Hvalens død gjør at folk står i kø for å rydde strender

En mann har gitt 10.000 kroner til Sunde IL mot at medlemmene lørdag rydder strender i nabolaget. Aksjonen er bare en av mange langs strendene våre etter funnet av gåsenebbhvalen ved Bergen.

Hvalen har startet en trend: Søppelhenting. Oppsynsmann Øivind Anda er bare nedom for å sjekke en av mange depoter med søppel som bare har dukket opp her på Orrestranda.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Den sjeldne hvalen var helt utmagret og måtte avlives. Det viste seg at den hadde magen full av plastposer, rundt 30 stykker.

– Mannen som vil være anonym, ble så opprørt over se hva hvalen hadde spist at at han ba oss om hjelp til å arrangere en ryddeaksjon. Og så er han selvsagt glad i idrettslaget, forklarer Helen Husebø, daglig leder i Sunde Il.

– Sist jeg svømte med en delfin i Gandsfjorden, oppdaget jeg noe skremmende

Lørdag klokken 10. stiller medlemmene på dugnad for å rydde strandområdene fra Kvernevik til Sunde i Stavanger. Oljebedriften Interwell bidrar med 5000 kroner og den lokale Kiwi-butikken stiller med grillmat.

– Dette gjør vi med glede. Det er vårt nærmiljø det handler om. Det er her vi selv går tur, og bader når det blir sommer. Jeg var en tur nede Hafrsfjord bru; det så ikke bra ut. Nå rydder vi opp, samtidig som i får penger til utvikle vårt eget idrettsanlegg, lyder det ivrig fra Husebø.

Vekket av hvalen

Men først og fremst er det synet av alle plastposene inne i hvalens mage som har vekket mange.

Denne hvalen ble funnet med magen full av plastsekker, norske og utenlandske.
Dette var innholdet i magen til hvalen.

– Ja, vi merker nå en stor pågang fra folk som ønsker å rydde strendene. Bare i det siste har en skole, idrettslag, frivilligsentral og enkeltpersoner meldt seg. Grunnen er den døde hvalen, melder Øystein Dahle, daglig leder i Jæren friluftsråd.

I tillegg ser han og medarbeiderne at strandfolket nå selv starter ryddeaksjoner helt impulsivt.

– Vanligvis tar folk og foreninger kontakt før de rydder. Da legger vi ut sekker, hansker og vester, og avtaler hvor vi etterpå skal hente søppelet. Nå ser vi at folk går til aksjon selv der de er på tur, bare henter inn plast og samler det i hauger, forklarer Dahle.

I fjor ble det hentet 12 tonn søppel på Jærstrendene, viser rapporten fra friluftsrådet, der Øivind Anda er oppsynsmann.

– De frivillige burde hatt blomster, mener oppsynsmann Øivind Anda.

Aftenbladet møter ham på Orre mandag ute på sin faste tur for å sjekke rundt 15 lokaliteter i regi av friluftsrådet. På Orre har frivillige samlet inn så mye at de må ned med traktor. De skal også fjerne noen svære trosser.

– Klart alle må bidra. Og det er på tide at folk våkner. Men det var fælt med den hvalen, svarer John Nesse, Jærhavets nærmest nabo, som selv samlet inn sju sekker med plast i fjor.

Dagens funn fra Orre.

Men også de vanlige bossdunkene ved inngangene til strendene har nå midt på vinteren mye mer søppel enn normalt.

Friluftsrådets folk har ingen annen forklaring enn at det er hvalen som har gjort folk mer oppmerksom på hva en plastpose kan gjøre av skade ute i naturen.

Ifølge FNs miljøprogram dør rundt én million sjøfugl og ca. 100.000 sjøpattedyr dør hvert år på grunn av plast.

Ryddesjef: - Det nytter

Friluftsrådet har til og med fått sin egen ryddesjef. Friluftsveileder Magnus Utsogn skal nå koordinere ryddearbeidet fra Randaberg i nord til Sirevåg i sør.

– Det kan kanskje virke som endeløs jobb. Fordi det stadig kommer nytt. Men det å fjerne plast på strendene har god effekt. Plast som blir utsatt for sollys og som stadig kvernes av sjø og sand, går fortere i oppløsing og kan derfor tas opp av små organismer. Så vi fjerner ikke plast for at strendene bare skal se fine ut, påpeker Utsogn.

Også han tror gåsenebbhvalen har skapt en trend: Nå tar folk ikke bare med seg eget søppel, de tar med seg andres.

For eksempel vil Conoco Phillips bruke strandrydding som teambuilding. Oljeselskapet har allerede fått tildelt Hestholmen i Sola.

I Randaberg er det stiftet en lokal avdeling av Clean Shore Global, der målet er faste ryddeaksjoner og de starter på lørdag med å ta for seg strekket fra Tungensvågen til Sandestranda.

1490 frivillige deltok i fjor

Oversikten fra i fjor, som nå er klar, viser at det da ble hentet 12 tonn søppel på 49 kilometer strender - på dugnad.

Den ble utført av 1490 frivillige, 29 organisasjoner, lag, skoler, bedrifter og uformelle grupper.

– Søppelet besto av plastbiter, taustubber, flasker og sigarettsneiper, samt noen kanner og fiskegarn/netting og tauverk. I hovedsak eierløst, maritimt avfall, melder Jæren friluftsråd.

Jærkysten blir vernetStormen dro hytta av sanddyna og flyttet terrassen 300 meter
Publisert: