– Mer givende å jobbe på sykehjem enn i typiske mannsyrker

Før var de servicetekniker, fisker, lagerarbeider, ingeniør, geolog, tømrer, økonom. Så ble de ledige. Nå har de fått prøve seg på sykehjem, og kan ikke tenke seg en mer givende jobb.

Statsråd Bent Høie fikk torsdag møte flere arbeidsledige menn som gjennom «Menn i helse» har fått sjansen til å bli helsefagarbeider. Alle stortrivdes i praksis på sykehjem og var fast bestemt på å bli i helse- og omsorgssektoren. Her i samtale med Geir Jarle Brekkhus.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Takket være prosjektet «Menn i helse».

– Jeg stortrives. Før gikk jeg mer på jobb for å tjene penger, nå betyr det mindre. Selve jobben, det å kunne hjelpe folk, føle at du trengs, har mer verdi enn lønna, forteller Geir Jarle Brekkhus som er helserekrutt på skjermet avdeling ved Åse bo- og aktivitetssenter i Sandnes. Før jobbet han som servicetekniker på GI-Inneklima.

– Åh, jeg er så fornøyd. Jeg har aldri ledd så mye i hele mitt liv, forteller Stian Eliassen som er helserekrutt ved Stokka sykehjem. Før var han fisker i Lofoten og Finnmark.

Jeg har aldri ledd så mye i hele mitt liv.

Martin Mckie jobbet med stålrør og frenser på SFF, men trives mye bedre på Ramsviktunet sykehjem:

– Kjempekjekt og veldig givende. Jeg sover bedre om nettene, når du kommer hjem og vet at du har gjort dagen til noen andre så mye bedre.

– Det må jo live litt opp for de gamle damene på sykehjemmet med noen kjekke, unge menn i personalet?

– He, he, det blir sånn at de dåner når vi kommer inn, mange av dem, ler Stian og Martin.

Fra venstre: Martin Mckie (helserekrutt på Ramsviktunet), Stian Eliassen (helserekrutt på Stokka sykehjem), helseminister Bent Høie (H) og André Skogheim og Håkon Tangen som er helserekrutter ved Bergåstjern sykehjem.
Les også

Byttet scene: Fra mystisk rockestjerne til populær barnehagelærer

– Det handler om å gi

Hamilton Egboh har mastergrad i økonomi, men har kommet til at det er mer meningsfullt å bidra til at de gamle får det best mulig enn til å styre med penger. På Lura bo- og aktivitetssenter jobber han med opptrening av eldre, noe som har gitt han lyst til å bli fysioterapeut.

– Fantastisk, både tilbudet og jobben i seg selv. Du føler du har gjort noe givende både for deg selv og de du jobber med. Du blir veldig glad i de gamle, , sier Kurt Are Sleveland-Marin Johnsen som er helserekrutt ved Bergåstjern sykehjem.

Du føler du har gjort noe givende både for deg selv og de du jobber med.

– Helt enig. Jeg har lært mer om meg selv og andre etter at jeg begynte her i slutten av mars enn i hele livet. Det handler om å tørre å åpne seg og gi, sier Roy Vuyk som har tolv år bak seg i byggebransjen.

- Veldig kjekt! Kjekke kolleger, kjekke pasienter. Etter å ha prøvd seg på Bergåstjern sykehjem, er André Skogheim fast bestemt på å bli helsefagarbeider. Før jobbet han med lagerlogistikk.

– Veldig givende jobb, sier kollega Håkon Tangen. Han er utdannet geolog og har jobbet både som ingeniør og som røkter på lakseoppdrett.

– Det er så deilig å slippe å jage etter økonomiske resultater. Her gjelder det om å gi beboerne en god og verdig dag, sier Sean Gordon Greater som har bakgrunn fra GE Oil&Gas. Nå er han på Sola sjukeheim.

Helserekruttene fortalte og statsråden lyttet. Håkon Tangen og Kurt Are Sleveland-Marin Johnsen er to av fire helserekrutter ved Bergåstjern sykehjem som statsråden besøkte torsdag 18. mai.

Alle har jobbet på sykehjem siden slutten av mars, og er nå fast bestemte på å ta fagbrev som helsefagarbeider.

De er glade og takknemlige for at de har fått denne sjansen til å omskolere seg (blanding av teori og praksis) gjennom prosjektet «Menn i Helse» som er for ledige mellom 20–55 år.

Gode resultater

11 fylker er med på dette. Hittil har 83 tatt fagbrev som helsefagarbeider (og 82 har fått karakteren Meget Godt Bestått), 62 er på vei til å ta fagbrev, 119 går på skole og 240 har startet som helserekrutter (er i praksis). I Stavanger, Sandnes og Sola er det nå 24 helserekrutter på åtte sykehjem.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og de øvrige fire toppkandidatene til Rogaland Høyre (Tina Bru, Sveinung Stensland, Margret Hagerup, Aleksander Stokkebø) fikk treffe flere av dem da de torsdag var i Rogaland.

Vinn-vinn–vinn

– Det er fantastisk å høre, men jeg forstår det jo. Dette er utrolig meningsfulle og viktige jobber, sier statsråden. «Menn i helse» får fire millioner over statsbudsjettet, og det blir i alle fall ikke mindre i årene framover, for å si det sånn. Høie roser de som driver prosjektet ( samarbeid mellom kommuner, fylkeskommuner, NAV, fylkesmannen, KS og Helsedirektoratet) og framhever minst tre åpenbare fordeler:

1. Ledige får utdanning/jobb. Flere av helserekruttene som statsråden fikk møte, har vært arbeidsledige fra seks måneder til to år.

2. Nye rekrutteres til helsesektoren som trenger flere folk.

– Det er ikke mulig å løse framtidens oppgaver på sykehjem uten at vi klarer å rekruttere flere menn, påpeker Høie.

3. Bedre for brukerne/pasientene:

– Både menn og damer bor mange år på sykehjem, da er det godt for de å kunne treffe begge kjønn med forskjellig bakgrunn og forskjellige interesser. Det vil ha betydning både for miljøet og aktivitetene, sier Høie og viser til sidemannen, Øyvind Amundsen. Han har 25 år bak seg som tømrer, nå jobber han på Tasta sykehjem.

Sykehjemmet har minibuss, men den ble lite brukt for damene kviet seg med å kjøre. Men Amundsen kjørte i vei:

– Til sentrum - de gamle hadde ikke vært der på lenge- til flyplassen, til Solastranda. Vi kom altfor sent hjem, men vi hadde det jo så kjekt! forteller han.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) smiler bredt: - Så flotte rollemodeller! Han ble fristet til å sende hele bunten ut på skoler for å inspirere unge menn til en framtid i helse- og omsorgssektoren.

Det var Jakob Bjelland Eriksen (Ap) som for ett år siden foreslo at Stavanger skulle å søke å bli med i prosjekt «Menn i Helse», noe som fikk full tilslutning. LES MER OM DET HER:

Publisert: