Rennesøy-krisen: - Vi har slitt lenge

Blir Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken og Senterpartiet satt på sidelinjen? Vil samarbeidsavtalen mellom Sp, Ap og KrF bli brutt? Mandagens krisemøte gav ingen svar.

Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken, midten, har forhandlet med Finnøy-ordfører Henrik Halleland og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø om Nye Stavanger. Nå risikerer Hausken å bli byttet ut.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi har avtalt nytt møte 22. mai, sier varaordfører Jostein Eiane (KrF).

Mer vil han ikke si om den politiske krisen i øykommunen, som i 2020 slås sammen med Stavanger og Finnøy. Mandag kveld klokka 19.30 hadde KrF, Ap og Sp møte på kommunehuset i Vikevåg. 12 kvinner og menn fra kommunestyregruppene stilte. Halvparten fra Senterpartiet - som har fått de andre partiene i kommunen på nakken.

Dagny Sunnanå Hausken og Senterpartiet anklages for forsøk på omkamp om Nye Stavanger, både av de andre partiene i Rennesøy og av Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H). Bakgrunnen er at Sp mener det var uklart om innbyggerne i Rennesøy faktisk sa klart ja til sammenslåing i folkeavstemmingen som ble holdt i fjor. I samarbeid med Lokalsamfunnsforeningen har derfor Sp gjennomført en spørreundersøkelse blant 400 rennesøybuer i mai. 51 prosent ønsket at Rennesøy skal fortsette som egen kommune, mens 42,6 prosent svarte sammenslåing med Finnøy og Stavanger.

Skrantende samarbeid

Spørreundersøkelsen var tema på møtet.

– Vi snakket om reaksjonene på spørreundersøkelsen, om jeg skal ut av arbeidsutvalget som jobber med Nye Stavanger, og om grunnlaget for videre samarbeidsavtale. Vi har slitt lenge og samarbeidsproblemene bunner i uenighet om kommunestruktur. For Senterpartiet har det vært viktig å få fram folkemeningen, mens de andre partiene ser på dette som motarbeiding av kommunestyrevedtaket, sier ordfører Hausken.

Hun har ikke lyst til å gå i detaljer om det skrantende samarbeidet. Viser bare til at det har vært utfordringer, at dialogen ikke har vært så god, at uenigheten om Nye Stavanger er blitt dratt med videre inn i andre saker. Både små og store.

– Det har vært ganske tøffe tak, sier Dagny Hausken.

Uavklart

– Har du en følelse av hvordan det går med samarbeidet?

– Nei, jeg har ikke det. Alt er åpent ennå. Vi er enige om å tenke nøye gjennom alt før neste møte. Da skal det avklares om jeg har nok tillit til å være med videre i arbeidsutvalget. Eller om Senterpartiet skal settes på sidelinjen, fordi vi har spurt om hva folk mener. Og hvilke følger det vil få hvis vi bryter samarbeidet, svarer hun.

De tre flertallspartiene har 1 stemmes overvekt i kommunestyret, der Høyre og Frp utgjør mindretallet. Hvis samarbeidsavtalen ryker, er det flere andre kombinasjoner som kan gi flertall. I prinsippet er det ikke nødvendig å lage en ny flertallskombinasjon for å vedta de kommende kommunebudsjettene. Frp har varslet at partiet vil sette fram et mistillitsforslag i neste kommunestyremøte. Ifølge kommuneloven er det ikke mulig å avsette en ordfører.

Avventende

Høyres gruppeleder Åge Sola avventer hva flertallspartiene bestemmer seg for.

– Det er lenge siden vi begynte å snakke om hvordan vi skal forholde oss til Sp og den måten de trenerer arbeidet med kommunesammenslåingen. Dette har alle partier snakket sammen om en god stund. Først må vi få en avklaring med flertallspartiene. Det er ikke nødvendig å formalisere en ny flertallskonstellasjon for at kommunen skal få et budsjett, men jeg avviser det ikke, sier han.

Aftenbladet legger til at det er nokså vanlig med politiske skilsmisser, der ordføreren spilles utover sidelinjen. I sist periode skar det seg for eksempel i Finnøy kommune, da Gro Skartveit (V) var ordfører. Mer kjent er havariet i fylkeskommunen, da Tom Tvedt (Ap) var fylkesordfører.

Rennesøy vil ikke framskynde Nye Stavanger
Publisert:
 1. Dagny Sunnanå Hausken
 2. Rennesøy
 3. Finnøy
 4. Christine Sagen Helgø
 5. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. En seier for samfunnet vårt

 2. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 3. Norge åpner opp igjen lørdag ettermiddag – meteren kan pakkes ned

 4. Siktede stiller seg uforstående til DNA-funnet

 5. Utelivs­bransjen i gledes­rus: – En fri­gjørings­dag

 6. Sandnes-syklist historisk: Tok suverent VM-gull