Falsk kjæreste lurte åtte menn for 1,5 millioner kroner

Den 30 år gamle kvinnen jaktet funksjonshemmede menn hun kunne bedra.

30-åringen erkjente straffskyld da rettssaken startet i Sør-Rogaland tingrett.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:

En 30 år gammel kvinne er i Sør-Rogaland tingrett dømt til to års ubetinget fengsel for grovt bedrageri. Over en periode på drøyt to år svindlet hun totalt åtte menn for i overkant av halvannen million kroner.

Retten finner det bevist at hun aktivt forsøkte å finne frem til funksjonshemmede og dårlig fungerende menn som hun kunne bedra. Dette la hun heller ikke skjul på under rettssaken.

I dommen vises det blant annet til en meldingsutveksling mellom tiltalte og hennes søster høsten 2019, hvor de to diskuterer om «de har funnet nye «idioter» som kan bedras og om disse er kredittverdige.

Seks av de åtte fornærmede mennene som endte opp med å bli svindlet, er funksjonshemmede.

Forskjellige taktikker

Tiltalte, som erkjente straffskyld da saken mot henne startet i tingretten, benyttet seg av flere ulike fremgangsmåter for å lure sine ofre. Flere av dem trodde at de var i et kjæresteforhold med henne, mens andre håpet at deres relasjon kunne utvikle seg i den retningen.

Noen av mennene ba hun om hjelp fordi hun trengte penger til å ordne med en leilighet. Flere av mennene så for seg at dette var en leilighet der de etter hvert kunne bo sammen med kvinnen.

Les også

Rogalending tilstår seksuelle overgrep mot hunder

Les også

20-åring skal ha kjøpt sexvideoer fra flere mindreårige jenter i Rogaland

Andre ganger appellerte hun til mennenes samvittighet. Alle de fornærmede er bosatt i bergensområdet. Tiltalte skal ha lagt skylden på flere av de fornærmede for at hun selv flyttet til Bergen, og skal ha krevd at de hjalp henne økonomisk på grunn av dette.

Ifølge dommen truet hun også noen av mennene. En trussel var at hun skulle skandalisere dem på Facebook. Hun truet også med anmeldelse og med å sende personer etter dem dersom de ikke overførte penger, eller ga henne opplysninger hun ønsket.

Grovt

En av mennene klarte tiltalte å lure for nærmere 500.000 kroner. Totalt skal hun ha svindlet til seg i overkant av 1,5 millioner kroner.

Retten kommer til at bedrageriet er grovt. I dommen vises det til at flere av de fornærmede har hatt betydelig økonomisk skade som følge av svindelen. «Bedrageriene er begått over en lang periode mot mange fornærmede, og de har et systematisk og organisert preg», skriver tingrettsdommer Tor Christian Carlsen i dommen.

Les også

Da Reidar ble svindlet av uredelige håndverkere, stilte nabolaget på dugnad

Les også

Skal ha vippset penger til jenter for å få bilder og undertøy

Av dommen fremgår det også at tiltalte brukte en rekke mobiler – hun kalte dem «arbeidsmobiler» – og også falske identiteter i forbindelse med bedrageriene.

Retten kommer til at det er klart straffskjerpende at personkretsen tiltalte aktivt valgte ut for å bedra, var funksjonshemmede.

Det eneste formildende i saken er 30-åringens tilståelse.

Hardt rammet

I tillegg til to års ubetinget fengsel dømmes tiltalte til å betale erstatning til de fornærmede mennene og også til banker. Hun dømmes også til å tåle inndragning av en mobiltelefon som retten finner er brukt i forbindelse med bedrageriene.

Ifølge dommen har bedrageriene rammet flere av de fornærmede svært hardt.

Én av de fornærmede dømmes tiltalte til å betale 40.000 kroner i oppreisningserstatning.

Publisert:
 1. Bedrageri
 2. Funksjonshemmede
 3. Sør-Rogaland tingrett

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen