- Ta med takstmann på visning

Norsk familieøkonomi oppfordrer kjøper til å være grundig og tålmodig.

Publisert: Publisert:

Det er lurt av kjøper å gjøre litt grunnarbeid før visning.

  • Hilde Moi
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Det er alltid en mulighet å betale en takstmann for å være med og se på en bolig. Å kjøpe bolig er den største investeringen du gjør. Derfor kan det være lurt å ha med noen som kan gi et nøytralt bilde på hva boligens verdi er. Jeg hadde stolt mer på en takstmann enn en megler, sier Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk familieøkonomi.

Skal selge

Han er enig med megler Anne Grete Huus i at kjøperne bør være tøffere og legge inn lavere bud hvis de mener det er riktig pris.

— Det gjelder spesielt nå når det er så mange bruktboliger på markedet.

Les også

Megler synes boligkjøpere bør våge å by mindre

Krohn-Pettersen mener kjøper må være obs på at en eiendomsmegler er på andre siden av bordet.— Å stole på en eiendomsmegler er som å stole på en aksjemegler. De er bare der for å selge et objekt. Megler er ikke der for kjøper. Han skal skape mest mulig interesse, og det må du ha i bakhodet. Du må være tøff og tørre å prute litt i stedet for å være med på bølgen som skaper mer prisøkning, sier han.

— Tror du mange blir lurt av meglere?

— Nei, jeg vil ikke bruke det ordet, men jeg tror noen kan bli manipulert. Det er lurt å gjøre seg opp en mening på forhånd om hva du mener verdien på huset er, og ikke bli med på en budrunde som tar av. Og så er det viktig å huske på at det finnes andre objekter, og jeg tror det kommer til å bli enda flere i tiden framover. Tålmodighet er viktig.

Visning

Gorm Kunøe er førstelektor ved Handelshøgskolen BI, og han underviser i eiendomsmeglerstudiet. Han er ikke enig i at eiendomsmegling har blitt underholdningspreget.

— Å kalle det for underholdning, blir litt rart for meg. Facts er jo ikke moro og gøy. Den ene byr sånn, den andre byr sånn og alt dokumenteres. Sikkerheten for selger og kjøper er større enn den noen gang har vært, sier han.

— Men kan det ikke bli litt støy i kommunikasjonen?

— Annonsene har én eneste hensikt, og det er å få folk på visning. Det er meget få som kjøper på grunn av at det står "fantastisk utsikt" eller "strålende beliggenhet" i annonsen. Det er tross alt myndige mennesker som kjøper.

— Men megler må jo snakke sant?

— Problemet er at oppfatningene er subjektive. Når meglerne bruker litt svulstig språk, er det simpelthen for å få lokke mulige kjøpere på visning. Mange har det morsomt med meglere som snakker om "steinkast" eller "fjordgløtt". Når man står på eiendommen selv, kan man se om man ser fjorden eller ikke, sier han.

Mange studenter

— Hvordan er folks tillit til meglere?

— Jeg har ingen forskning på at det mangler tillit. I så fall ville folk solgt selv, og det gjør de ikke. Dessuten har vi i norsk lov en omsorgsparagraf i finans- og eiendomsmegling. Den krever at det vises omsorg. Vi gjør et stort arbeid for å få forklart omsorgstankegangen i eiendomsmeglerloven.

Han mener kjøper selv må ta ansvar for å sette seg inn i det han trenger å vite.

— Hva kreves av en god eiendomsmegler?

— Han må være i stand til å kommunisere effektivt med kunder på begge sider, og forklare de positive og negative sidene totalt sett med et eiendomskjøp.

Han sier at de aldri har vært så mange søkere til studiet som nå.

— Det gjør at meglerstanden profesjonaliseres på en helt annen måte enn tidligere. Noen tror at det er lett å bli eiendomsmegler, men det er det ikke. Det er ganske tøft, for det er forferdelig mye jus i studiene.

Publisert:

Mest debattert

  1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

  2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

  3. MDG på vippen i ny meningsmåling

  4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands