Skyller du ribbefettet ut i vasken? Da blir rørene dine slik

Stavanger kommune oppfordrer folk til å tenke seg om før de skyller fettet fra ribben eller pinnekjøttet ut i vasken eller i toalettet.

Publisert: Publisert:

Litt etter litt setter fettet seg i rørene og tetter igjen avløpet. Foto: Loftheim renovasjon

 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Onsdag la kommunen ut følgende melding på sin Facebook-side:

«En førjulsmelding til dere ikke rent få i hus og hytte som driver rotte-oppdrett i smug. Dere mater rakkerne med fett fra ribbe, pinnekjøtt, smultbakst, supperester og sauser, som dere skyller ned i do eller vask. De elsker det jo, de lubne krekene, men dere kan bare slutte. Det er ikke synd på alle de små rotter. Det er synd på rørene, som blir tette. Og på lommeboka di, som blir veldig tynn når du må bestille spyling og rensing av rørene. Så, tørk fettet av panner og gryter med tørkepapir, som du hiver i matavfallet. La fett kjølne og stivne og forsvinne i matavfallet. Spis supperester neste dag og kast det som er igjen i matavfallet. Da løper alle rottene så bange. Ha en rørende jul! Tørk og del!»

Stort engasjement

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Ståle Madland Schjelderup har innlegget skapt mye engasjement blant folk som har kommet med både gode- og dårlige tips til hva man bør gjøre med ribbe- og pinnekjøttfettet.

Les også

LES OGSÅ: God jul, uten rotter!

– Vi har fått gode tips til hva du kan bruke fett- og sausrester til, og vi har fått tips fra rørleggere som rørleggere ikke bør gi. I tillegg har vi fått spørsmål om hva folk skal gjøre med rester av fett og olje. Kan det kastes i restavfallet? Mange steder i landet, men absolutt ikke her nå når vi har fått det nye sorteringsanlegget på Forus. Det blir grisete greier på sorteringsbåndet om folk hiver fett og matolje i restavfallet etter nyttår, skriver Schjelderup i en epost til Aftenbladet.

Les også

8 ting du må vite om søppelet ditt i 2019

Slik så en av pumpestasjonene til kommunen ut. Dette er stort sett matfett. Foto: Signe Stahl Kvandal i Vann- og avløpsavdelingen i kommunen

Astrid Ellingsen er en av de som har kommet med et tips i kommentarfeltet. Hun skriver: «Kan tipse om kraft fra pinnekjøttet; fryser det, og bruker det etter hvert når jeg lager lapskaus. Kjempegod lapskaus».

Gode råd

Stavanger kommune svarer også på flere av innleggene:

 • «Fagfolka våre i Vann- og avløpsavdelingen blir ikke så happy når rørleggerne foreslår sånt. Det varme vannet blir fort kaldt og da tetter det seg til. Kommer det seg fram til nærmeste pumpestasjon, skaper både kostbart vedlikehold og veldig utrivelige arbeidsforhold for driftsoperatørene. De kan fortelle at fett lukter langt verre enn det toalettene våre er beregnet for. Er bare en løsning. Bare tre ting skal i toalettet. Det tredje er dopapir. Ved hjelp av vannet du så skyller ned med, skal rørene være dimensjonert for selvrensing».
 • «Ååå, ikke fett i restavfallet, er dere greie. Men i matavfallet. Det er spesielt viktig nå når et nytt automatisk sorteringsanlegg for avfall kjøres i gang på Forus. Hvis det er mat- og fettrester i restavfallet, vil det grise til anlegget».
 • «Niks! En rotte fra er så mye bedre enn en rotte til. For 1 rotte + 1 rotte = en hel skokk med rotter. Her er regnestykket: 5-8 unger i hvert kull. Noen ganger mange flere. 4-7 kull per år. Ungene blir kjønnsmodne etter 2-3 måneder og lager raskt nye regnestykker».

Rottene trives ekstra godt når de får litt matfett. Foto: Ståle Madland Schjelderup

Publisert:
 1. Mat og drikke
 2. Pinnekjøtt
 3. Stavanger kommune
 4. Kjøkken
 5. Stavanger

Mest debattert

 1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

 2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

 3. MDG på vippen i ny meningsmåling

 4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands