Vil bli pilotkommune mot nettmobbing

Formannskapet i Stavanger var samstemte torsdag for å sette inn tiltak mot mobbing og for å be Helsedepartementet om hjelp til å styrke innsatsen ytterligere.

Publisert: Publisert:

Formannskapet i Stavanger var samstemte torsdag for å sette inn tiltak mot mobbing og for å be Helsedepartementet om hjelp til å styrke innsatsen ytterligere. Foto: Pål Christensen

  • Stein Halvor Jupskås
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel
Les også

Ras av mobbesaker etter avsløring

Det var ordfører Christine Sagen Helgø (H) som foreslo å ta helseministeren på ordet. I forbindelse med opprullingen av en rekke alvorlige mobbesaker i Aftenbladet i vår, åpnet Bent Høie for at Stavanger kan få hjelp fra departementet til styrket innsats mot mobbing. Det samarbeidsprosjektet Stavanger nå vil søke om, er at byen blir en pilotkommune i kampen mot mobbing på sosiale medier.

Utløsende

— Dette ønsker vi å gjøre. Det er på bakgrunn av erstatningssaken vi her i april i fjor behandlet i fjor vår. Det var også da vi ba om å få en oversikt over hvilke tiltak vi allerede har i Stavanger-skolen. Jeg vil gi rådmannen skryt. Vi har en god plan for hvordan Stavanger jobber kontinuerlig og målrettet mot mobbing. Og vi har fått nye, gode innspill fra Ungdommens bystyre, sa Sagen Helgø.

Les også

Slik ble mobbeoppgjøret hysjet ned

Formannskapet følger opp bystyrets innspill når vi spesielt vil gå inn i problemfeltet nettmobbing.

I det skjulte

— Det skjer veldig mye nettmobbing. Det er vanskeligere å gripe fatt i enn annen mobbing, fordi det skjer i det skjulte, både for lærerne og foreldrene. Det er ikke alltid at de som får tilsendt ting, vet hvem det kommer fra. Jeg vil også rose Kannik skole for det de har gjort, i samarbeid med politiet, for å komme dette til livs. Vi skal ikke ha slike saker i Stavanger, der 13 år gamle jenter er redd for å gå ute, sa sagen Helgø.

— Samtidig viser trivselsundersøkelsen at det er grunn til å være stolt av Stavanger-skolen. Vi er best av kommunen her i vårt område, og best av storbyene. Men vi kan alltid bli bedre, la hun til.

Ris bak speilet

Les også

Mobbeoffer krever erstatning

Atle Simonsen (Frp) mente at det er på tide å sette mer makt bak de flotte ordene. — Heldigvis er det slik at vi som skoleeier har blitt erstatningspliktige. Hvis rektorer og andre ikke griper fatt i dette, må vi vurdere om det er mennesker som bør byttes ut, sa Simonsen, som la fram et forslag i åtte punkt.Her heter det blant annet at Stavanger kommune skal ha nulltoleranse for mobbing,

at det skal utredes et lokalt mobbeombud i Stavanger og at det innføres en egen pris for skolen som har gjort den beste jobben i anti-mobbearbeidet.

Les også

Vi er kommet langt i åpenhet

Simonsen ville også vurdere å stenge nettsteder som brukes til nettmobbing ute fra det kommunale nettet, eksempelvis ask.fm. Og i tillegg å innføre en fadderordning på ungdomstrinnet.

— Vi er rollemodeller

Flertallet var ikke modent for å stemme for denne pakken, og forslaget endte med de tre stemmene fra Frp.

Marcela Molina har selv vært utsatt for grov hets på nettet. Hun hilste derfor med glede at Stavanger vil gjøre en innsats mot dette uvesenet.

— Det er ubehagelig å bli utsatt for det som voksen. Det må være enda verre for ungdom. Vi må gjøre dem oppmerksom på at det finnes lover mot dette. Det finnes grenser for hva man skal tåle, sa Molina.

— Når man leser at det går framover med mobbearbeidet, må man også ta med at løsningen dessverre ofte blir at det er den som mobbes, som blir flyttet til en annen skole. Slik bør det ikke være, sa Molina, som også tok sine politikerkolleger vennlig i skole.

— Husk at vi er rollemodeller i samfunnet, også på dette feltet. Det ansvaret må vi alltid ta, sa hun.

Publisert:
  1. Stavanger