ekeland et merkelig funn i fjæresteinene utenfor hytta si på Jåsund i Tananger.

Publisert: Publisert:
  • Toril Risholm
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Rester av to labbe-lignende føtter med fem-seks lange klør på hver, en skinnfell, kjevebein og ryggvirvler.

— Jeg hadde ikke sett noe lignende før, så jeg valgte å ta kontakt med Aftenbladet i håp om å finne ut hva denne ansamlinga rester egentlig kunne være, forteller han.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

Idar Ekeland har hytte i området og pleier ofte ta seg en tur langs strendene. Men funnet sist torsdag stakk seg ut fra alt det merkelige han har funnet og sett langs sjøkanten.

Grevling eller bjørn

En stund lurte han på om det faktisk kunne være en grevling som hadde rekt i land, men lengden på klørne stemte ikke når han konsulterte faglitteraturen. Den eneste dyret som hadde like lange klør måtte i så fall være en bjørn, men det hørtes veldig usannsynlig ut.

Og det kunne medbrakt zoolog ut til Jåsund, Kolbjørn Skipnes ved Stavanger Museum, raskt avvise. Dette var verken bjørn eller grevling.

— Vel nok reker det mye merkelig i land, men dette minner nok mest om en sel. Men hvilken selart det dreier seg om, kan jeg ikke svare på stående fot.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

Sjelden delfin

For ikke så lenge siden fant en turgåer et delfin-kadaver på Solastranden. Det ble antatt at det var et eksemplar av den vanlige og kjente kvitnos-arten. Men et bilde av den havnet likevel i avisa før den ble begravd på Sele. Avisbildet vakte stor oppstandelse blant zoologene. De så med en gang at det kunne være den uhyre sjeldne stripedelfinen. Det endte med at delfinen måtte graves opp igjen for DNA-analyse.

LES OGSÅ:

Les også

Delfinen trolig skadet av propell

— Kontakt museet!

— Det er flott at folk tar kontakt med oss på museet om de kommer over merkelige dyrekadavre, sier Skipnes.

— Det kan, som i delfin-eksemplet, være spennende og sjeldne arter. Folk kan ta bilder av dyret og vise oss det, eller de kan selvsagt ta funnet med seg, oppfordrer Skipnes.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  4. Leteaksjon etter mann (63)

  5. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

  6. Her kan du søke i Aftenbladets dødsannonser