27-åring dømt for voldtekt etter «shotte-konkurranse»

Da fornærmede drakk seg bevisstløs i en «shotte-konkurranse», tok 27-åringen rollen som omsorgsperson. Han bar kvinnen inn i sengen hennes og voldtok henne.

Retten fester ingen lit til tiltaltes forklaring om at fornærmede, som av vitner beskrives som bevisstløs, samtykket til sex med ham.
  • Cornelius Munkvik
    Cornelius Munkvik
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En 27 år gammel mann er i Stavanger tingrett dømt til 4 års fengsel for å ha voldtatt en 18 år gammel kvinne. Voldtekten skjedde i fornærmedes hjem i januar i fjor.

Les også

Sola-mann skal ha filmet overgrep mot kvinner

Tiltalte var på besøk hos broren til fornærmede. Også fornærmede hadde besøk denne kvelden av noen venninner. Både kvinnene og mennene drakk alkohol. Da fornærmede tok initiativ til en «shotte-konkurranse», var tiltalte den eneste som ble med.

Retten mener at den tiltalte 27-åringen utnyttet situasjonen.

Bevisstløs

27-åringen har erkjent at han hadde sex med fornærmede. I retten sa han at han trodde sexen var frivillig og at han sluttet så fort han forsto at hun var for full. Retten er imidlertid overbevist om at tiltaltes forklaring ikke stemmer med det som faktisk skjedde.

I dommen pekes det blant annet på at fornærmede av flere vitner ble beskrevet som bevisstløs både før hun ble båret inn på sitt soverom, og etter at broren hennes banket på døra.

Les også

Kvinne (27) dømt for falsk voldtektsanklage

Tiltalte sa i retten at fornærmede kviknet til etter at han hadde lagt henne i sengen, og at hun da hadde bedt ham om å låse døra.

Retten tror ikke på tiltalte. Tvert om mener en enstemmig rett at overgrepet virker planlagt. Først ved at tiltalte deltar på drikkeleken som eneste deltaker foruten fornærmede, før han deretter tar initiativet til å bære henne inn på soverommet.

Filmet overgrepet

To dager var satt av til rettssaken hvor ti vitner i tillegg til tiltalte og fornærmede forklarte seg. Fra vitneboksen sa fornærmede at hun våknet i sengen sin dagen etter og at hun da var naken. Hun følte at noe ikke stemte, og i samråd med sin storesøster valgte hun å melde fra til politiet.

Tiltalte ble pågrepet samme kveld.

Les også

Tenåring stripset fast og voldtatt

Les også

Tenåring tiltalt for voldtekt i Stavanger sentrum

I det første avhøret nektet 27-åringen for at han hadde hatt sex med fornærmede. Senere erkjente han at det hadde vært sex, men at den var frivillig. Han har også erkjent at han filmet sexen. Dette dømmes han også for.

– En grundig og god dom, mener Helene Haugland, som er den fornærmede kvinnens bistandsadvokat.

I dommen pekes det på flere grunner til at retten ikke tror på tiltaltes forklaring. Blant annet vises det til det retten mener er en «delvis tilståelse». Den kom i en melding 27-åringen skrev til sin eks-kjæreste. Her skriver han at fornærmede var «dødsdridas å me hadde sex (…) men hu va aaaalt for full så nå e eg sikta for voldtekt å ingen snakke me meg».

Trenger korreksjon

Filmen tiltalte tok av overgrepet var ikke lenger på hans mobiltelefon da politiet tok beslag i denne. Det som til gjengjeld ble funnet på mobiltelefonen var snikfilming av totalt 17 kvinner på et solsenter. På mobilen ble det også funnet en film hvor 27-åringen urinerer sin ekskjæreste i ansiktet.

Politiet har ikke klart å finne ut hvem kvinnene på solsenteret er, og dette forholdet er uansett foreldet. 27-åringen dømmes imidlertid for seksuelt krenkende adferd mot sin eks-kjæreste, som han altså urinerte i ansiktet.

Les også

Rogalending dømt for seksuelt overgrep mot datterens overnattingsgjest

I dommen heter det blant annet at også det individualpreventive taler for at det reageres med frihetsberøvelse mot 27-åringen, «slik at tiltalte kan få den nødvendige og oppdragende korreksjon på sine handlinger som bryter med samfunnets normer».

Anker dommen

I tillegg til 4 års ubetinget fengsel dømmes mannen til å betale kvinnen han voldtok 175.000 kroner i oppreisningserstatning.

Advokat Arvid Sjødin, som er den tiltalte 27-åringens forsvarer, sier til Aftenbladet at dommen vil bli anket til lagmannsretten.

Bistandsadvokaten til den voldtatte kvinnen, advokat Helene Haugland i Bull Årstad advokatfirma, sier til Aftenbladet at hennes klient er lettet over dommen.

- Saken har tatt lang tid og ventetiden har vært en stor belastning for min klient. Livet blir på mange måter satt på vent. Det er også vanlig i slike saker at fornærmede føler en usikkerhet rundt om bevisene vil holde til domfellelse, sier Haugland, som beskriver dommen som grundig og god.

Les også

Strengere straff for voldtekt av prostituerte

Advokat Arvid Sjødin i Advokatsamarbeidet Sjødin, Meling og Co, som er den tiltalte 27-åringens forsvarer, sier at hans klient er orientert om dommen.

- Min klient har meddelt at han vil anke dommen. Han mener den bygger på en feil vurdering av retten, sier Sjødin til Aftenbladet.

Publisert:
  1. Voldtekt
  2. Arvid Sjødin
  3. Stavanger tingrett
  4. Overgrep
  5. Politiet

Mest lest akkurat nå

  1. Glatte veier: Brøyter og strør på spreng

  2. Ski­senteret har brukt 356.000 kroner på å produ­sere kunst­snø. Sånn ser det ut nå

  3. 781 nye korona­smittede på Nord-Jæren

  4. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

  5. Breiviks tidligere advokat advarer mot sensurering

  6. Fascinerande doku­mentar om verdas vakra­ste gut