Tilbyr amnesti for svindlere

Angrende syndere kan, uten at det får konsekvenser, melde seg og betale tilbake det de urettmessig har fått utbetalt.

- Om vi finner biler på havets bunn, mistenker vi med en gang at det dreier seg om forsikringssvindel. Det er ikke lett å senke en bil. Hvorfor skulle en biltyv ta seg bryet med slikt, spør kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– De vil ikke bli politianmeldt av oss og de kan fortsette som kunde som før, sier Arne Voll, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Han mener forsikringssvindel er et stort samfunnsproblem samtidig som en svindel kan få store konsekvenser for den som blir fristet til å utnytte systemet.

Les også

Vil sperre rundt 4.000 norske betalingskort etter svindel

Les også

På jakt etter svart arbeid

– Dessverre gjelder dette mange. I en undersøkelse sier 16 prosent av de spurte i Rogaland at det er greit å plusse på litt ekstra i krav fra forsikringsselskapet. Gjensidige avdekker mellom 10 og 15 saker årlig bare i Rogaland, sier han.

Store konsekvenser

Voll mistenker at folk ikke skjønner hvilke konsekvenser en forsikringssvindel kan få før det er for seint.

– Jeg vil naturligvis oppfordre alle som har krevd for mye om å benytte seg av amnestiet. Idet vi starter etterforskning, har amnestitoget gått, sier kommunikasjonssjefen.

Tony Eide og Arne Voll i Gjensidige lover amnesti for angrende forsikringssvindlere. De lover også full anonymitet.

Blir du tatt for forsikringssvindel vil du miste retten til erstatning etter skaden, også det man faktisk hadde krav på. Du blir sagt opp som kunde i forsikringsselskapet og alle forsikringer blir stanset. Du blir også nektet fremtidig kundeforhold med forsikringsselskapet.

Les også

Trygdet småbarnsmor etterforskes for svindel i sju saker

– En forsikringssvindel vil bli politianmeldt. En eventuell dom medfører innreiseforbud i enkelte land, sier Voll, som også peker på at enkelte studier og jobber krever plettfri vandel.

Dømt i tingretten

I en fersk dom fra Jæren tingrett ble en 38 år gammel mann bosatt i Sandnes dømt til 45 dagers ubetinget fengsel. Den bærende posten i tiltalen var forsikringssvindel.

38-åringen opplyste at skadene på bilen hans skyldtes at en bekjent hadde kommet borti med sin bil. Retten finner det imidlertid bevist at skadene umulig kan ha oppstått på denne måten. Skadene på de to bilene samsvarer ikke.

Gjensidige fattet mistanke da denne bilen av eieren ble beskrevet som en nylig renovert luksusbil.

Retten finner det også påfallende at det tilfeldigvis var en bekjent av tiltalte som hadde kjørt på bilen hans, som sto parkert i et parkeringshus i Stockholm.

I straffutmålingen skriver rettens leder, tingrettsdommer Ingjerd Fausk, blant annet at sterke allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende i forsikringssvindelsaker.

Les også

45-åring dømt for innførsel av 21 kilo amfetamin

Retten kommer til at 38-åringen urettmessig fikk utbetalt i underkant av 30.000 kroner.

Blir fristet

Ifølge Finans Norge avslo forsikringsbransjen i 2015 666 saker innen skadeforsikring og 319 saker innen syke- og uføreprodukter. Det totale kravet for de avslåtte sakene i fjor var 335,8 millioner kroner.

– Summene er ikke alltid høye. Noen ganger velger folk å bryte loven for noen tusener. Det er ikke bare folk med dårlig råd som lar seg friste. Også godt lønnede direktører og ledere lar seg friste, sier kommunikasjonssjef Voll.

Les også

450.000 nordmenn aner ikke hvilke forsikringer de har

Les også

9 tips for å unngå svindel

Gjensidige alene avdekker årlig mellom 150 og 200 svindelforsøk. Sakene er fordelt mellom innbo, bil, reise og person.

– I tillegg blir mange skademeldinger avvist uten at saken blir forfulgt for å bevise svindelen, sier han.

Mange varianter

En av de vanligste svindlene er at kunden plusser på litt ekstra når en skade meldes inn. En annen variant er at innbo uriktig blir meldt stjålet.

– Om en veske blir nappet kan kunden bli fristet til å si at den nyeste Iphonen lå oppi. Når vi finner ut at kunden hele tiden, også etter vesketyveriet, har brukt mobilen sin, blir vi naturligvis skeptiske, sier Voll.

Det er heller ikke sjelden at biler blir fisket opp fra havets bunn.

Les også

Forsikringsselskap har avslørt flere hundre svindelforsøk

– I slike saker mistenker vi automatisk forsikringssvindel. Det er ikke normalt at biltyver tar seg bryet med å senke bilen. Det vil jo øke sjansen for at tyven blir tatt. Å senke en bil er faktisk ganske vanskelig. Noen ganger blir de stående fast i et tre i en skrent. Andre ganger viser det seg å være for grunt. En bil ble til og med funnet på en holme. Den sank ikke raskt nok, sier kommunikasjonssjefen.

Nyttig bidrag

Tony Eide, som er utreder i Gjensidige, håper at amnestiet kan bidra i det forebyggende arbeidet mot forsikringssvindel.

At bileiere setter fyr på egne biler er ikke noe nytt for Gjensidige. Ei heller at brannen sprer seg til andre biler og også bygninger. I de tilfellene kan svindelforsøket bli svært dyrt.

– Vi har et ønske om at særlig ungdommer vil melde seg. Vi har eksempler på ungdom som har blitt nektet studier i USA og også hatt problemer med å få jobb på grunn av en forsikringssvindel, sier Eide som tidligere jobbet som politimann.

Amnestiet skjer ifølge Eide ved at den angrende synderen tar kontakt med et eksternt advokatfirma, som Gjensidige har gjort avtale med. Kontaktinfo ligger på Gjensidige sin hjemmeside.

Les også

Politiet slo til mot 15 massasjeinstitutter

– Til advokatfirmaet kan de betale beløpet de har svindlet til en klientkonto. Et sentralt poeng er at advokatfirmaet har taushetsplikt, også overfor Gjensidige. Det betyr at Gjensidige ikke får informasjon om at saken er oppgjort. Altså kan vedkommende føle seg 100 prosent trygg på at det overhodet ikke har negative konsekvenser å bruke amnestiet, sier Eide.

Les også

 1. Pågrepet etter svindelforsøk i Stavanger

Publisert:
 1. Etterforskning
 2. Jæren tingrett
 3. Gjensidige

Mest lest akkurat nå

 1. Da Joakim traff Inger Marie, ble han bonde på et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu

 2. Dette svarer Veton Berisha om Molde-flørten

 3. Emilie fikk plutselig ni millioner på konto. Med hilsen Jehovas vitner på Randaberg

 4. Omikron vil neppe smitte alle. Men en eller annen variant, vil nesten alle bli smittet av

 5. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

 6. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr