«Vi kan bli bedre på varsling»

Nåværende FpU-leder Ove Vanebo erkjenner at ungdomsorganisasjonen har forbedringspotensial når det gjelder varslingskultur.

  • Vibeke Buan
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det skriver Aftenpostens nettutgave, Aftenposten.no.

Frp-ledelsen har vært under kraftig kritikk etter at utuktsiktelsen mot Trond Birkedal ble kjent. Det er brakt på det rene at partiledelsen ble informert om et påstått overgrep, uten å ha gått videre med saken.

LES OGSÅ: Etterlyser varslingskultur

Etter at Birkedal-saken kom opp har det den siste uken blitt meldt om ytterligere to saker med anklager om upassende oppførsel fra ledere i Fremskrittspartiet og Fremskrittspartiets ungdomsparti blitt kjent for offentligheten.

I dag ble det kjent at en kvinne har anklager en ledende Frp-politiker i Sogn og Fjordane for seksuell trakassering. Onsdag kom også nyheten om at en kommunepolitiker fra Frp i Møre og Romsdal har trukket seg fra høstens valgliste etter at to unge jenter fra partiets ungdomsorganisasjon to ganger har klaget på oppførselen hans, ifølge NRK.

Etterlyser varslingskultur

I en kommentar på nettstedet nyemeninger.no etterlyser tidligere FpU-nestleder Hanne Blåfjelldal, som i en årrekke var en av Trond Birkedals nærmeste politiske medarbeidere, bedre varslingskultur både i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) og ellers i organisasjonslivet:

— Varsling om forhold som involverer mennesker med makt er vanskelig – uansett. Dette gjelder i FpU som i alle andre organisasjoner (...). Som medmennesker og maktmennesker har vi alle et ansvar for å laga en kultur som oppmuntrer folk til å si fra hvis de føler de er utsett for urett. Uansett hvem det involverer og hva beskyldningene/anklagene går ut på, skriver Blåfjelldal blant annet i sin kommentar.

Nåværende FpU-leder, Ove Vanebo, er ikke enig i at Frp og FpU mangler en varslingskultur.

— Nei, det er ikke mangel på det. Men vi kan bli bedre, sier Vanebo til Aftenposten.no.

- Hvorledes kan dere bli bedre på dette?

— Ved å være tydeligere på at man skal varsle hvis noe er galt. Og også ved å fortelle folk at en hver sak er viktig nok, at terskelen er lav, og at man skal ta det opp hvis man opplever noe man ikke synes noe om, svarer Vanebo.

Har fått flere henvendelser

- Har du eller partiapparatet for øvrig i Frp/FpU fått flere henvendelser om kritikkverdig oppførsel etter Birkedal-saken, og nå disse to sakene i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane?

— Jeg har fått henvendelser fra folk som er usikre på om de kan ha blitt filmet av Birkedal eller overvåket på annen måte. De var usikre på om de burde kontakte politiet. Da har jeg sagt at det bør de gjøre, for å finne ut hva som er fakta. Ellers har jeg ikke oversikt over flere saker som kan sprekke, svarer Vanebo.

— Det jeg vet, er at alt partiet har fått kjennskap om i kjølevannet av Birkedal-saken har blitt sendt videre til politiet.

- Hvem har gjort det?

— Det har gått gjennom generalsekretær Geir Mo, så vidt meg bekjent, svarer Vanebo.

«Må varsle foreldrene»

- Hva konkret har dere nå tenkt å gjøre i Frp og FpU for å få bedre rutiner for varsling, hvilke sanksjoner som skal gis og hvilke rutiner partiet skal ha for oppfølging i slike saker som vi har sett de siste ukene?

— For det første må alle få klar beskjed om at varsling skal skje når det er mistanke om noe alvorlig. Med det mener jeg alt av lovbrudd eller ubehageligheter som det har blitt meldt fra om. Og folk som melder fra må få skriftlig beskjed om hva som blir gjort videre, hvordan de skal forholde seg til saken og hva vi kan hjelpe med. Vi må også bli tydeligere på å varsle foreldrene i slike saker, sier Vanebo, som understreker at dette er hans personlige mening, og at dette ikke er noe partiet har vedtatt.

— Vi er nå inne i en prosess hvor vi er åpen for alle innspill som kan bidra til å sørge for at slike saker vi har hatt nå ikke skjer igjen, sier Ove Vanebo til Aftenposten.no.

Publisert: