Leteaksjon i Sirdal: Savnet skiløper funnet død under isen

Det ble natt søndag satt i gang leteaksjon etter en skiløper ved Sporkland i Sirdal. Han ble senere funnet død i et vann.

Publisert: Publisert:

Det var Torger Surdal (62) som natt til søndag ble funnet omkommet i Store Eitlandsvatnet i Flekkefjord kommune. Det opplyser Sør- Vest politidistrikt i en pressemelding. Avdøde var bosatt i Sirdal og var opprinnelig fra Lund kommune.

Mannen la ut på skitur i 14-tiden lørdag, ifølge Egil Netland, lensmann i Sirdal.

– Han ble funnet i nærheten av en bekk rundt 4,5 kilometer fra hytta. Erfaringsmessig er isen noe tynnere her og derfor har han gått igjennom isen, opplyser Netland til Aftenbladet mandag morgen.

Politi, letemannskaper og et Sea King-helikopter rykket ut til stedet rundt midnatt.

– Den savnede er en mann på 62 år som ikke har returnert til hytta som ventet. Han er i god form og godt kjent i området, opplyste operasjonsleder Victor Jensen ved Sør-Vest politidistrikt til Aftenbladet klokken 00.45.

Fant ski og staver ved råk

Klokken 01.40 ble det fra Sea King oppdaget en åpen råk i isen på Store Eitlandsvatnet, som ligger helt nord i Flekkefjord kommune, på grensa til Sirdal. Det ble videre gjort funn av ski og staver ved råken.

– Råken vil bli kontrollert av mannskaper i løpet av natten og morgentimene. Dykkere vil eventuelt bistå i dette arbeidet, sa Jensen til Aftenbladet klokken 02.45.

Vannet ligger et par kilometer fra den savnede mannens hytte. Familien ble informert om utviklingen i saken.

– Vi søker nå etter en antatt omkommet, sa Jensen i natt.

I 6-tiden ble mannen funnet på cirka tre meters dyp.

Fjellvant mann

– Familiemedlemmer kom til hytta i 16-tiden lørdag, og da var det skispor på vei bort fra hytta. Mannen har altså vært på tur fra før den tid. Han ble meldt savnet i 22.30-tiden lørdag, og etter noen undersøkelser, besluttet vi å sette i gang leteaksjon, sa Jensen til Aftenbladet natt til søndag.

Mannen blir beskrevet som fjellvant, men politiet kjenner ikke til om mannen var godt kledd og utstyrt da han la ut på skituren.

Ivar Anton Nøttestad, prosjektkoordinator i Rovernes beredskapsgruppe Rogaland, sier det ikke er grunn til å tro at alle vannene i Sirdal er utrygge.

- Dette kommer an på hvor høyt i fjellet man befinner seg. Siden det har vært en del kulde nå, er det trolig gode iser i vannene høyere oppe. Likevel må man alltid ta forholdsregler.

Store Eitlandsvatnet ligger 392 meter over havet, ifølge værmeldingstenesten StormGeo.

Greie leteforhold

Det er lensmann i Sirdal, Egil Netland, som ledet aksjonen. Mannskaper fra Nedre Sirdal letegruppe, Rovernes beredskapsgruppe, Norsk folkehjelp og Røde Kors deltok i søket. Det er for lite snø i området til at scootere kunne brukes, så letingen foregikk til fots. I tillegg ble et Sea King-helikopter sendt fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Publisert: