- Rødsprit er livsfarlig

For mange går rødsprit og stormkjøkken hånd i hånd. – Bruk heller gass, er oppfordringen fra speiderlederen.

Med gass får du full fyr under mer kontrollerte forhold, mener Ivar Anton Nøttestad og Jane Dorner i speideren. - En gassbrenner er en billig brannforsikring, sier Nøttestad.
  • Håvard Tanche-larsen Knutsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Rødsprit burde vært forbudt, sier daglig leder i Speideren, Ivar Anton Nøttestad.

Han mener at det som for mange har vært en god turkammerat gjennom mange år, har sett sine glansdager og er moden for utskiftning.

Aftenbladet sover ute hele uka.

Slik var dag 1:

Les også

Jeg ble søkkvåt!

Slik var dag 2:

Les også

Denne utsikten slår du neppe!

— Rødspriten fordamper fort og er lett antennelig. Det er livsfarlig. En gassbrenner er litt dyrere, men volumet sammenlignet med rødspriten er nesten det samme, i tillegg er den lettere. Alt i alt er en gassbrenner en svært billig brannforsikring, sier han.

Skader

Han forteller at noen av de verste skadene i Speideren har skjedd etter bruk av rødsprit.

En varm sommerdag var flere speidere ute på tur. De hadde slått opp leir og skulle lage mat. Da en av speiderne skulle tenne på, hadde store deler av rødspriten fordampet og lå som et usynlig teppe over kokeapparatet.

Da han skulle til å tenne på kokeapparatet, tok lufta fyr.

— En av dem lå på Haukeland i tre uker, sier Nøttestad.

- Ha respekt

Hvert år blir rundt 700 personer behandlet for brannskader ved norske sjukehus. 100 av dem er så alvorlige at de må behandles på Brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Her har de egne spesialister på brannskader.

Overlege og leder på Brannskadeavdelingen ved Haukeland, Ragnvald Brekke, sier til Aftenbladet at de ikke har tall over hvor mange som skader seg etter bruk av rødsprit.

LES OGSÅ:

Les også

Her er du helt på bærtur, Håvard

— Det vi kan si er at du skal ha respekt for begge deler, uansett om det gjelder rødsprit eller gass. Men jeg har ikke et grunnlag for å si at den ene er farligere enn den andre, sier Brekke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Står alternativet mellom gass og rødsprit er valget enkelt for de to speiderveteranene.

Regulerer varmenI dag blir fortsatt nye stormkjøkken levert med en brenner for rødsprit. Nøttestad håper at det i framtiden heller vil være tilrettelagt for gass.

Ifølge han er det ikke bare brannsikkerheten som er fordelen med en gassbrenner – bruker du gass kan du også regulere varmen.

— Da svir du i alle fall ikke pannekakene, sier han.

SE OGSÅ:

Publisert: